Ikan Hiasan Hilang Ingatkan Kucing Yang Curi Rupanya Beruang Yang Makan Lokasi Di PJ

CG Sponsors




Sponsored Post

d_conan

CG Top Poster Club
Joined
Aug 24, 2011
Messages
24,168
Reaction score
866
Points
161
mcm mana beruang bleh ada kat pj?
 

TT

CG Super Hardcore Club
Joined
Jan 13, 2009
Messages
150,653
Reaction score
20,763
Points
1,661
APM tangkap beruang matahari sesat



SEREMBAN: Seekor beruang matahari yang sesat ke kawasan perumahan berjaya ditangkap oleh pasukan Angkatan Pertahanan Awam (APM) di Taman PJ Perdana, di sini.


Pegawai Operasi Bencana APM Daerah Seremban, Leftenan (PA) Mohd Najib Abdul Karim, berkata beruang seberat 25 kilogram itu ditemui penduduk terperangkap di dalam longkang perumahan itu, kira-kira jam 1 tengah hari, kelmarin.

"Kita menghantar sepasukan anggota yang kemudian berjaya mengeluarkan haiwan liar itu dari longkang sedalam dua meter dan memasukkannya ke dalam sangkar.

"Walaupun agresif, beruang itu yang dipercayai datang dari kawasan hutan berhampiran tidak cuba menyerang anggota, sebaliknya hanya berusaha melepaskan diri," katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Beliau berkata, haiwan itu yang tidak mengalami sebarang kecederaan diserahkan kepada Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (PERHILITAN) untuk tindakan lanjut.


http://www.bharian.com.my/node/292848
 

zahidin80

Active+ Member
Joined
Sep 24, 2011
Messages
3,244
Reaction score
100
Points
33
Kesian... Kelaparan ... Pastu kena sepak plak... Kecik lagi
 

naimw

Active+ Member
Joined
May 18, 2017
Messages
2,769
Reaction score
193
Points
33
Kalau cucuk benda tajam pun kena komen - cedera anak beruang.
Kalau guna kayu kena komen - nanti sembilu masuk jari kaki anak beruang.
Kalau sepak pun kena komen - tidak berperikemanusiaan.

Lepas ni abang jpam semua takyah buat pape. Tangkap guna tangan kosong, macam tangkap anak kucing.....

Macam la semua orang pandai tangkap beruang...
 

syahrizam

Active+ Member
Joined
Jan 4, 2011
Messages
3,567
Reaction score
78
Points
30
Kalau cucuk benda tajam pun kena komen - cedera anak beruang.
Kalau guna kayu kena komen - nanti sembilu masuk jari kaki anak beruang.
Kalau sepak pun kena komen - tidak berperikemanusiaan.

Lepas ni abang jpam semua takyah buat pape. Tangkap guna tangan kosong, macam tangkap anak kucing.....

Macam la semua orang pandai tangkap beruang...
Lembu org nak buat korban pun tak boleh kena sepak, kena hormat kat binatang lembu tu. Tak boleh ke tunjukkan rasa hormat sikit kat anak beruang tu.
 

naimw

Active+ Member
Joined
May 18, 2017
Messages
2,769
Reaction score
193
Points
33
Lembu org nak buat korban pun tak boleh kena sepak, kena hormat kat binatang lembu tu. Tak boleh ke tunjukkan rasa hormat sikit kat anak beruang tu.
Lembu tu berapa ramai orang sembelih. Lepas tu semua orang korban setahun sekali. Biasa..

Beruang tu berapa orang jer officer jpam. (Yang berani rakam video ada ramai. :eek:). Tangkap beruang setahun sekali ke? Ilmu pun tak cukup.

Cost efficient dengan spontan benda tu jadi. Benda tak jangka dia nak lekat kat situ. Kayu pulak dah habis. Bukannya dia baling batu ke apa ke. Takkan nak hulur tangan, buatnya cakar, kes naya. JPAM officer tu sendiri tah-tah ni kali pertama jumpa beruang tengah taman perumahan. :eek:

Boss kena biasakan diri kerja kat organisasi yang tak cukup barang, selalu tak cukup resources, baru tau keadaan cemana...
 

syahrizam

Active+ Member
Joined
Jan 4, 2011
Messages
3,567
Reaction score
78
Points
30
Lembu tu berapa ramai orang sembelih. Lepas tu semua orang korban setahun sekali. Biasa..

Beruang tu berapa orang jer officer jpam. (Yang berani rakam video ada ramai. :eek:). Tangkap beruang setahun sekali ke? Ilmu pun tak cukup.

