India henti import minyak sawit Malaysia

CG Sponsors




TT

CG Super Hardcore Club
Joined
Jan 13, 2009
Messages
152,335
Reaction score
20,969
Points
1,671
Najib Razak
10 hrs ·

Khabar angin?

Langkah untuk menghadkan import sawit dari Malaysia yang dilaksanakan oleh India yang merupakan pengimport sawit terbesar dunia sudah dilaporkan di semua media antarabangsa.

Data dari Lembaga Minyak Sawit Malaysia di bawah kementerian dia juga melaporkan kejatuhan 80% eksport sawit ke India beberapa bulan yang lepas ini.

Tapi Teresa Kok masih mampu kata ini cuma khabar angin?

"12 Jan 2020: India hadkan minyak sawit Malaysia hanya khabar angin, kata menteri"

Kejatuhan 450,000 tan sebulan ini pada harga RM3,000 satu tan merupakan kehilangan RM1.35 bilion setiap bulan untuk Malaysia!

Skill menipu Menteri PH dah level-up lagi.

Achievement unlocked!

Saya rasa Teresa Kok ini ada potensi untuk menjadi Peguam Negara kerana sama-sama mata kabur.

 
Sponsored Post

Ms Senorita

Active Member
Joined
Mar 31, 2014
Messages
1,640
Reaction score
325
Points
41
India tidak boikot minyak sawit Malaysia

Januari 14, 2020 05:34 MYT

India tidak boikot minyak sawit Malaysia

Kok menyeru supaya lebih ramai pekebun kecil sawit di Selangor mendapatkan pensijilan MSPO bagi tanaman mereka. - Gambar hiasan

KUALA SELANGOR
: Menteri Industri Utama Teresa Kok menafikan wujudnya usaha pihak di India untuk memboikot minyak sawit keluaran Malaysia.

Sebaliknya kata beliau, menerusi beberapa perbincangan dilakukan, pembeli minyak sawit di negara berkenaan mahu Kerajaan Malaysia meningkatkan eksport minyak sawit mentah (MSM) dan mengurangkan pengeksportan bekalan berkenaan yang telah diproses.

"Mana ada boikot. Mereka cuma minta kita (Malaysia) lebihkan eksport MSM ke sana dan kurangkan minyak yang telah diproses.

"Apa pun, mereka perlu bersedia untuk membayar duti eksport sebanyak lima peratus yang dikenakan oleh Kerajaan Malaysia ke atas MSM," katanya kepada pemberita selepas program taklimat Pensijilan Minyak Sawit Mampan Malaysia (MSPO) dan sesi dialog bersama penanam sawit Selangor pada Isnin.

Turut hadir, Ketua Pengarah Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) Dr Ahmad Parveez Ghulam Kadir dan Ketua Pegawai Eksekutif Majlis Pensijilan Minyak Sawit Malaysia (MPOCC), Chiew Jit Seng.

Beliau berkata demikian bagi mengulas laporan akhbar baru-baru ini mengenai dakwaan ada pihak di India mahu memboikot minyak sawit dari Malaysia.

Dalam pada itu juga, Kok turut menyeru supaya lebih banyak pekebun kecil sawit di Selangor mendapatkan pensijilan MSPO bagi tanaman mereka.

Ini kerana menurutnya, hanya 4.5 peratus daripada 45,000 hektar kawasan tanaman kelapa sawit milik pekebun kecil di negeri ini mempunyai sijil berkenaan dan angkanya disifatkan sebagai amat rendah.

Sementara itu, Ahmad Parveez berkata pihaknya sedang mengeluarkan surat amaran kepada mana-mana kilang memproses buah sawit dan ladang-ladang kelapa sawit yang belum memulakan proses pensijilan MSPO.

"Mulai bulan ini, kita akan keluarkan surat amaran kepada kilang dan ladang (estet) sawit. Jika mereka ingkar, mulai Julai nanti kita akan mula mengenakan kompaun.

"Dan bermula awal tahun depan, jika pihak berkenaan masih lagi tidak melakukan gerak kerja untuk memperoleh MSPO, MPOB tidak akan teragak-agak untuk menggantung atau menarik lesen mereka," katanya.

Sehingga Jumaat lepas, sebanyak 76.3 peratus atau 345 kilang buah sawit di seluruh negara telah memperoleh sijil MSPO manakala sebanyak 3.67 juta hektar daripada 5.85 juta hektar kawasan tanaman sawit mempunyai pensijilan berkenaan.

Sumber : astro awani
 

Ms Senorita

Active Member
Joined
Mar 31, 2014
Messages
1,640
Reaction score
325
Points
41
India palm oil row: Dr M says solution needed 'but we have to be frank'



KUALA LUMPUR (Jan 14) : Prime Minister Tun Dr Mahathir Mohamad said today Malaysia needs to find a solution amid concerns of lower purchases of palm oil by major importer India.

