BTC USD 59,936.9 Gold USD 2,414.20
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Hutang isi rumah negara berjumlah RM1.53 trilion - PMX

gaji RM 2000 tgk rumah selangor ku Type A je la dulu rege 42k bulan RM 255.00 + 55-60 maintenance fee.

kalau buat sewa RM 500 pun ROI atas loan pun dah 100% free je bulan2 byr loan. Abis moratorium 5 tahun jual la 80k laju je org beli. ROI 40k cash in hand blh cari umah besau sikit.

tapi bese la ummah melayu bukan nya nak umah low cost ni. Kalau boleh semi D jugak dia nak beli.

hidup baru nak mula sendiri cari nahas tgk rumah 600k

tapi belah cyberjaya ni hati2 sy pernah tgk condo mewah SPA price 1.3 juta, tahun lepas check MV mortgage blh offer cuma 960k. Diorg tak berani nak bagi harga tinggi sbb transaksi jual beli umah kat kawasan perumahan tersebut baru ada 2 unit terjual sepanjang 12 tahun kawasan condo tu dah siap. Sbb sana dah berlambak rumah tgh naik beli utk duduk ok utk investment kene hati-hati. terutama kalau beli condo mewah.
Banyak yang terciduk beli propety di cyberjaya.
Harap2 naik baliklah area ni.

Sayang infra semua dah lengkap.
 
Sponsored Post

sebab tu nak beli buat investment kena check median price per sq ft area situ brp...
jgn main belasah je...kalau nk sewa nanti pool market orang yg sama dekat satu2 kawasan...

kalau org lain 1k sebulan kita 1500 sebulan mana maunya...bukan rumah kita toilet gold pun....


sebab tu property investment ni agen/bank/developer 3 je ni yg confirm untung...
belah cyberjaya ni area Mirage by the lake, Situ kawasan rumah mewah ada bunglo landed dan condo. Utk yg bunglow tu ada demand jugak naik la gak rege

yg condo mewah dia hati-hati la ada 1st owner beli RM 1.1 -1.2 juta dah 12 tahun beli rege drop MV 960 -970k je.

Sbb tu nak invest ni byk benda kene tgk tak semua projek mewah ni blh utg byk. yg utg byk sebenarnya rumah skim mampu milik dgn lowcost.

masa membeli buat muka sekupan ikut harga skim kerajaan 40k 100k 180k dah habis moratorium jual ikut markte value sebenar hawau punya perangai.

ada je umah flat area hot spot 1st owner beli 40k naik 350k area kl wangsa maju, penara sir permaisuri. cam penara ni cepat naik sbb demand umah tinggi dan transakSI jual dan beli setahun kat area situ tinggi kalau check pun ada 45 transaksi jual dan beli kawasan tu dari tahun 02/2023 - 01/ 2024
Screenshot-1426.png

picture url

Sapa sifu hartanah konon2nya suruh beli rumah mewah lepas tu bagi nasihat blh naik sepulu kali ganda tu tanda2 nak kene scam la.
 
Last edited:
terlampau byk sgt rumah naik area situ
sebab paling utama...MNC dah banyak pindah keluar dari situ...so takda sebab org nak stay area situ...
company2 IT & tech dah bnyk pindah ke area bangsar & bangsar south(kerinchi)...


tapi aku suka cyber...tak jem/kepadatan rendah/tapi facility & jalan tip top...kalau ada rezeki maybe pencen nak duduk situ...airport pun dekat...


Cyber bagi aku Infra taraf KL tapi jumlah penduduk taraf Kangar 😂
 
sebab paling utama...MNC dah banyak pindah keluar dari situ...so takda sebab org nak stay area situ...
company2 IT & tech dah bnyk pindah ke area bangsar & bangsar south(kerinchi)...


tapi aku suka cyber...tak jem/kepadatan rendah/tapi facility & jalan tip top...kalau ada rezeki maybe pencen nak duduk situ...airport pun dekat...


