BTC USD 40,091.3 Gold USD 1,829.52
Time now: Jun 1, 12:00 AM

How to penetrate business market? Pls give opinions.

Jutawan

Super Active Member
Joined
Oct 17, 2006
Messages
7,480
Reaction score
183
Points
78
Salam semua, saya baru nak berjinak2 untuk mempromosikan minuman kesihatan wanita ke warung2 di sekitar tempat saya. Sebab kebiasaanya kita lihat minuman kesihatan lelaki yang dijual seperti Kopi Jantan, Kopi Harimau dll lagi. Saya pula bercadang untuk suggest jual minuman kesihatan wanita di warung2 tersebut. Masalah saya skang :

1. Camno saya nak promote produk minuman kesihatan saya ke warung2 tersebut, adakah dengan memberi paket sample percuma(berapa banyak nak bagi)?
2. Camno saya nak yakinkan peniaga warung agar menjual produk minuman kesihatan saya tu?
3. Apa maklumat yang perlu saya sediakan? Kertas kerja ker? Brochures ker?

Minta pandangan sahabat2 CG sekalian untuk saya penetrate market kat warung2 nie.:D
 
Sponsored Post

maus

Freshie
Joined
May 26, 2008
Messages
41
Reaction score
7
Points
11
hmmm...first sekali u mmg rasa product ni akan boom menerusi warung x ? berapa ramai wanita yg dare nak beli kat warung ? ini adalah kajian pasaran..kalau product bagus tp market kat channel yg salah,akan gagal jugak..so saya punya idea,u try marketkan thru internet dulu..ada banyak forum yg majoriti pengunjung dia wanita..selain tu u boleh promote thru agent..boleh cari student atau org office..diorang ni biasanya senang dpt market..selain tu,try bukak blog..ini cara yg ramai org buat sekarang ni..ataupun promote thru relatives..kalau nak jugak promote kat warung2,tengok dulu warung tu ramai ke wanita yg pergi..kalau ramai lelaki,tuan kedai pun taknak tolong jualkan..apa yg penting,market u adalah utk org perempuan..so cari tempat yg org perempuan selalu pergi..jangan bila nak jual produk minuman ni,terus ingat warung..x semestinya..apapun good luck bro :)
 

Jutawan

Super Active Member
Joined
Oct 17, 2006
Messages
7,480
Reaction score
183
Points
78
Thank you bro for your advice. Ada nasihat2 lain?
 

zulco

Active+ Member
Joined
Jun 7, 2008
Messages
3,245
Reaction score
33
Points
40
hmmm...first sekali u mmg rasa product ni akan boom menerusi warung x ? berapa ramai wanita yg dare nak beli kat warung ? ini adalah kajian pasaran..kalau product bagus tp market kat channel yg salah,akan gagal jugak..so saya punya idea,u try marketkan thru internet dulu..ada banyak forum yg majoriti pengunjung dia wanita..selain tu u boleh promote thru agent..boleh cari student atau org office..diorang ni biasanya senang dpt market..selain tu,try bukak blog..ini cara yg ramai org buat sekarang ni..ataupun promote thru relatives..kalau nak jugak promote kat warung2,tengok dulu warung tu ramai ke wanita yg pergi..kalau ramai lelaki,tuan kedai pun taknak tolong jualkan..apa yg penting,market u adalah utk org perempuan..so cari tempat yg org perempuan selalu pergi..jangan bila nak jual produk minuman ni,terus ingat warung..x semestinya..apapun good luck bro :)

sama macam saya. kalo betul u nak jual kat warung why dont u give a try? lagi satu try buat flyer & distribute kat rumah². maybe dari situ pun u dah dapat market untuk pasaran suri rumah.
 

Jutawan

Super Active Member
Joined
Oct 17, 2006
Messages
7,480
Reaction score
183
Points
78
sama macam saya. kalo betul u nak jual kat warung why dont u give a try? lagi satu try buat flyer & distribute kat rumah². maybe dari situ pun u dah dapat market untuk pasaran suri rumah.

rumah ke rumah tu mungkin feedback mungkin tak bagus sangat base on my experience. Cara lain?
 

OneEarth_Agroworld

Fun Poster
Joined
Jun 12, 2008
Messages
275
Reaction score
1
Points
15
Mcm ckp maus, internet business not bad feedback dia, yg penting ada testimoni yang bagus.
Kemudian cuba join expo pemakanan, seminar, kursus2 belia, kemas etc..
 

Jutawan

Super Active Member
Joined
Oct 17, 2006
Messages
7,480
Reaction score
183
Points
78
Mcm ckp maus, internet business not bad feedback dia, yg penting ada testimoni yang bagus.
Kemudian cuba join expo pemakanan, seminar, kursus2 belia, kemas etc..

Thank you for your feedback.:D
 

kancil biru

Legendary Member
Joined
Apr 4, 2008
Messages
11,641
Reaction score
1,099
Points
191
buat promosi dekat pasar-pasar. mcm pasar pagi, dan malam.. kat sini pengunjung dia mmg ramai wanita... buat bagi test sample minum. nie akan menyebabkan ia mendapat permintaan n ada pelanggan tetap
 

MoshedFX

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Nov 15, 2007
Messages
8,374
Reaction score
89
Points
70
warung kalu dah bleh nampak dahh..target customer tu dah salah..mmg tak tahan lama la, sbb ramai ker wanita lepak warung..laki diorg slalu lepak pun diorg halau balik..haha

kalu restaurant, gua setuju..ni pandangan jer ekk!! hehehe :)
 

Jutawan

Super Active Member
Joined
Oct 17, 2006
Messages
7,480
Reaction score
183
Points
78
warung kalu dah bleh nampak dahh..target customer tu dah salah..mmg tak tahan lama la, sbb ramai ker wanita lepak warung..laki diorg slalu lepak pun diorg halau balik..haha

kalu restaurant, gua setuju..ni pandangan jer ekk!! hehehe :)

Setiap pandangan ikhlas dihargai, sama pun budak baru belajar dalam business nih....:D
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register