BTC USD 64,146.1 Gold USD 2,329.99
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Indonesia salahkan Malaysia dan Singapura?

Sponsored Post

Bang baca tunjuk bang, tak pun tengok gambar, lagi bagus baca isi sekali..🤭
Aku komen pada yg kata indon rasuah byk tu... Kalau semi conductor, memang kita ke dpn... Selain dr tu? Automotif? Diorg 1.2 juta stahun, Malaysia stagnant 600k ja.....Textile? Kita punya textile lama dah mati...

Kalau duk sini tgk diorg punya industry berkembang, takut oo... Aku keje sini dr tahun 2010....dr zaman gaji minimum 800k @ 240 ja... Skrg, Bekasi dlm 5.5 juta dlm 1.6k duit kita...

Jgn sombong tgk diorg x maju... 270 juta rakyat... Local market je cukup.. X payah exsport xpe...
Company yg aku keje ni, division buat tilam, sbulan jual online 22k - 25k pcs... Itu mcm cash sales tu..satu tilam queen size dlm 800..kali lah brapa juta cash sales sbulan..
 
Aku komen pada yg kata indon rasuah byk tu... Kalau semi conductor, memang kita ke dpn... Selain dr tu? Automotif? Diorg 1.2 juta stahun, Malaysia stagnant 600k ja.....Textile? Kita punya textile lama dah mati...

Kalau duk sini tgk diorg punya industry berkembang, takut oo... Aku keje sini dr tahun 2010....dr zaman gaji minimum 800k @ 240 ja... Skrg, Bekasi dlm 5.5 juta dlm 1.6k duit kita...

Jgn sombong tgk diorg x maju... 270 juta rakyat... Local market je cukup.. X payah exsport xpe...
Company yg aku keje ni, division buat tilam, sbulan jual online 22k - 25k pcs... Itu mcm cash sales tu..satu tilam queen size dlm 800..kali lah brapa juta cash sales sbulan..
Ok bang, nanti saya buat thread yang boleh buat geng PMX meroyan pasal ekonomi Indon ni, data dah ada lama dah cuma malas nak pos saja lagi..🤣
 
Aku komen pada yg kata indon rasuah byk tu... Kalau semi conductor, memang kita ke dpn... Selain dr tu? Automotif? Diorg 1.2 juta stahun, Malaysia stagnant 600k ja.....Textile? Kita punya textile lama dah mati...

Kalau duk sini tgk diorg punya industry berkembang, takut oo... Aku keje sini dr tahun 2010....dr zaman gaji minimum 800k @ 240 ja... Skrg, Bekasi dlm 5.5 juta dlm 1.6k duit kita...

Jgn sombong tgk diorg x maju... 270 juta rakyat... Local market je cukup.. X payah exsport xpe...
Company yg aku keje ni, division buat tilam, sbulan jual online 22k - 25k pcs... Itu mcm cash sales tu..satu tilam queen size dlm 800..kali lah brapa juta cash sales sbulan..
Textile Bangla Conquer bang. Awat mahal Sgt gaji 240 naik 1600 lari Investor,

baik depa Bukak kilang Kat Vietnam, bangla, Nepal china blh offer upah murah.


Gaji cikgu Kat sana pun starting. 1.6 juta cam no tu.
 
Last edited:
Textile Bangla Conquer bang. Awat mahal Sgt gaji 240 naik 1600 lari Investor,

baik depa Bukak kilang Kat Vietnam, bangla, Nepal china blh offer upah murah.


Gaji cikgu Kat sana pun starting. 1.6 juta cam no tu.
Tahun 2010 tu 240...skang 2024, 1600...tp x smua industri sama... Aku quote utk automotif...

Indo gaji minimum dia ikut kawasan n ikut industri..bukan blanket mcm Malaysia..... Cth, jkt dlm 5.5-5.6 juta utk automotif, tp utk cimahi (area bandung) dlm 3.8juta ja.. Bukan mcm Malaysia... Semua 1500..memang KO la nak byr gaji... Diorg tiap2 tahun ada kenaikan umr.. Tahun ni.. Dlm 3-4% rasanya..

Tu pelik skit.. Gaji cikgu memang low skit kat sini.... Tu yg ramai anta skolah swasta... Asst aku pon anta anak dia skolah swasta..
 
Tahun 2010 tu 240...skang 2024, 1600...tp x smua industri sama... Aku quote utk automotif...

Indo gaji minimum dia ikut kawasan n ikut industri..bukan blanket mcm Malaysia..... Cth, jkt dlm 5.5-5.6 juta utk automotif, tp utk cimahi (area bandung) dlm 3.8juta ja.. Bukan mcm Malaysia... Semua 1500..memang KO la nak byr gaji... Diorg tiap2 tahun ada kenaikan umr.. Tahun ni.. Dlm 3-4% rasanya..

Tu pelik skit.. Gaji cikgu memang low skit kat sini.... Tu yg ramai anta skolah swasta... Asst aku pon anta anak dia skolah swasta..
Tu ibarat gaji RM 800 naik jd RM 5k
 
Sponsored Post

Back
Top
Log in Register