India & Isu Pembelian Sawit Dari Malaysia

CG Sponsors




Xploit Machine

Legendary Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
16,323
Reaction score
3,057
Points
236
14.10.2019 - Mumbai, Pengilang India menghentikan pembelian minyak sawit Malaysia bagi penghantaran November dan Disember kerana bimbang New Delhi akan menaikkan cukai import atau menguatkuasakan langkah-langkah lain bagi mengurangkan import dari Kuala Lumpur, kata lima pedagang hari ini.

Pembelian lebih rendah oleh India, pembeli terbesar minyak sawit Malaysia setakat ini pada 2019, boleh membawa kepada inventori lebih tinggi dan memberi tekanan pada harga minyak sawit Malaysia, tetapi membantu Indonesia meningkatkan penghantaran ke India.

India sedang mempertimbangkan untuk mengehadkan import beberapa produk dari Malaysia termasuk minyak sawit sebagai reaksi kepada kritikan perdana menteri Malaysia terhadap New Delhi atas tindakannya di Kashmir, kata Reuters pada Jumaat.

“Pedagang di kedua-dua belah pihak keliru. Mereka tak tahu bagaimana nak rancang penghantaran mereka,” kata Sandeep Bajoria, ketua eksekutif Sunvin Group, pengimport minyak sayuran yang berpangkalan di Mumbai.

Sebagai langkah berhati-hati, “pembeli berminat dengan penghantaran dari Indonesia bagi mengelakkan sebarang kesan duti yang lebih tinggi.”

Bagi Oktober, kebanyakan kontrak import sudah ditandatangani, kata peniaga sebuah firma perdagangan yang berpangkalan di Mumbai.

Beliau menambah import turun mulai November kerana kontrak-kontrak baru belum ditandatangani dengan penjual Malaysia.





Berita asal https://www.freemalaysiatoday.com/c...beli-minyak-sawit-malaysia-bimbang-duti-naik/
 
Sponsored Post

Rizal

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Sep 25, 2008
Messages
12,113
Reaction score
656
Points
191
pengimport terbesar pulak tu..makin turunla harga minyak sawit
 

Xploit Machine

Legendary Member
Joined
Nov 23, 2012
Messages
16,323
Reaction score
3,057
Points
236
^^

"Raising the Kashmir issue at the United Nations General Assembly (UNGA), with its Prime Minister Mahathir Mohamad accusing India of "invading and occupying the country" of Jammu and Kashmir."
 

nokia3210

Active Member
Joined
Sep 6, 2012
Messages
1,774
Reaction score
168
Points
38
boleh terjejas pendapatan peneroka ni ..

dengan mengkritik secara terus mcm ni, tindakan india adalah boleh dijangka, diharap pihak yg berkenaan dah ada plan utk counter masalah
 

azmann33

Legendary Member
Joined
Mar 2, 2009
Messages
10,034
Reaction score
736
Points
161
dulu minum sesudu..sekaran dah boleh minum 2 sudu..haha.
Zaman PH ni semua seba tak kena..negara lain ok je..
 

dausbiz

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Apr 27, 2015
Messages
51,201
Reaction score
1,537
Points
596
Allahuakhbar

jatuh harga minyak kelapa sawit
 
Sponsored Post
Top
Log in Register