Homeritz

CG Sponsors




mytrade

Super Active Member
Joined
Dec 29, 2007
Messages
7,107
Reaction score
239
Points
83
Kaunter kecil tp konsisten dividen dgn yield yg tk kurang hebatnya and less volatile...
since dia join BSKL 2010...

Year EPS Dividen
2010 12.15 5.1 sen
2011 5.41 2.25 sen
2012 4.51 0.75 sen (hingga Q3 May2012)

Klu tk silap aku polisi dividen dia 40% dr profit, so dr thn 2010 dan 2011 korang leh tgk ratio dividen dia almost 40-50% of profit.

Dan dividen dia dibayar Sept dan MArch klu tk silap....so bg year 2012 masih ada satu lg Quarter dan Final Dividen belum declare...

Klu compare dgn share price skrg around 28-30sen, dividen yield around 7-8%...

Andaian year 2012, TOTAL eps Ialah 6sen dan 40% dividen bermakna 2.4sen.....so compare share price 30sen, maka yield around 8%..

Utk tahun2 kehadapan jika fundamental makin baik mgkin EPS bertambah baik dan dividen akan pasti lbh baik...spt 2010 yg cecah EPS 12sen....

*sesuai utk longterm...berdasarkan polisi dividen dan fundamental syarikat.
 
Sponsored Post

aazlans

Fun Poster
Joined
Dec 30, 2008
Messages
278
Reaction score
4
Points
15
Kaunter kecil tp konsisten dividen dgn yield yg tk kurang hebatnya and less volatile...
since dia join BSKL 2010...

Year EPS Dividen
2010 12.15 5.1 sen
2011 5.41 2.25 sen
2012 4.51 0.75 sen (hingga Q3 May2012)

Klu tk silap aku polisi dividen dia 40% dr profit, so dr thn 2010 dan 2011 korang leh tgk ratio dividen dia almost 40-50% of profit.

Dan dividen dia dibayar Sept dan MArch klu tk silap....so bg year 2012 masih ada satu lg Quarter dan Final Dividen belum declare...

Klu compare dgn share price skrg around 28-30sen, dividen yield around 7-8%...

Andaian year 2012, TOTAL eps Ialah 6sen dan 40% dividen bermakna 2.4sen.....so compare share price 30sen, maka yield around 8%..

Utk tahun2 kehadapan jika fundamental makin baik mgkin EPS bertambah baik dan dividen akan pasti lbh baik...spt 2010 yg cecah EPS 12sen....

*sesuai utk longterm...berdasarkan polisi dividen dan fundamental syarikat.
Homeritz ni biz apa mytrade?
 

arul57

Super Active Member
Joined
Jul 21, 2008
Messages
6,166
Reaction score
71
Points
80
bopa keuntungan dia tahun lepas 2011...
apa projection homeritz ni utk Q4...
profit tahun 2010 pun 140k ja..betulkn kalau salah..
risiko tggi kaunter ni bro...hindari dulu hehhe
 

mytrade

Super Active Member
Joined
Dec 29, 2007
Messages
7,107
Reaction score
239
Points
83
bopa keuntungan dia tahun lepas 2011...
apa projection homeritz ni utk Q4...
profit tahun 2010 pun 140k ja..betulkn kalau salah..
risiko tggi kaunter ni bro...hindari dulu hehhe
Financial dia berakhir pada August...so bg 2011 yg berakhir pada August 2011 profit ialah Rm10.8 juta....klu tgk EPS ialah 5.41sen..

actually 2011 dan 2012 profi lbh rendah dr 2010...
profit 2010 sebenar ialah RM20 juta..EPS lbh kurang 12sen...

jgn lupa dia ada polisi dividen klu tak silap 40% dari profit adalah dividen kpd pelabur...

klu tgk yg aku tulis sblm ni :
Year Profit EPS Dividen
2010 20.1juta 12.15 5.1 sen
2011 10.8juta 5.41 2.25 sen
2012 9.0 juta 4.51 0.75 sen (hingga Q3 May2012)

cuma kaunter ni tk glamor..sbb kompany kecik..tp untuk fundamental still ok....dan share price jugak tk volatile...klu nak main hit n run mmg tak digalakkan la...
 

mytrade

Super Active Member
Joined
Dec 29, 2007
Messages
7,107
Reaction score
239
Points
83
Untuk Q4 year end August 2012, Homeritz revenue 28juta...net profit RM5689...

So untuk seluruh tahun kewangan 2012 berakhir August 2012, Homeritz revenue ialah Rm103,246,000 dan net profit sebanyak RM14,700,000.
So dengan jumlah saham syarikat sebanyak 200 juta unit, EPS syarikat ialah 7.35 sen sesaham....
Dengan polisi dividen syarikat 40%, maka syarikat declare dividen sebanyak 3 sen sesaham...(0.75sen dah diberi pada Q3 May 2012 dan baki 2.25sen pada Q4 August 2012.

Jika compare dgn share price around 30sen, dividen 3sen sesaham memberikan pulangan yield sebanyak 10%....better than ASB, EPF..
 

mytrade

Super Active Member
Joined
Dec 29, 2007
Messages
7,107
Reaction score
239
Points
83
Q1 pertama berakhir pada Nov 2013, Homeritz mencatat perolehan RM35.6 juta dengan PAT RM6.5 juta....

EPS bagi Q1 NOv2013 ialah 2.90sen...compare dgn Q1 Nov2013 cuma 1.41sen..

semakin baik....tp mungkin disebabkan kelemahan ringgit dan pengukuhan USD so ada peningkatan distu....tp bagi aku Homeritx mmg terbaik....

andaikan satu quarter 2.90, setahun EPS sudah 11.6sen...campur tolak aku bagi diskaun total EPS 2014 ialah 10.0sen....dgn polisi dividen 40% dipulangkan sbg dividen, so dividen 2014 ialah 4sen...

compare harga semasa skrg Homeritz ialah sekitar 66sen, ia memberikan yield 6%....

patut la price naik sejak awal Nov dari RM0.41 ...

my first IPO dan kaunter yg terbaik bagi aku dlm kategori growth stock...

so far tk jumpa lagi mana mana kaunter yg aku begitu bagi perhatian spt Homeritz ni...sblm ni Skpres salah satu tp sejak dia buat penambahan saham, dividen yield tk begitu menarik lagi....
 

ipins

Active+ Member
Joined
Dec 20, 2009
Messages
4,728
Reaction score
100
Points
33
kena berhi2 kalau beli sekarang. market jatuh tak hingat! ad e ari naik mcm semalam tapi vol kurang. tk de power lagi. aku pun tgh monitor homeritz nih. tggu mase sesuai jek...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register