Hukum sambut tahun baru masehi bagi mereka yang beragama islam

CG Sponsors




malayleaks

Active Member
Joined
Jan 1, 2011
Messages
2,418
Reaction score
14
Points
25
Salam CGrians,

Terima kasih TT atas info di atas.

Sambutan yang saban tahun meriah,tanpa rasa gelisah akan kenaikan harga bahan mentah dan makanan....itulah uniknya Yahudi dlm meracuni pemikiran umat.

Apa pun,hasilnya tunggu bulan 9 nanti pada tahun ini,September 2011.

Tgk apa tajuk utama akhbar perdana-BUANG BAYI-makin dibuat makin menjadi.
 
Sponsored Post

hazeem_1925

Fun Poster
Joined
Nov 1, 2009
Messages
215
Reaction score
40
Points
20
ak buat **** je ngan new year ni......ak pon pelik ape yg diorg ni nak sgt sambut new year........
 

mrshah90

Active Member
Joined
Nov 24, 2010
Messages
1,275
Reaction score
25
Points
30
dorg syok sgt kot tgk bunga api..
ms kcik xsmpt main..hehe
 

orraitt!!!

Active Member
Joined
Mar 1, 2008
Messages
1,136
Reaction score
19
Points
25
kena jelaskan bahawa bukan perayaan tahun baru je yang haram, malah semua perayaan kaum kafir yang tidak dianjurkan Islam juga adalah haram. Perkara-perkara sebegini ada kaitannya dengan soal aqidah dari itu baik kita menjauhinya.

Berdasarkan dalil-dalil di atas, jelas menyambut krismas/perayaan keagamaan lain atau meraikan orang yang menyambut krismas/perayaan keagamaan lain juga adalah haram (bagi umat Islam yang sibuk nak meraikan krismas/perayaan keagamaan lain sila ambil iktibar).

Tidak lupa juga meraikan kemerdekaan atau hari kebangsaan itu juga adalah dilarang kerana ia adalah perayaan menyambut tertegaknya demokrasi. Demokrasi itu bukanlah berasal dari Islam sebaliknya ia berasal dari kaum pagan yunani. Telah banyak dibincangkan oleh ulama-ulama terdahulu dan sekarang berkenaan kufurnya demokrasi. Tidakkah kita pelik zaman Nabi SAW dulu takde pun sambutan perayaan tertegaknya kerajaan Islam Madinah? Kalau bukan dari sunnah Nabi SAW dan para sahabat, dari mana datangnya ajaran menyambut perayaan hari kebangsaan ini?
 

Halam123

Fun Poster
Joined
Mar 27, 2010
Messages
104
Reaction score
0
Points
10
kena jelaskan bahawa bukan perayaan tahun baru je yang haram, malah semua perayaan kaum kafir yang tidak dianjurkan Islam juga adalah haram. Perkara-perkara sebegini ada kaitannya dengan soal aqidah dari itu baik kita menjauhinya.

Berdasarkan dalil-dalil di atas, jelas menyambut krismas/perayaan keagamaan lain atau meraikan orang yang menyambut krismas/perayaan keagamaan lain juga adalah haram (bagi umat Islam yang sibuk nak meraikan krismas/perayaan keagamaan lain sila ambil iktibar).

Tidak lupa juga meraikan kemerdekaan atau hari kebangsaan itu juga adalah dilarang kerana ia adalah perayaan menyambut tertegaknya demokrasi. Demokrasi itu bukanlah berasal dari Islam sebaliknya ia berasal dari kaum pagan yunani. Telah banyak dibincangkan oleh ulama-ulama terdahulu dan sekarang berkenaan kufurnya demokrasi. Tidakkah kita pelik zaman Nabi SAW dulu takde pun sambutan perayaan tertegaknya kerajaan Islam Madinah? Kalau bukan dari sunnah Nabi SAW dan para sahabat, dari mana datangnya ajaran menyambut perayaan hari kebangsaan ini?
Betul tu pak Ustad...
di akhir zaman yang haram semuanya indah ...
 

5757

Fun Poster
Joined
Mar 23, 2010
Messages
485
Reaction score
7
Points
15
baik tdo lg baik dr layan tahun baru...baik pasang azam baru
 

bEbElicious

Fun Poster
Joined
Dec 22, 2010
Messages
125
Reaction score
0
Points
10
emm layan bunga api jer, menikmati panorama, da habis balik umah :p
 
Sponsored Post
Top
Log in Register