BTC USD 57,313.3 Gold USD 1,779.83
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Indonesia haramkan pembuatan minuman keras beralkohol

azham

Super Active Member
Joined
Dec 20, 2012
Messages
5,383
Reaction score
1,105
Points
156
Masih akan ada kilang pembuatan alkohol di Indonesia kan tetapi dalam sektor tertutup.
Presiden hanya tarik balik tender baru je kan?
Ke saya yang salah faham.
 
Sponsored Post

redx

Active Member
Platinum Member
Joined
Jul 13, 2007
Messages
1,322
Reaction score
88
Points
40
dia tak haramkan alkohol kan ,cuma haramkan pembuatan alkohol tempatan?

kalau buat alkohol ,mungkin tax kurang dari import, sebab ramai sgt manipulasi?

import direct tax masuk ke kerajaan ke, ke salah faham, minta @cek mek molek explain siket..
 

akudotcom

Legendary Member
Top Poster #3
Joined
Jun 17, 2007
Messages
13,172
Reaction score
2,158
Points
201
Maknanya arak memang tak bole nak di haramkan dr bumi kita ke acaner?

siap buatdoa selamat ni
Hehehe
 

apoeki

Super Active Member
Joined
Aug 7, 2012
Messages
6,538
Reaction score
554
Points
121
Din pagoh bila lg nk buat..
 

Niyang

CG Top Poster Club
Joined
May 13, 2009
Messages
41,617
Reaction score
1,221
Points
201
diorg punye kumpulan agama kat sane kuat

mmg byk kumpulan agama islam kt sane... tp masih gagal laksana undang2 kawen campur.. tuh yg byk murtad.. siap leh tukar agama cam tukar baju... adoi
 

sopianothman

Fun Poster
Joined
Jan 22, 2009
Messages
943
Reaction score
17
Points
25
Indo bab Arak ini dah PArah sampai ada local alcohol oleh org kg
 

stonz

Active+ Member
Platinum Member
Joined
Sep 18, 2008
Messages
4,797
Reaction score
206
Points
43
eloklah diharamkan.
tengoklah contoh terdekat di negara jiran.

sampai sekarang tak tutup-tutup lagi kilang arak. yang mati kena langgar dengan kanina mabuk pun ramai.
terbaik do negara jiran tu....
 

azham

Super Active Member
Joined
Dec 20, 2012
Messages
5,383
Reaction score
1,105
Points
156
mmg byk kumpulan agama islam kt sane... tp masih gagal laksana undang2 kawen campur.. tuh yg byk murtad.. siap leh tukar agama cam tukar baju... adoi
Yang lagi parah, boleh nikah tanpa tukar agama. Anak lepas 18 baru boleh decide nak ikut agama ayah atau ibu.
 

Niyang

CG Top Poster Club
Joined
May 13, 2009
Messages
41,617
Reaction score
1,221
Points
201
Yang lagi parah, boleh nikah tanpa tukar agama. Anak lepas 18 baru boleh decide nak ikut agama ayah atau ibu.

huru hara indon ni.. walaupun negara plg ramai muslim.. tp bab camni pun dorg beri kebebasan.. tuh belum indon liberal.. lg parah gaya idup dorg
 

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Joined
Nov 23, 2012
Messages
26,300
Reaction score
3,816
Points
236
macamana minuman keras tanpa alkohol tu, xfaham saya .. jadi airnya masuk tekak berketul2 lah, bukan cair?

berita kata haramkan pembuatan, tapi import masih boleh ..
:D :p
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register