Cost efficient dengan spontan benda tu jadi. Benda tak jangka dia nak lekat kat situ. Kayu pulak dah habis. Bukannya dia baling batu ke apa ke. Takkan nak hulur tangan, buatnya cakar, kes naya. JPAM officer tu sendiri tah-tah ni kali pertama jumpa beruang tengah taman perumahan. :eek:

Boss kena biasakan diri kerja kat organisasi yang tak cukup barang, selalu tak cukup resources, baru tau keadaan cemana...
Pegawai JPAM kena guna akal sikit kalau kejadian macam tu. Memangla tak biasa. Alasan tak cukup barang tak boleh di terima. Gunakan akal, push sikit penggunaan akal tu insyaAllah boleh je. Tak perlu nak sepak2.

Ok. Aku bagi satu cadangan macam mana nak handle anak beruang ni. Aku tengok depa ada pakai sarung tangan tebal. Tapak tangan depa dah secure. Kuku beruang tu tak boleh cederakan tapak tangan depa. Cuma kena jaga2 belah tapak tangan sampai ke siku. Belah situ depa boleh balut dgn apa2 kain bagi tebal supaya kuku anak beruang tu tak cederakan tangan depa.

Jangan bagi alasan takda kain nak balut pulak. Gunakan akal sikit. Depa ramai kat situ kan. Sorang2 tanggalkan baju dan seluar masing2, ambik kain tu balut kat lengan org yg nak pi tangkap anak beruang tu. Sorang yg tangkap pun dah cukup. Tak payah nak ramai2.

Pinjam towel kat rumah2 kat situ pun boleh je. Tapi, cara ni macam tak berapa baik bagi aku. Elok balut dgn baju atau seluar depa. Gunakan otak tu. Pernah tengok Jimmy Neutron waktu dia terdesak nak setelkan masalah tak?
 

naimw

Active+ Member
Joined
May 18, 2017
Messages
2,769
Reaction score
193
Points
33
Pegawai JPAM kena guna akal sikit kalau kejadian macam tu. Memangla tak biasa. Alasan tak cukup barang tak boleh di terima. Gunakan akal, push sikit penggunaan akal tu insyaAllah boleh je. Tak perlu nak sepak2.

Ok. Aku bagi satu cadangan macam mana nak handle anak beruang ni. Aku tengok depa ada pakai sarung tangan tebal. Tapak tangan depa dah secure. Kuku beruang tu tak boleh cederakan tapak tangan depa. Cuma kena jaga2 belah tapak tangan sampai ke siku. Belah situ depa boleh balut dgn apa2 kain bagi tebal supaya kuku anak beruang tu tak cederakan tangan depa.

Jangan bagi alasan takda kain nak balut pulak. Gunakan akal sikit. Depa ramai kat situ kan. Sorang2 tanggalkan baju dan seluar masing2, ambik kain tu balut kat lengan org yg nak pi tangkap anak beruang tu. Sorang yg tangkap pun dah cukup. Tak payah nak ramai2.

Pinjam towel kat rumah2 kat situ pun boleh je. Tapi, cara ni macam tak berapa baik bagi aku. Elok balut dgn baju atau seluar depa. Gunakan otak tu. Pernah tengok Jimmy Neutron waktu dia terdesak nak setelkan masalah tak?
Benda nak cepat. Kalau tak rakam video takde masalah. Ni masalah ada orang rakam video jer. Kalau nak tengok jimmy neutron, pinjam tuala, apa semua dah setengah jam wajib.

Kalau kita ni duduk dalam situasi abam jpam ni pun, mungkin lagi teruk. Solution yang ko bagi tu selepas ko tengok video, bukan live di tempat kejadian.

Kalau nak pertikai masalah guna kaki: adakah cedera anak beruang tu? Dah lekat tak mau lepas tu.

Kenapa tak mau pertikai pula pakai tong sampah? Kotor. Kesian anak beruang tu. Patut kena tunggu perhilitan, zoo negara datang dulu. Tambah lagi setengah jam.

Ni bahagian emergency, kena cepat bertindak, guna jer resources apa yang ada. Tak sempat dah nak tengok jimmy neutron.

Sekurang-kurangnya a bit thank you kat officer jpam tu dah memadai. Ini tak, kita suka-suka nak judge. Kalau rasa officer jpam tu bagi kaki tu tak elok, lepas ni buat report polis. Biar polis siasat.

Sekian.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register