BTC USD 40,165.8 Gold USD 1,802.34
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Hukum cashback eWallet Halal Haram

dungunboy

Fun Poster
Joined
Oct 14, 2013
Messages
758
Reaction score
141
Points
33
Riba ni lebih kepada bagi pinjam & bayar balik sekali dengan bunga..

Dalam kes cashback e wallet ni x dibuktikan adanya unsur riba.. tapi boleh kate ada unsur syubahah-meragukan.. x sampai lagi tahap riba.. maaf kalau salah..
 
Sponsored Post

Mata_Pena

Forum Troll, Multiple ID Cricket
Joined
Oct 22, 2008
Messages
5,397
Reaction score
1,862
Points
141
Cash back dari ewalet tue riba, duit haram... Diaorang ambik dari orang topup yang belum sempat guna.

tak payahlah buat beli makanan.


Tapi kalau dah ada dana cashback cth rm200k mungkin boleh dipertimbangkan
Kalau dia ambil duit dari org yg topup.
Org yg topup tu akan short la duit dia.

Kalau mcm ni sampai ke sudah org ramai da bising duit short.

Amik duit org lain bagi ke org lain.

Mcm pelik je cite explanation tt nih
 

farezwani

Fun Poster
Joined
Jan 21, 2013
Messages
124
Reaction score
17
Points
15
bole printscreen dh buat aduan kpd skmm atau kpdnkk..

moga TT bole jd saksi nanti bg menjawab persoalan dan pertuduhan beliau
 

zainal060

Freshie
Joined
Oct 23, 2017
Messages
36
Reaction score
0
Points
6
Riba ni lebih kepada bagi pinjam & bayar balik sekali dengan bunga..

Dalam kes cashback e wallet ni x dibuktikan adanya unsur riba.. tapi boleh kate ada unsur syubahah-meragukan.. x sampai lagi tahap riba.. maaf kalau salah..
Betul jugak kan, tapi yg link sy bagi tadi dia ade terrangkan mcm - macam jenis riba. Tapi insya Allah ewallet tidak.
Kalau macam tu loan even ade interest sikit pun dikira riba tak?
 

MuslimProgrammer

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,954
Reaction score
2,392
Points
151
Aku rasa aku dah taknak pakai boost ...asyik takde line je...menyusahkan...touch n go is better....
 

mizzycoffee

Freshie
Joined
Mar 17, 2011
Messages
27
Reaction score
1
Points
8
Ampa boleh tgk artikel ni ok jugak author terangkan pasal ewallet punya halal haram. Aku punya otak tak dapat nak terangakan balik, tapi basically as long tak langgar prinsip syariah dan syarikat ewallet jujur dlm transaction insya Allah tak de keraguan. https://loanstreet.com.my/ms/pusat-pembelajaran/ewallet-halal-atau-haram
Kira boleh teruskan la pakai ewallet mcm biasa. Byk benefit yg kot tu pasal guna. Nak let go macam rugi plak..
Aku rasa aku dah taknak pakai boost ...asyik takde line je...menyusahkan...touch n go is better....
Takde line camne tu? line bukan network ke? bukan app kann?
 

MuslimProgrammer

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,954
Reaction score
2,392
Points
151
Takde line camne tu? line bukan network ke? bukan app kann?

dah banyak kali kena....di MrDIY, lepas buat payment guna boost, tiba2 sistem dia hang.....terpaksa aku tunggu hampir setengah jam, tunggu diorang repair sistem cashier tu.....nasib cashier ada dua....kalau tak, kesian org belakang yg tunggu...

di Giant, dah banyak kali kena,,,,lepas buat payment, tiba2 cashier tu cakap "keluar error"....

aku rasa mcm stress....sbb aku ni jenis suka cepat...aku expect pakai boost ni menyenangkan kerja, mempercepatkan kerja....tapi bila asyik error, takde line, aku jadi stress....haha..

lepas ni, mmg aku rasa aku malas dh nak pakai boost app...aku nak habiskan duit dan point yg ada dalam boost tu, lepas tu, bye bye je la...

touch n go pulak tak pernah ada masalah sepanjang aku guna..
bigpay pun sama...

so, lepas ni, aku rasa touch-n-go dengan bigpay je la ewallet yg aku pakai...

sbb sistem depa lebih stabil berbanding boost....
 

luckyhillkop

Fun Poster
Joined
Dec 2, 2012
Messages
222
Reaction score
53
Points
30
dah banyak kali kena....di MrDIY, lepas buat payment guna boost, tiba2 sistem dia hang.....terpaksa aku tunggu hampir setengah jam, tunggu diorang repair sistem cashier tu.....nasib cashier ada dua....kalau tak, kesian org belakang yg tunggu...

di Giant, dah banyak kali kena,,,,lepas buat payment, tiba2 cashier tu cakap "keluar error"....

aku rasa mcm stress....sbb aku ni jenis suka cepat...aku expect pakai boost ni menyenangkan kerja, mempercepatkan kerja....tapi bila asyik error, takde line, aku jadi stress....haha..

lepas ni, mmg aku rasa aku malas dh nak pakai boost app...aku nak habiskan duit dan point yg ada dalam boost tu, lepas tu, bye bye je la...

touch n go pulak tak pernah ada masalah sepanjang aku guna..
bigpay pun sama...

so, lepas ni, aku rasa touch-n-go dengan bigpay je la ewallet yg aku pakai...

sbb sistem depa lebih stabil berbanding boost....
Mmg stress kot bila payment sangkut kat cashier. Walaupun bukan salah kita, tapi bila tgk org2 belakang tunggu dengan penuh ketidaksabaran, kita jugak yg rasa tak sedap.

Takat ni, t&g mmg takde masalah. Siap boleh direct link dgn debit card so takyah pikir pasal nak topup dah. Cuma patutnya t&g bagi option letak pin sebelum bayar, yelah dah link kat debit card klu org curi/hack phone tak ke naya, terus dapat access duit dalam account bank.
 

underscore

Legendary Member
Joined
Sep 20, 2008
Messages
11,737
Reaction score
4,332
Points
196
Kalau dia ambil duit dari org yg topup.
Org yg topup tu akan short la duit dia.

Kalau mcm ni sampai ke sudah org ramai da bising duit short.

Amik duit org lain bagi ke org lain.

Mcm pelik je cite explanation tt nih

Memang lah x ada yang komplen sebab ramai yg topup.

E-wallet tulah yang peliknya. Mana dia dapat duit dana untuk bagi cashback kat kita.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register