BTC USD 56,279.1 Gold USD 1,777.71
Time now: Jun 1, 12:00 AM

PC Issues Inspiron 15 v3552 mic tak boleh guna dlm ChromeOS

superdogol

Fun Poster
Joined
May 29, 2012
Messages
695
Reaction score
14
Points
25
Salam & selamat sejahtera...

Saya ada problem nak gunakan mic dlm ChromeOS ver. 86.xxx (latest update), lappy Inspiron 15 v3552.

Especially bila gunakan Zoom meeting, audio input output suma ada & enabled. Video ok takde masalah. Cuma mic utk input tak terima kita punya suara walaupun mic mmg detected n enabled.

Ada sapa2 pernah alami problem camni ke? Kalau ada yg dpt selesaikan, mohon share caranya. TQ

Dah gunakan online test kat https://mictests.com/

Mic detected, tapi takde input suara yg dpt direkodkan. Samada ada setting yg mungkin saya terlepas pandang, ataupun mic tuh sebenarnya dah kong?
 
Sponsored Post

izaf505

Active Member
Joined
Oct 25, 2011
Messages
2,000
Reaction score
62
Points
45
Ada install software audio lain? Pernah jmp isu mic by default enable by software pihak ketiga @ 2 software y sama. Just jadikn satu je software audio, lpstu dh ok.. Refer nama software y run mic tu, make sure sama dgn software y sepatutnya... Paham ke? Maaf le teman bab nk terangkan sesuatu tu agk sukar, biasa la org teknikal 😁
 

superdogol

Fun Poster
Joined
May 29, 2012
Messages
695
Reaction score
14
Points
25
Ada install software audio lain? Pernah jmp isu mic by default enable by software pihak ketiga @ 2 software y sama. Just jadikn satu je software audio, lpstu dh ok.. Refer nama software y run mic tu, make sure sama dgn software y sepatutnya... Paham ke? Maaf le teman bab nk terangkan sesuatu tu agk sukar, biasa la org teknikal 😁
Semua driver utk hardware mmg Chrome OS yg install automatik... takde installation secara manual. mmg takde device manager mcm windows.

Dan mmg takde 3rd party software utk hardware drivers
 

superdogol

Fun Poster
Joined
May 29, 2012
Messages
695
Reaction score
14
Points
25
temp solution guna earphone ngan built-in mic.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register