BTC USD 48,152.5 Gold USD 1,754.18
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Ibnu Sina Penganut Agama Syiah

hayd

Freshie
Joined
Sep 29, 2013
Messages
31
Reaction score
0
Points
6
jumud betul manusia skrg...
apa masalah kalo dia syiah or sunni?? yg penting ilmu yg disampaikan beliau...

hampa kecik2 p skolah belajaq dengan cikgu cina/india xpa pulak...

tarbaek tt :))
 
Sponsored Post

Kassim Hensem

Active+ Member
Joined
Jan 15, 2011
Messages
3,695
Reaction score
481
Points
51
pencerahan sikit bro..klu pun takpe..nanti teman google..

anti sufi (wahabi) yang famous pada zaman itu. :">

Sekaligus meletakkan cerita ini dalam sudut yang agak meragukan.


But aku x menafikan. Cuma aku x percaya sangat. :)

===

Lagi satu hal syiah ni... kalau aku nak reka cerita bwk dalil 'copyrighted rekaan aku' pun boleh lantas aku claim Parameswara itu syiah. How? :D

Apa pun hati2 dalam menerima setiap penceritaan di internet.
 

BlueDream

Legendary Member
Joined
Apr 11, 2007
Messages
12,909
Reaction score
59
Points
120
anti sufi (wahabi) yang famous pada zaman itu. :">

Sekaligus meletakkan cerita ini dalam sudut yang agak meragukan.


But aku x menafikan. Cuma aku x percaya sangat. :)

===

Lagi satu hal syiah ni... kalau aku nak reka cerita bwk dalil 'copyrighted rekaan aku' pun boleh lantas aku claim Parameswara itu syiah. How? :D

Apa pun hati2 dalam menerima setiap penceritaan di internet.

Imam Bukhari Imam Bukhari (196 H/810 M - 256 H/870 M)
Imam Muslim (204 H/821 M - 261 H / 875M) ...

Kita lihat dalam tahun itu ada gap sekitar 200 tahun

Sebelum hadis2 dikumpulkan beserta dengan sanad2nya... jalan periwayatan dan penyampaian ilmu secara bersanad adalah jalan Tariqah. Jika tanpa sanad, hadis2 dan ilmu2 penting tu hilang. Dan kaedah penyampaian ilmu pada waktu itu... ialah selain selain seseorang murid mempelajari ilmu zahir... mereka juga turut mempelajari akhlak dan kewarakan guru masing2.

Tetapi bagaimana akhirnya kaum Wahabbi yg mengencang pasal dalil2 dari hadis beserta sanad2nya boleh jadi anti kepada Tariqah?

Tu yg musykil tu.
 

aca176

Active+ Member
Joined
Mar 1, 2009
Messages
4,820
Reaction score
108
Points
43
siapa pun ibn sina its all that matter is

ilmu yg beliau bawa adalah milik Allah 100%...

begitu juga dgn ilmu2 yg dibawa/ditemui/dipelopori oleh manusia2 lain di langit dan di muka bumi termasuk yahudi dan nasrani..

mempelajarinya tidak menjadi masalah, memperingatinya juga tidak menimbulkan masalah...

yg jd mslh adalah apabila ilmu dan kebenaran itu tidak disampaikan...

dlm cabang ilmu yg bermanfaat,xde mslh kita nak folow sesiapa pun

dlm bidang agama yg menyimpang of coz kita kene tolak dan tapis apa yg ptt...

pd aku thread tt bkn lah utk ajak kita kondem ibn sina dgn ilmu yg di sampaikan oleh Allah melaluinya...cuma tt nak kabo ibn sina melalui hujah dan sbb musabab yg dihujahkan oleh imam2 lain termasuk ibn taimiah dan ibn qayim juga imam ghazali antaranya mengkelaskan ibn sina sebagai shiah yg sesat...

jadi kita sebagai org awam kene alert tentang akidah yg mungkin diselitkan dlm ilmu yg dibawanya..itu saja...jika tidak ada jd xdelah mslh...yet...thread ini tetap berguna juga bg yg masih blm tahu apa2 tentang itu..harap bermanfaat...
 

G.Spicy

Super Active Member
Joined
Mar 19, 2011
Messages
5,850
Reaction score
57
Points
70
jumud betul manusia skrg...
apa masalah kalo dia syiah or sunni?? yg penting ilmu yg disampaikan beliau...

hampa kecik2 p skolah belajaq dengan cikgu cina/india xpa pulak...

Betoi la tuu. :eek:
 

akudotcom

Legendary Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
18,090
Reaction score
2,776
Points
201
1598141651993.jpeg


Rujukan:
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register