Cyber bagi aku Infra taraf KL tapi jumlah penduduk taraf Kangar 😂
Jalan dari Cyber nak ke Salak Tinggi pun dah jem time orang balik kerja. Lepas ni tak pelik cyber bakal jem juga.
 
sebab paling utama...MNC dah banyak pindah keluar dari situ...so takda sebab org nak stay area situ...
company2 IT & tech dah bnyk pindah ke area bangsar & bangsar south(kerinchi)...


tapi aku suka cyber...tak jem/kepadatan rendah/tapi facility & jalan tip top...kalau ada rezeki maybe pencen nak duduk situ...airport pun dekat...


Cyber bagi aku Infra taraf KL tapi jumlah penduduk taraf Kangar 😂

yep coampny IT MNC pun byk keluar... pastu dari cyber south sampai nak ke taman warisan pun dah berderet taman perumahan baru naik.

tapi kan pelik nape la kerajaan negeri selangor tak naik kan tanah area bukit damar. PKNS ada je tanah kat tepi higwhay elite tu seberang jalan kat gamuda cove tu.

salah satu mungkin la ad perkampungan org asli dan ada kubur org asli. Org asli bab kubur ni sensitif sikit, bang non dah jadi PM pun sendu tu bukit damar.

kalau naik la bukit damar dibangunakn, jalan mati precint 5 putrajaya tu bakal bukak ler...so ada lalu lain nak masuk dari cyberjaya 10 nak ke putrajaya presint 5 lalu bukit damar. dan blh exit elit highway sblh gamuda cove je

Screenshot-1428.png

photoupload

yg sy tanda kuning tu tanah milik PKNS
 
Last edited:
yep coampny IT MNC pun byk keluar... pastu dari cyber south sampai nak ke taman warisan pun dah berderet taman perumahan baru naik.

tapi kan pelik nape la kerajaan negeri selangor tak naik kan tanah area bukit damar. PKNS ada je tanah kat tepi higwhay elite tu seberang jalan kat gamuda cove tu.

salah satu mungkin la ad perkampungan org asli dan ada kubur org asli. Org asli bab kubur ni sensitif sikit, bang non dah jadi PM pun sendu tu bukit damar.

kalau naik la bukit damar dibangunakn, jalan mati precint 5 putrajaya tu bakal bukak ler...so ada lalu lain nak masuk dari cyberjaya 10 nak ke putrajaya presint 5 lalu bukit damar. dan blh exit elit highway sblh gamuda cove je

Screenshot-1428.png

photoupload

yg sy tanda kuning tu tanah milik PKNS
Bukit Damar ni dekat dengan Air Terentang ke?
 
yep coampny IT MNC pun byk keluar... pastu dari cyber south sampai nak ke taman warisan pun dah berderet taman perumahan baru naik.

tapi kan pelik nape la kerajaan negeri selangor tak naik kan tanah area bukit damar. PKNS ada je tanah kat tepi higwhay elite tu seberang jalan kat gamuda cove tu.

salah satu mungkin la ad perkampungan org asli dan ada kubur org asli. Org asli bab kubur ni sensitif sikit, bang non dah jadi PM pun sendu tu bukit damar.

kalau naik la bukit damar dibangunakn, jalan mati precint 5 putrajaya tu bakal bukak ler...so ada lalu lain nak masuk dari cyberjaya 10 nak ke putrajaya presint 5 lalu bukit damar. dan blh exit elit highway sblh gamuda cove je

Screenshot-1428.png

photoupload

yg sy tanda kuning tu tanah milik PKNS
Den pernah pergi cybersouth lbs.
Salesman tu kata nanti ada jalan dalam menghubungkan cybersouth dengan cyberjaya. Lepastu akan ada entry ke ELITE in future.

Tak tau la betul ke sembang je.
 
Sponsored Post

Back
Top
Log in Register