PC News Intel Alami Godaman Data Serius - Maklumat Sulit Sebanyak 20GB Kini Jadi Tatapan Umum

CG Sponsors
Xploit Machine

CG Top Poster Club
Joined
Nov 23, 2012
Messages
24,571
Reaction score
3,693
Points
236
Bagai jatuh, kemudian ditimpa tangga. Itu mungkin perumpamaan yang paling sesuai untuk digunakan buat Intel sekarang selepas pelbagai laporan keluar mengenai isu terbaru yang membelenggu syarikat pembuat cip tersebut.

Tom’s Hardware melaporkan bahawa sebuah penyelidik sekuriti yang bernama Till Kottmann telah berkongsi sebuah pautan di Twitter yang mengandungi fail-fail sulit mengenai produk-produk Intel yang belum dilancarkan lagi.

Fail-fail tersebut, yang dianggarkan sebesar 20GB bukan sahaja mengandungi maklumat mengenai produk, tetapi juga kod sumber dan pelbagai rahsia syarikat mengenai bagaimana Intel membina cip-cip pemprosesan mereka.

Mengeruhkan keadaan lagi ialah pautan tersebut turut mengandungi kandungan sensitif seperti kerentanan yang diketahui Intel, tetapi tidak diumumkan lagi.

Menurut Till Kottmann, fail-fail ini diperolehi awal tahun ini, dan ada banyak lagi maklumat yang masih belum dikeluarkan untuk tatapan umum.

Pihak Intel pula mengesahkan bahawa fail-fail ini dicuri daripada bahagian Intel Resource and Design Center, iaitu sebuah laman web dimana banyak maklumat sulit mengenai pelbagai teknologi Intel disimpan.

Mereka juga berkata bahawa insiden ini mungkin berlaku kerana ada syarikat-syarikat yang bekerja dengan Intel digodam, dimana akses kepada laman web tersebut diperolehi.

Intel kini sedang menjalankan siasatan tentang bagaimanakah maklumat tersebut telah didedahkan tanpa diketahui sehingga kini. Jika anda berminat untuk mengetahui lebih lanjut mengenai godaman data ini, anda boleh membaca laporan lebih lanjut mengenainya di sini.

Screenshot-2502.jpg
 
Sponsored Post

accessive

Active Member
Joined
Feb 17, 2014
Messages
1,106
Reaction score
213
Points
43
AMD & Nvidia dah mendahului, lagi kena godam pulakk.

Masak hangit Intel.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register