Reuters, quoting industry sources familiar with the matter, reported yesterday Indian palm oil importers have effectively stopped all purchases from Malaysia after the government privately warned them to shun Malaysian imports.

It was reported that the warning, issued last week, comes almost in parallel with India's move to restrict imports of refined palm oil and palm olein after Dr Mahathir criticised India's actions in Kashmir and its new citizenship law.

At a press conference at the Bank Rakyat Integrity Forum 2020 here today, Dr Mahathir said: "Well, we are concerned of course, because we sell a lot of palm oil to India. [The concern over lower offtake by India] is something that we have to find a solution [to]."

"But we have to be frank. If something goes wrong we have to say it," he said.

Sumber : the edge markets
 

eizzbizz

Super Active Member
Joined
Sep 2, 2009
Messages
8,185
Reaction score
390
Points
86
aku kalo najib bukak mulut/twett ... rasa mcm nk bagi penyepak je... time dia dulu.. ape dia buat semua bettul... time org lain buat..semua salah...
padahal semua masalah pentadbiran Mesia bmula dari bini dia... kalau awal2 dulu letak jawatan bagi laluan kat org len..xde la dapig menang
 

puyol

CG Top Poster Club
Joined
Jun 28, 2011
Messages
21,630
Reaction score
1,965
Points
201
aku kalo najib bukak mulut/twett ... rasa mcm nk bagi penyepak je... time dia dulu.. ape dia buat semua bettul... time org lain buat..semua salah...
padahal semua masalah pentadbiran Mesia bmula dari bini dia... kalau awal2 dulu letak jawatan bagi laluan kat org len..xde la dapig menang
banyak pembodek2 dia si najib ni sebab tu dia rasa dia je yang betul.
 

siamanggagapp

Active+ Member
Joined
Jul 20, 2013
Messages
3,349
Reaction score
161
Points
33
Org bkn nk sokong PH sgt, tp org smua fedup bengang marah dgn najib. Yg mangkuk2 dlm beeend smua tinggai yg kaki bodek, chai sj. Mana bukak mulut smua kena tolak buang. Klau dr awal hari tu beeend sendiri campak buang najib ni, cnfirm PH tkleh menang.
 

siamanggagapp

Active+ Member
Joined
Jul 20, 2013
Messages
3,349
Reaction score
161
Points
33
aku kalo najib bukak mulut/twett ... rasa mcm nk bagi penyepak je... time dia dulu.. ape dia buat semua bettul... time org lain buat..semua salah...
padahal semua masalah pentadbiran Mesia bmula dari bini dia... kalau awal2 dulu letak jawatan bagi laluan kat org len..xde la dapig menang

Aku sokong hg. Mmg ada jgk posting dia yg ada point, tp mmg aku pn naik meluat dgn statement dia. Apa punya PM la bodo bangang sampai kena tipu dgn mangkuk jow low ni. Brp x sblm 1mdb mamat cina tu try approach ramai org lain tp smua tk prcaya kt dia. Yg sekoq ni bole pulak bg full access duit bagai.
 

Laici

Super Active Member
Joined
Aug 19, 2014
Messages
5,292
Reaction score
653
Points
111
Aku sokong hg. Mmg ada jgk posting dia yg ada point, tp mmg aku pn naik meluat dgn statement dia. Apa punya PM la bodo bangang sampai kena tipu dgn mangkuk jow low ni. Brp x sblm 1mdb mamat cina tu try approach ramai org lain tp smua tk prcaya kt dia. Yg sekoq ni bole pulak bg full access duit bagai.
dia nak tunjuk dia tak bersalah dan pejuang orang melayu dan negara..sebab tu setiap topik dia komen kat facebook..

masalahnya dalam perbicaraan dia, banyak persoalan dia jawab "Tak tahu", "Tak sedar".. lepas tu karang panjang lebar jawab dalam facebook...

geng2 umno pun bila dia dh kena kick sebahagian memang taknak dia dah..tapi geng2 orang lama masih ada backup dia..

apa2 pun, isu india ni kena tangani dengan berhemah..dah ler sawit kita kena boikot kt europe, takkan kt asia pun nak kena boikot
 

SMI6

Active Member
Joined
Jan 3, 2016
Messages
2,458
Reaction score
494
Points
46
Mahacai masih nak salahkn komen najib dengan isu sawit malaysia.

Komen najib tak effect bskl tapi komen Menteri effects bskl.

Patut le Ben cakap don't cry we are on power.
 

Niyang

CG Top Poster Club
Joined
May 13, 2009
Messages
40,931
Reaction score
1,056
Points
201
jual ler kt pasaran tempatan mur2.... rakyat gak untong... bkn india jerk pasaran mesia... india bengang isu madey komen isu kashmir... suara madey ni tahap world... kalo jibby yg bg komen time jd PM... maybe india x kisah sgt... Jibby satu dunia dah tau scammer....
 
Sponsored Post
Top
Log in Register