BTC USD 38,311.0 Gold USD 1,811.26
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Hukuman Mati 12 Anggota Ikhwanul Muslimin Kekal

TXT

CG Super Hardcore Club
Platinum Member
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
306,048
Reaction score
13,855
Points
2,376
MAHKAMAH | Hukuman Mati 12 Anggota Ikhwanul Muslimin Kekal

Mahkamah Mesir mengekalkan hukuman mati terhadap 12 anggota Ikhwanul Muslimin, termasuk dua pemimpin kanan gerakan yang diharamkan itu.

‘SUBSCRIBE’ saluran YouTube Buletin TV3 https://bit.ly/3oF4onJ untuk lebih banyak klip berita terkini.

 
Sponsored Post

akudotcom

Legendary Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
16,657
Reaction score
2,596
Points
201
Kita jgn beri peluang geng2 pengganas yg berjuang atas nama agama

kat mesia pun da ada
Da byk yg di katakan syahid sbb termkn dgn dakyah2 ketua mereka
Last2 ketua jg yg kenyang

Hati2 lah dgn mereka
Mereka pandai menghasut ahli2 utk mengganas
Tp mereka sendiri tak berani utk mati syahid
 

jaws_am

Legendary Member
Joined
May 29, 2008
Messages
14,489
Reaction score
4,236
Points
201
Kita jgn beri peluang geng2 pengganas yg berjuang atas nama agama

kat mesia pun da ada
Da byk yg di katakan syahid sbb termkn dgn dakyah2 ketua mereka
Last2 ketua jg yg kenyang

Hati2 lah dgn mereka
Mereka pandai menghasut ahli2 utk mengganas
Tp mereka sendiri tak berani utk mati syahid

Apa beza geng2 pejuang agama yahudi vs pejuang agama islam ?
 

WnB

Super Active Member
Joined
Dec 30, 2007
Messages
9,098
Reaction score
385
Points
91
moga mereka ditempatkan dlm kalangan para syuhada...
 

akudotcom

Legendary Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
16,657
Reaction score
2,596
Points
201
Apa beza geng2 pejuang agama yahudi vs pejuang agama islam ?
Ini adalah contoh2 pengganas yahudi
1623727674160.jpeg
 

akudotcom

Legendary Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
16,657
Reaction score
2,596
Points
201

Pujian Israel Atas Fatwa Sesat Arab Saudi Ikhwanul Muslimin​

Kementerian Luar Negeri Israel memuji fatwa sesat Ikhwanul Muslimin​

kementerian-luar-negeri-israel-memuji-fatwa-sesat-ikhwanul-muslimin_201118175453-874.jpg

REPUBLIKA.CO.ID, RIYADH -- Dewan Ulama Senior dan Presidensi Umum Riset Ilmiah dan Ifta di Arab Saudi melengkapi fatwanya terhadap organisasi Ikhwanul Muslimin. Di akun Twitter resminya, dewan tersebut mengunggah rekaman ketuanya, Syekh Abdulaziz Bin Abdullah Al Syekh.

Al-Syeikh mengatakan, Ikhwanul Muslimin tidak memiliki hubungan apapun dengan Islam dan bahkan dia menyebut kelompok itu sesat. Menjawab pertanyaan tentang mereka yang mengajak para pemuda untuk bergabung dengan Ikhwanul Muslimin, Al-Nusra dan Al-Qaeda, Mufti Agung Kerajaan Arab Saudi tersebut juga mengeluarkan tanggapan.

"Ini adalah kelompok-kelompok yang tersesat. Mereka tidak memiliki hubungan dengan Islam. Mereka mencemarkan darah, melanggar kehormatan, merampok uang dan merusak tanah," kata Al-Syeikh sebagaimana dilansir di Middle East Monitor, Rabu (18/11).

Dia juga menegaskan kembali, siapa pun yang meminta untuk bergabung dengan kelompok ini telah melakukan kesalahan dan kehilangan jalan yang benar. Kamis lalu, dewan tersebut mengeluarkan pernyataan yang mengklaim Ikhwanul Muslimin adalah kelompok teroris yang tidak mewakili metode Islam.

Al Syekh menambahkan, Ikhwanul Muslim juga menyerukan pemberontakan terhadap para penguasa, mendatangkan malapetaka di negara bagian, dan mengganggu kestabilan hidup bersama di negara. Namun pernyataan ini ditolak 18 serikat ulama dan ulama, termasuk International Union of Muslim Scholars (IUMS).

