Hormati Islam sebagai agama rasmi: Seri Paduka

CG Sponsors
alisha_qistina

Super Active Member
Joined
Jun 27, 2008
Messages
6,410
Reaction score
256
Points
81
KUALA LUMPUR: Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin menitahkan semua pihak supaya sentiasa menghormati kesucian ajaran dan kedudukan Islam sebagai agama rasmi Persekutuan Malaysia.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan Istana Negara semalam, Seri Paduka yang memandang serius isu penggunaan kalimah Allah dalam majalah Herald-The Catholic Weekly dan keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur berhubung perkara itu, baru-baru ini juga meminta rakyat menghormati tempat ibadat agama masing-masing tanpa mengira kaum.

Seri Paduka amat berharap semangat perpaduan dan hormat menghormati antara kaum dan agama yang menjadi tunjang kekuatan negara sentiasa dijaga.

Selain itu, baginda menitahkan semua pihak, terutama umat Islam bertenang berikutan keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur berkaitan penggunaan kalimah Allah.

“Memandangkan kerajaan sedang mengambil langkah perlu, semua pihak diminta menghormati kesucian ajaran dan kedudukan Islam sebagai agama rasmi Persekutuan Malaysia seperti termaktub dalam perlembagaan.

“Bagi menjamin suasana aman dan harmoni di antara penganut yang berlainan agama, maksud dan rujukan kalimah Allah dalam konteks umum hendaklah menepati sifat yang ditetapkan oleh Islam kerana amalan ini sejak sekian lama diterima baik oleh semua penganut agama lain di Malaysia,” titah Seri Paduka.

Rabu lalu, Mahkamah Tinggi membenarkan penangguhan perintah yang dikeluarkan sebelum ini yang membenarkan penggunaan kalimah Allah oleh majalah Herald-The Catholic Weekly.

Penangguhan ini berjaya diambil berikutan persetujuan Kementerian Dalam Negeri serta Ketua Paderi Roman Katolik Malaysia demi kepentingan rakyat dan negara.
 
Sponsored Post

ismandi76

Active Member
Joined
Nov 29, 2007
Messages
1,837
Reaction score
124
Points
33
Setahu sy Agong adalah KETUA AGAMA so... sebarang perkara yg berkaitan ngan agama islam sepatutnya perlu minta kebenaran dari nya(Agong)
 

ckama33

Active+ Member
Joined
Nov 7, 2007
Messages
3,946
Reaction score
158
Points
33
nak wat camne, agong pun di politikkan..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register