BTC USD 63,273.6 Gold USD 1,770.09
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Hutang PTPTN nak pergi HAJI

adamma

CG Top Poster Club
Joined
Mar 7, 2007
Messages
23,639
Reaction score
39
Points
120
Sorry mod kalau salah section

Aku ada soalan nk tanya ni, kalau kita ada hutang dengan PTPTN yg wajib dibayar tu.. TAPI kita xbayar, duit tu kita pergi HAJI atau UMRAH, adakah sah atau tidak HAJI yg kita buat tu?
 
Sponsored Post

gadgetmall

Super Active Member
Joined
Oct 27, 2008
Messages
7,064
Reaction score
32
Points
70
sblom pegi haji xsilap aku xde kene ngene kalu kite still berutang ke x..
tp dlm situasi bro kalu nk diikutkan bg sy,bro better langsaikan sume dlu..
sbbnye bro dianggap masih tidak berkemampuan sbb if bro bayar hutang tu,mean bro xdpt nk pegi haji..

*atas ape yg aku blaja je ni..ilmu xtinggi mane..
hehe
 

arowana

Active+ Member
Joined
Jun 21, 2008
Messages
3,001
Reaction score
19
Points
25
kena setlekan apa2 hutang dulu.. sbelum pergi pun kita digalakkn bertanya @ berpesan jika kita ada hutang supaya beritahu kita.. mana tahukan ajal kita tiba di sana.
 

ultrajenglot

Fun Poster
Joined
Feb 17, 2009
Messages
804
Reaction score
35
Points
20
Sorry mod kalau salah section

Aku ada soalan nk tanya ni, kalau kita ada hutang dengan PTPTN yg wajib dibayar tu.. TAPI kita xbayar, duit tu kita pergi HAJI atau UMRAH, adakah sah atau tidak HAJI yg kita buat tu?

haji tu kalau semua rukun buat ikut hukum fiqh sah haji tu..tp bab pahala Allah lebih tahu..
mcm guna duit kena nombor ekor untuk g haji,kalo semua rukun dia buat haji tu sah tp pahala xde..
wallahu'alam..:)
 

ikhmal_ok

Super Active Member
Joined
Aug 15, 2009
Messages
8,894
Reaction score
180
Points
73
Sorry mod kalau salah section

Aku ada soalan nk tanya ni, kalau kita ada hutang dengan PTPTN yg wajib dibayar tu.. TAPI kita xbayar, duit tu kita pergi HAJI atau UMRAH, adakah sah atau tidak HAJI yg kita buat tu?

Syarat sah haji adalah pergi melaksanakan jika mampu. Dari segi hukum, bayar hutang wajib, pergi haji wajib jika mampu. Keutamaan lebih kepada bayar hutang dahulu.
 

adamma

CG Top Poster Club
Joined
Mar 7, 2007
Messages
23,639
Reaction score
39
Points
120
ooo mcm tu.. thanks.. kesimpulannya.. langsai hutang dulu bru gi HAJI
 

zaberi

Active Member
Joined
Jan 15, 2008
Messages
2,087
Reaction score
35
Points
30
pinjaman PTTN termasuk dlm akad riba
dosa riba perlu segera bertaubat
caranya adalah sattle segera tanpa bayar bunga(lebihan)
 

tutuptin

Active Member
Joined
Oct 17, 2010
Messages
1,091
Reaction score
12
Points
25
nak buat amal soleh..better dari sumber bersih dan x berhutang
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register