Mereka mengeluarkan pernyataan bersama yang menolak klaim tersebut, dan menegaskan kembali bahwa Ikhwanul Muslimin "adalah kelompok dakwah yang bekerja keras untuk melakukan hal yang benar, tetapi terkadang melakukan kesalahan. Banyak sarjana senior, penceramah dan pejuang yang berafiliasi dengannya."

Sementara itu, akun Twitter Arab Kementerian Luar Negeri Israel memuji pernyataan dewan Saudi. Kementerian tersebut mengaku senang dengan cara yang digunakan untuk melawan eksploitasi agama yang melakukan penghasutan.

"Kami di Israel senang melihat pendekatan ini melawan eksploitasi agama untuk hasutan dan hasutan. Tak ada keraguan semua agama monoteistik datang untuk menumbuhkan cinta dan keintiman di antara orang-orang. Kami membutuhkan pidato yang menyerukan toleransi dan kerja sama untuk kemajuan seluruh wilayah," kata pernyataan Kemenlu Israel
 

barzrosz

Active Member
Joined
Oct 14, 2014
Messages
1,363
Reaction score
650
Points
81
Islam fobia lah hang nih
Sikit sikit penganas
Skadar troper je pun ..tak yah lah terlebih lebih
 

akudotcom

Legendary Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
16,657
Reaction score
2,596
Points
201
Kenapa ulama islamophobia terhadap kumpulan ikhwanul muslimin/muslim brotherhood

 

akudotcom

Legendary Member
Joined
Jun 17, 2007
Messages
16,657
Reaction score
2,596
Points
201

Pentaksub dipergunakan​

Sabitkan Ikhwan Muslimin ke tali gantung poitikal, tak berasas​

fazleensafina3 hours ago
template-2021-06-23T172050.526-780x470.jpg

ISU tuduhan terhadap Ikhwan Muslimin bukanlah perkara baru, seawal tahun 1920 ketika tarikh penubuhannya lagi sudah menghadapi pelbagai tuduhan, sepertimana yang direkodkan di dalam pelbagai catatan sejarah dan penulisan.

Malah, kebanyakanya telah dijawab dengan tulisan mahupun akhlak dan dakwah yang dilakukan oleh Ikhwan Muslimin. Tuduhan terhadap Syed Qutb (akhirnya ke tali gantung tanpa bicara atas tuduhan menggulingkan kerajaan), tuduhan pengganas dan lain-lain tuduhan semua telah dijawab berulangkali di laman web rasmi mereka, mahupun penulisan panjang yang tidaklah susah untuk dicari pada hari ini.

Antara isu pokok dalam Ummah yang berlaku adalah cara fikir taksub mazhab dan kepuakan yang melampau, sehingga nyawa yang dihukum secara salah dilihat ringan dan tidak bernilai dek kerana “taksub yang wujud”.Ada pula yang memalitkan Universiti Al-Azhar dalam hal ini, sedangkan Al-Azhar sebagai institusi ilmu sendiri terdapat pensyarah yang mempunyai pelbagai latar belakang dan pelbagai pendirian.

Hanya kerana ada beberapa “Azhariy” yang mengkritik, seluruh Institusi Al-Azhar redha dengan hukum tersebut.


Mereka yang taksub mazhab aliran tertentu melihat mazhab selain mereka adalah salah.

Perkara ini menyuburkan kebencian terhadap mazhab selain mereka, pentaksub Tasauf akan membenci Salafi dan Ikhwan, pentaksub Salafi akan membenci Tasauf dan Ikhwan, pentaksub Ikhwan akan membenci Tasauf dan Salafi, Kelompok “Jihadi” akan membenci semua yang tidak mengangkat senjata bersama mereka, kelompok pentaksub politik mencela dan membenci mereka yang mengkaji kitab.

Selain itu, mereka yang taksub kitab mencela mereka yang terjun bidang politik, pentaksub peniagaan menuduh yang makan gaji tidak membangunkan ekonomi Islam, pentaksub makan gaji penuduh yang berniaga menipu.. begitulah seterusnya.

