BTC USD 63,005.3 Gold USD 1,781.52
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Inspira atau kereta lain yg lebih kurang sama harga dan prestasi

exboy

Super Active Member
Joined
Oct 18, 2013
Messages
5,956
Reaction score
237
Points
73
Kalau ade sales advisor proton dlm cg ni nk bg aku test drive inspira, tolong pm aku ea...

Tqvm...
 
Sponsored Post

aku ayam kampung

Fun Poster
Joined
Apr 6, 2011
Messages
179
Reaction score
1
Points
25
TT bagi aku better ambik lancer baru sbb aku tgk banyak accessory aa berbanding inspira. Siap ada sunroof g. Apa yang aku tau inspira bulan 12 ney dah stop production so klau nak beli kena cepat aa.
 

exboy

Super Active Member
Joined
Oct 18, 2013
Messages
5,956
Reaction score
237
Points
73
Salam dan selamat sejahtera semua..

Agak lama aku tak jenguk thread sendiri ni..nostalgia thread ni..sebab ni thread pertama aku buka mase memule join cg..

Setahun telah berlalu..

Sekarang aku shortlisted kan 4 buah kereta:

Proton inspira 2.0p
toyota vios 1.5g
honda city 1.5v
nissan almera 1.5vl


Aku pilih kereta2 ni sebab mcm aku tulis kat first page, aku nak budget within 75k-90k...kereta K-pop aku x berani nak masuk list, sebab aku masih x confident ngan kia n hyundai..pada aku baik proton dari kereta k-pop..

Aku da test drive vios 2 minggu lepas, dan pagi tadi aku da test drive inspira..tq utk SA proton(org dlm cg ni jugak) yg bagi aku test drive kat kota damansara td..

Aku da janji ngan wife nak test drive empat2 kereta ni dulu, baru decide nak beli mane..kalau ikut hati, inspira kompem da aku amik..almaklum la..mivec, cc besar..stakat camry ngan civic haibim, aku tekan je lagi...tapi kalau maibi haibim, aku pasti ke tepi..maibi kot..jgn main2..hahaha (ok...enough with jokes)..

Pagi tadi memang mission nak bawak isteri aku skali utk test drive..sebab die yg bangkang sgt aku nak pakai inspira..so aku nak die test drive skali kete tu..sampai showroom dlm 11.15..lepak duduk jap, sign document utk test drive, then mule kan perjalanan..lame gak kami test drive..sebab by the time kami tinggalkan showroom da pukul 12.30..ade la dlm 40 minit gak kami test drive..

First wife aku test dulu..biase la pompuan..kurang sikit ikut perkembangan kereta..die rase kagum bile change of gear tu tak terasa..aku senyum je..da sah sah cvt..kompem tak rase....

Da puas bini aku test drive..aku plak test..sebelum aku bg review, harus diingat aku bukanlah pakar kereta, jauh skali mempunyai ilmu sehebat pomen bawah pokok ceri..berikut adalah review aku(pandangan peribadi aku):

Sebelum memuji, baik aku bgtau ape yg kurang pada inspira ni:
1) lcd screen nampak silau sgt..maybe proton bole buat something utk kurangkan glaring tu.
2) aku tak suke dgn leather seat yg diberi..rase macam murah sgt..aku siap pegang2 lagi seat tu..aku rase seat vios g lagi sedap..
3) improvised features macam keyless entry utk lancer gte baru, xde pada inspira..still mcm lancer tahun 2007 gak..masuk kunci..
4) bonet walaupun gune space saver tyre, ruangnye masih x besar mane..mcm lebih kurang waja aku je.

Ok ape yg aku suke plak pasal inspira:
1) sebab die inspira..sebab inspira pengganti waja.aku pakai waja sekarang, so seswai sgt pakai pengganti waja..kuang kuang kuang..
2) body yg besar dan nampak gagah..
3) pedal shifter..selaku driver manual lebih sepuluh tahun, aku suke bile aku ade full control utk tukar gear..rase nak memecut secara tetibe? no problem, tap down due kali pedal shift belah kiri (simbol tolak, gear akan turun 2 gear, high rev rpm berlaku, mase tu korang bole rase lonjakan mivec ni.pergh..terangkat babe..
4) yg paling penting, prestasi enjin...tadi bini aku bawak sopan...tapi bini aku pun bole rase torque dan hp yg ade pada kereta ni...confident nak memotong atau mencelah pada distance yg singkat..
5) turning radius..tadi aku buat pusingan u...aku rase impress sebab turning radius die kecil (ni aku compare dgn waja aku)..seswai utk bini aku kalau die nak wat turning radius..

So far ni je yg aku ingat..kalau aku terfikir lagi aku akan update..

Sekarang tinggal almera dan city utk dipandu uji..kemudian aku akan buat pilihan..

P/s: inspira sekarang ade diskaun rm8000 (tak termasuk diskaun dari SA, dan freegift)

# perbandingan dgn waja dan vios yg aku buat maybe berat sebelah berdasarkan ape yg org kata"apple to apple comparison"..perbandingan dibuat utk memberi idea ape yg ade pada kereta ini..

Sekian utk waktu ni..
 
Last edited:

iwak

Super Active Member
Joined
Mar 21, 2008
Messages
7,594
Reaction score
37
Points
80
inspira taun dpn dh nk stop. baik inspira. keta 1.5 x best la bro
 

EncikEx

Legendary Member
Joined
Mar 21, 2007
Messages
12,104
Reaction score
159
Points
123
Aku pun minat civic fd ni bro..tapi yg baru da taķ kua..plus terkeluar dari range budget..

So terpaksa berpuas hati dgn pilihan yg ade:)cgrock

adik sepupu aku amik persona baru tahun 2011, pakai 2 tahun hati serabut...
then beli Civic FD sekehen tahun 2006 pada awal tahun 2014...
puas hati sampai lani... :D:-?
 

exboy

Super Active Member
Joined
Oct 18, 2013
Messages
5,956
Reaction score
237
Points
73
adik sepupu aku amik persona baru tahun 2011, pakai 2 tahun hati serabut...
then beli Civic FD sekehen tahun 2006 pada awal tahun 2014...
puas hati sampai lani... :D:-?

Hihi..Adoi bro..saje je bakar2...:-?

Buat aku ragu2 ngan pilihan aku:((
 

EncikEx

Legendary Member
Joined
Mar 21, 2007
Messages
12,104
Reaction score
159
Points
123
Hihi..Adoi bro..saje je bakar2...:-?

Buat aku ragu2 ngan pilihan aku:((

bukan bakor... tp base dr pengalaman aku sendiri pun camtu...
beza tak byk... (walaupun sekehen), tapi beza & kesan masa hadapannya banyak bro :eek:

resale value & condition lepas digunakan 2-3 tahun

justmy2cents... tepok poket tanya selera... :p

skrg FD rm70k+ bley dpt... 2.0 siap vtec lagi :D
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register