Covid-19 India bakal lancar ujian COVID-19 yang cepat, murah

CG Sponsors
mazri_2008

CG Top Poster Club
Joined
Nov 9, 2008
Messages
49,385
Reaction score
4,273
Points
201
NEW DELHI: Ujian COVID-19 berasaskan kertas yang cepat dan murah akan segera tersedia di seluruh India, dengan saintis berharap dapat membantu mengubah situasi pandemik di salah satu negara yang paling teruk dilanda virus itu di dunia.

India mencatatkan lebih 7.5 juta jangkitan, kedua selepas Amerika Syarikat (AS), dan wabak itu merebak dari bandar raya yang padat seperti Mumbai ke komuniti luar bandar dengan perkhidmatan perubatan yang terhad.

Feluda yang dibangunkan secara tempatan, dinamakan sempena detektif dalam siri novel India yang terkenal, menyerupai ujian kehamilan jalur kertas di rumah dan memberikan hasil dalam masa sejam.

Penyelidik optimis bahawa kos yang rendah dan kemudahan penggunaannya dapat membantu membendung penyebaran patogen di kawasan miskin dan terpencil.

"Ujian ini tidak memerlukan peralatan canggih atau tenaga kerja yang sangat terlatih," kata pencipta bersama Souvik Maiti, seorang saintis di CSIR-Institut Genomik dan Biologi Integratif (IGIB) New Delhi.

"Terdapat banyak kawasan terpencil di India di mana anda tidak mempunyai makmal canggih ... (Ujian) akan lebih mudah digunakan; ia akan mempunyai lebih banyak penembusan."

India pada masa ini mendiagnosis COVID-19 dengan ujian RT-PCR, yang sangat tepat tetapi memerlukan mesin makmal canggih, atau ujian antigen, yang dapat memberikan hasil hanya dalam beberapa minit dengan kos yang terhad tetapi dengan ketepatan yang jauh lebih rendah.

Feluda, seperti ujian berasaskan kertas murah lain yang sedang dikembangkan di negara lain, dikatakan menggabungkan ketepatan ujian PCR dengan aksesibiliti kit antigen.

Ia menggunakan teknik penyuntingan gen CRISPR-Cas9, yang baru-baru ini membolehkan penciptanya, Jennifer Doudna dan Emmanuelle Charpentier memenangi Hadiah Nobel dalam Kimia.

Feluda telah mendapat kelulusan kerajaan dan Menteri Kesihatan, Harsh Vardhan minggu lalu mengatakan ia boleh dilancarkan dalam beberapa minggu akan datang oleh konglomerat India, Tata Group.

Sekiranya tersedia dalam jangka masa terbabit, India akan menjadi salah satu negara pertama di dunia yang mula menggunakan ujian sedemikian secara besar-besaran.

Harganya belum dinyatakan, tetapi media tempatan mengatakan harganya sekitar 500 rupee (RM28.20) - kira-kira satu perlima daripada kos ujian PCR di New Delhi.

Prototaip semasa memerlukan mesin PCR untuk diproses, tetapi saintis sedang mengusahakan versi air liur atau swab yang boleh digunakan di rumah, kata pengasas bersama dan saintis IGIB, Debojyoti Chakraborty. - AFP

 
Top
Log in Register