BTC USD 35,275.8 Gold USD 1,834.58
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Ibu ajar anak dibesar di AS mencarut dalam Bahasa Melayu

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
22,191
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
22,191
Reaction score
3,196
Points
261
Awards
1

[VIDEO] Ibu ajar anak dibesar di AS mencarut dalam Bahasa Melayu​

PETALING JAYA: Demi sebuah isi kandungan video Youtube, seorang ibu sanggup mengajar anak-anaknya yang membesar di Amerika Syarikat dengan kata-kata makian atau mencarut dalam Bahasa Melayu.

Ini kerana kedua-dua anaknya tidak mengetahui langsung akan penggunaan bahasa ibunda mereka sendiri.

Namun, amat memalukan kerana bahasa ibunda yang diajar kepada kedua-dua remaja ini adalah dengan menggunakan kata-kata makian atau mencarut.

Antara kata-kata mencarut itu ialah ‘kepala bu&*#’, ‘puk&m#5=%’ dengan ‘mamp#*lah engkau’.

TULAR dalam media sosial mengenai wanita mengajar anak-anaknya yang dibesarkan di Amerika Syarikat mencarut.

Bagaimanapun, terdapat warganet yang mengeji perbuatan wanita tersebut yang dianggap menghina budaya Melayu dan rakyat Malaysia.

Paling menghampakan, tindakan wanita itu turut menjadi bahan hiburan warganet dan ramai yang tidak menganggap perkara itu sebagai satu perkara yang sensitif.

Matlamat wanita tersebut yang ingin mengajar anaknya menggunakan Bahasa Melayu tidak menghalalkan cara apabila menggunakan perkataan-perkataan kesat.

Bagi penulis, jika ingin mengajar penggunaan perkataan kesat, sepatutnya ia tidak dirakam atau disiarkan kepada umum kerana ia akan menjejaskan integriti bahasa Melayu itu sendiri selain ia tidak selari dengan adab orang Melayu yang kaya budi bahasa dan kesopanan.

“Benda tak elok, no matter how normal it is, no matter how many people doesnit, tetap tidak elok,” ciapan afaizrosli di laman Twitternya.

A cursing aunty? Not cool. This will never be funny to the civilized people. Don’t curse just to look cool or be funny. I don’t want to curse but sometimes I slipped my tongue and do. But don’t normalize vulgar,” ciapan azhxro.

“The people ‘butthurt’ at this actually probably just tak suka that it’s a woman cursing,” ciapan appapams.

“Haha, muka dia frust anak dia tak boleh sebut, kalau mak lain mahu kena cabai dah mulut,” ciapan srytlhsn.
 
Sponsored Post

lau_kau

Legendary Member
gem
Messages
18,068
Top Poster #5
Joined
Aug 2, 2007
Messages
18,068
Reaction score
3,130
Points
261
Awards
1
Xpa nanti anak di maki dia jgk ngn Bahasa yg dia ajar tu hehehe
 

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
22,191
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
22,191
Reaction score
3,196
Points
261
Awards
1
Mak dia ikut perangai menteri kita dlm parlimen agaknya tu haha
 

akudotcom

CG Top Poster Club
gem
Messages
22,191
Top Poster #4
Joined
Jun 17, 2007
Messages
22,191
Reaction score
3,196
Points
261
Awards
1
Baru jumpa video nya
 

guri2demon

Active Member
Messages
2,251
Joined
Mar 17, 2010
Messages
2,251
Reaction score
714
Points
81
Tgk video ni semalam.

Rancangan apa tah.
Ada mak2 dari beberapa negara ajar anak diorg curse dalam bahasa asal negara diorang.
Ada Japan lagi India kalau xsilap.
Yg nampak over makcik dari Malaysia tu la.
Maybe sebab kita paham kot. Huhu.
 

TT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgem
Messages
163,437
Joined
Jan 13, 2009
Messages
163,437
Reaction score
22,258
Points
1,831
Awards
1
Long version ale uto

 

pudins70

Super Active Member
gem
Messages
9,377
Joined
Mar 28, 2011
Messages
9,377
Reaction score
1,054
Points
151
Dia tahu perkataan tu paling senang disebut.
Budak2 kecik baru belajar bercakap pun kalau disuruh sebut bab1 kat hujung lidah dia saja.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Latest Threads General Chat

Top
Log in Register