Apa yang menyedihkan adalah apabila “kebencian” tersebut menghilangkan prinsip asas dalam menilai nyawa seorang muslim, di mana Allah SWT menyebut dengan begitu jelas lagi bersuluh sebuah prinsip yang menjadi asas kepada nyawa:

مِنْ أَجْلِ ذَٰلِكَ كَتَبْنَا عَلَىٰ بَنِي إِسْرَائِيلَ أَنَّهُ مَن قَتَلَ نَفْسًا بِغَيْرِ نَفْسٍ أَوْ فَسَادٍ فِي الْأَرْضِ فَكَأَنَّمَا قَتَلَ النَّاسَ جَمِيعًا وَمَنْ أَحْيَاهَا فَكَأَنَّمَا أَحْيَا النَّاسَ جَمِيعًا ۚ وَلَقَدْ جَاءَتْهُمْ رُسُلُنَا بِالْبَيِّنَاتِ ثُمَّ إِنَّ كَثِيرًا مِّنْهُم بَعْدَ ذَٰلِكَ فِي الْأَرْضِ لَمُسْرِفُونَ (32)

“Dengan sebab (kisah pembunuhan kejam) yang demikian itu kami tetapkan atas Bani Israil, bahawasanya sesiapa yang membunuh seorang manusia dengan tiada alasan yang membolehkan membunuh orang itu, atau (kerana) melakukan kerosakan di muka bumi, maka seolah-olah dia telah membunuh manusia semuanya; dan sesiapa yang menjaga keselamatan hidup seorang manusia, maka seolah-olah dia telah menjaga keselamatan hidup manusia semuanya,”

Hukuman mati bukanlah suatu yang mudah, tambahan pula dengan pendakwaan yang mengarut dan penuh syak wasangka yang berlaku terhadap Ikhwan Muslimin.Semua maklum apa yang berlaku di Raba’ah, wujud kelompok “Baltagi” atau gangster upahan yang memporak-perandakan perhimpunan dengan senjata api ketika itu.

Wujud campur tangan luar dengan jelas, pelantikan sementara Robert S. Ford (bekas duta Amerika Syarikat (AS) ke Iraq) dan pelbagai isu yang timbul.

Untuk mensabitkan 13 orang pemimpin Ikhwan Muslimin sebagai pembunuh, dalam keadaan pedemonstrasi yang dibunuh “Baltagi” kekal tidak terbela, pembunuh sebenar masih bebas, teramat jelas konspirasi yang wujud bagi menjatuhkan Ikhwan Muslimin di Mesir.

Ketika krisis memuncak, saya tinggal di rumah yang tidak sampai 10 kilometer dari Medan Rabaah, sebuah masjid yang pernah saya menunaikan solat jemaah secara harian di dalamnya, sejak tahun pertama pula adalah laluan ke kubur dan setiap hari akan ada solat jenazah pendemonstrasi yang terbunuh.

Adakah salah 13 orang yang merupakan sebahagian daripada pendemonstrasi? Bagaimana pula pembelaan terhadap pendemonstrasi?.

Dengan kes mensabitkan Ikhwan Muslimin tampak begitu politikal dan tidak berasas, pentaksub-pentaksub dengan kebencian yang tersemai dengan mudah menjustifikasi hukuman tali gantung.

Malah, terus memejam mata terhadap kezaliman sebenar, berpuluh tahun yang diperlakukan terhadap Ikhwan Muslimin seperti penjara tanpa bicara, penangkapan terancang dan lain-lain serta Mesir dengan kerosakan sistem, rasuah dan kemunduran.

Semuanya tidak diambil kisah, namun apabila 13 orang Ikhwan Muslimin dihukum gantung, muncul pelbagai justifikasi dan beria-ia sangat menuduh.

Begitulah sifat-sifat pentaksub, yang mudah dipergunakan oleh musuh berkepentingan dan dimanfaatkan sepenuhnya untuk melagakan ummah, di mana tahap tertinggi dalam perlagaan adalah hilangnya nilai pada nyawa manusia.

Ustaz Mohd Suhail Mohd Sufian
Naib Pengerusi Majlis Ulama Islam ISMA (MUIS)

Penafian:
Kenyataan berita atau artikel ini adalah pandangan peribadi penulis dan tidak mewakili pendirian rasmi Media Isma Sdn Bhd atau Portal Islam dan Melayu Ismaweb.net.
 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register