hukum jual beli barang tiruan

CG Sponsors




ANAZUHUD

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Oct 11, 2008
Messages
21,157
Reaction score
96
Points
125
salam...

Dewasa ini ramai antara kita berlumba2 dapatkan barang dari negara china. Disamping barang murah dan banyak pilihan baranganya juga semakin berkualiti dari semasa ke semasa. Tetapi kebanyakan barang2 tersebut hampir 70% barangan di negara china adalah barang tiruan atau nama penyedap yang lain disebut replica atau imitation, so barang nih semua memang mendapat sambutan dikalangan kita. Hatta kalo kita search google malah kat carigold pun berlambak orang jual barang tiruan. apa lagi kat pasar malam, uptown, petaling street. kat sini aku nak dapatkan kepastian kepada siapa yang arif lah apakah hukumnya jika kita menjual atau membeli barang tiruan??..majoriti pandagan dr hasil google aku n pandagn ustaz kata hukumnya haram so bila dah haram hasil yg kita dapat dari niaga barang tiruan haram lah juga adesss... nih pandagan ustaz..aku no komen.. aku baru jer nak intai p china 27 jan:-?:-? nih ingat nak borong semua baju2 n aksesori lelaki yang branded kira replica la.. sebelum nih aku panah jual jam replika kat cg nih jam macm tag heuer, oris, panerai sekali tetiba satu hari aku terdetik ingin megetahui megenai hasil jualan aku apakah status hasil niaga barang tiruan?? sekali jawapan yg aku dapat mg mendukacitakan so aku terus berhenti jual jam replika sekarag nih biz aku pula jual jam original jer seiko, n casio kira stock jam replika aku mcm oris, panerai semua aku buang dalm parit ha..ha.. namun aku rasa bersalah juga atas kesilapan aku kalo betul la haram ampun ya Allah..............

Bg aku la kalo sesuatu brand itu digunakan telah mendapat kelulusan dari company jenama asal n ade perjanjian dan persetujuan dan company replica tue ada bayar royalti so hukumnya harus kita jual. tapi kalo tiada perstujuan dan pengeluar asal tak redha dah kira ceroboh la dan melanggar hak patent company tersebut hukumnya haram nih majoriti yang aku serach la tapi adakah kita tahu jenama yang digunakan mendapat kelulusan ke tidak:-?:-?
so aku nak kengkawan bg la pandagan n idea pasal ramai sangat peniaga muslim kita jual barang fake kalo lah mg confirm harus aku nak jer borong baju banyak2 nih ~X(~X(~X(
 
Last edited:
Sponsored Post

KLVIPER

Legendary Member
Joined
Mar 31, 2008
Messages
16,541
Reaction score
475
Points
131
sampai macam tu sekali ke bro halal haramnya?
 

lutttfi

Permanently Banned - Multiple ID
Joined
Dec 26, 2007
Messages
7,423
Reaction score
58
Points
70
pegh~
kalo nak ikot2kan mmg byk brg2 keperluan kiter mcm pakaian sumer dari china.~
hukum org yg pakai barangan tiruan lak macam ner..??
 

ANAZUHUD

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Oct 11, 2008
Messages
21,157
Reaction score
96
Points
125
pegh~
kalo nak ikot2kan mmg byk brg2 keperluan kiter mcm pakaian sumer dari china.~
hukum org yg pakai barangan tiruan lak macam ner..??
jagn salah faham tuan bukan semua barang dari china fake dan imitation kalo pinggan mangkuk, penapis air mcm kat kedai rm2 tue semua dr china tue bukan barang imitation
 

erDrAg00n

Moderator
Joined
Dec 22, 2007
Messages
13,729
Reaction score
5
Points
120
pergh!!
tahniah atas usaha TT dalam mencari halal haram rezeki beliau..
naga respek!!!
 

ANAZUHUD

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Oct 11, 2008
Messages
21,157
Reaction score
96
Points
125
yang nih lak aku terjumpa masa serach google

Jual-Beli Barangan Tiruan.
Satu bentuk jual-beli yang menjadi kegemaran sebahagian umat Islam ialah barangan tiruan. Ia adalah barang dengan jenama tertentu yang dibeli dengan harga yang jauh lebih murah kerana ia bukan yang asli tetapi tiruan semata-mata. Perisian cdrom al-Qur’an misalnya, jika yang asli berharga RM200.00, maka yang tiruan dapat dibeli dengan harga RM5.00.
Jual-beli barangan tiruan seumpama ini dilarang kerana ia tidak berlaku dengan keredhaan di antara semua pihak. Keredhaan mungkin wujud antara pembeli dan penjual akan tetapi ia tidak wujud di sisi syarikat pembuat perisian. Syarikat pembuat perisian tidak redha produknya yang menelan kos yang tinggi untuk research, development and manufacturing, dijual dalam bentuk tiruan.
Jual-beli ini menjadi satu kebatilan kerana melibatkan pencerobohan dan kezaliman ke atas hak syarikat pembuat perisian. Keredhaan di antara semua pihak dalam urusniaga jual-beli adalah penting berdasarkan firman Allah Subhanahu wa Ta'ala:

Wahai orang-orang yang beriman!

Janganlah kamu makan (gunakan) harta-harta kamu sesama kamu dengan jalan yang batil,
kecuali dengan jalan perniagaan yang dilakukan secara redha dengan redha di antara kamu,
dan janganlah kamu berbunuh-bunuhan sesama sendiri.
Sesungguhnya Allah sentiasa Mengasihani kamu.

Dan sesiapa berbuat demikian dengan menceroboh dan menzalimi,
maka kami akan masukkan dia ke dalam api neraka,
dan balasan yang sedemikian itu adalah mudah bagi Allah.

[al-Nisa’ 4:29-30]



Hukum barangan tiruan tidak terhad kepada contoh perisian di atas tetapi merangkumi pelbagai barangan berjenama yang lain seperti tayangan filem (VCD & DVD), alat ganti kereta, rakaman audio, jam tangan, barangan kulit, pakaian dan talifon bimbit.
 
Last edited:

akuslamberjer

Super Active Member
Joined
Jan 5, 2008
Messages
5,287
Reaction score
103
Points
73
secara peribadi aku rasa haram..

orang pecah kepala keluar duit..invest buat RnD yg belum tentu berjaya..pecah kepala pikir..kita sewenang2 duplicate sebiji n pakai nama sama plak tu..

tapi kalo contohnya iphone..china buat hp 90% sama..guna nama ejaan lain contohnya Lphone..rasanya ok la..

Tapi kalo 100% sama model..sama features..sama jenama..bukankanh itu ketidakadilan kepada pencipta asal yang bersusah payah?
 

my.name.is.nad

Legendary Member
Joined
May 12, 2008
Messages
10,496
Reaction score
6
Points
115
kalau beli barangan tiruan haram kot... lagipun empunya barang fake tu suma mafia2 .. yg tukang jual pompuan pengedar dadah n etc,.. wat aapa nak support.. tengok dalam astro rancangan FAKE.. best
 

bangzaf

Legendary Member
Joined
Mar 8, 2007
Messages
14,855
Reaction score
33
Points
120
ramai ler peniaga melayu kat pasar mlm, uptown mkn wang haram(?)
 
Sponsored Post
Top
Log in Register