Himpunan teknik teknik loan ASB

CG Sponsors




d_conan

CG Top Poster Club
Joined
Aug 24, 2011
Messages
24,174
Reaction score
866
Points
161
Jgna marah...tu baru rasa je kan..blom dividen turun lg kan
haha.. mana ada marah.. aku tercaps lock

dijangka kdnk akan stagnant dan menurun utk q1 dan q2 2020 akibat korona..

asb bawah pnb, so akan ada kawalan dari segi dividen.. aku x yakin dgn kerajaan baru..

bulan depan guan eng akan umum pakej rangsangan.. ko rasa apa tujuan pakej rangsangan ni? last malaysia ada pakej rangsangan bila?
 
Sponsored Post

d_conan

CG Top Poster Club
Joined
Aug 24, 2011
Messages
24,174
Reaction score
866
Points
161
dividen ASB turun naik ni sbnrnya boleh baca dari beberapa petunjuk

KDNK --> petunjuk terbesar yg menetukan pertumbuhan sesebuah negara, tinggi KDNK ni, maka chance dividen ASB tinggi tu cerah..
BSKL --> petunjuk keyakinan pelabur asing melabur dlm negara malaysia...

sifir nak naik kain KDNK senang je....rancakkan pembanggunan infra rakyat(skolah, highway, hospita), secara tak langsung pelunag pkerjaan tercipta, rantaiain permintaan komoditi (pasir simen, batu ) meningkat,..bila KDNK jatuh, akan effect semua tabung awam, (ASB, KWSP bla bla)...

ni BSKL pun tak naik2..duk sebok nk tukar PM, pelabur igt suka ke kalau kepala teratas dlm negara bertukar2, policy(cukai tax) boleh bertukar2 ikut kepala siapa PM..pelabur tak nak melabur..
betul tuan.. dalam bahasa mudahnya, high uncertainty dan volatility
 

oso050

Active Member
Joined
Feb 25, 2018
Messages
1,102
Reaction score
149
Points
43
haha.. mana ada marah.. aku tercaps lock

dijangka kdnk akan stagnant dan menurun utk q1 dan q2 2020 akibat korona..

asb bawah pnb, so akan ada kawalan dari segi dividen.. aku x yakin dgn kerajaan baru..

bulan depan guan eng akan umum pakej rangsangan.. ko rasa apa tujuan pakej rangsangan ni? last malaysia ada pakej rangsangan bila?
Ekonomi skrg mkin menguncup la..bertabah la kita semua..kn siap buat plan exit lasb mcm na
 

kebabom

Super Active Member
Joined
Mar 13, 2007
Messages
8,625
Reaction score
23
Points
65
saya baru je terminate asb loan RM51k (selepas 5 tahun ++)
Total byr kepada bsn (monthly +- RM410) = RM25,000
Total dividen sepanjang 5 tahun = RM19,300
Lepas terminate, surrender value = RM12,600

Nak tanya, kalau nk kira keuntungan, adakah mcm ni??

total dividen + surrender value = RM31,900
RM31,900 - RM25,000 = RM6900
RM6,900/RM25,000 = 27%

adakah kentungan melabur ni 27%
 

buggie

Junior Member
Joined
Jun 30, 2013
Messages
90
Reaction score
110
Points
19
saya baru je terminate asb loan RM51k (selepas 5 tahun ++)
Total byr kepada bsn (monthly +- RM410) = RM25,000
Total dividen sepanjang 5 tahun = RM19,300
Lepas terminate, surrender value = RM12,600

Nak tanya, kalau nk kira keuntungan, adakah mcm ni??

total dividen + surrender value = RM31,900
RM31,900 - RM25,000 = RM6900
RM6,900/RM25,000 = 27%

adakah kentungan melabur ni 27%
Total Kos : 25,000 - 12,600 = 12,400
Total Dividen : 19,300

Untung : Dividen - Kos = 19,300 - 12,400 = 6,900

ROI = Untung/Kos = 6,900/12,400 = 55.65%

Sayang Terminate. Mana lagi nak dapat ROI 55.65%???
 

dell

Super Active Member
Joined
Apr 29, 2007
Messages
8,040
Reaction score
67
Points
80
saya baru je terminate asb loan RM51k (selepas 5 tahun ++)
Total byr kepada bsn (monthly +- RM410) = RM25,000
Total dividen sepanjang 5 tahun = RM19,300
Lepas terminate, surrender value = RM12,600

Nak tanya, kalau nk kira keuntungan, adakah mcm ni??

total dividen + surrender value = RM31,900
RM31,900 - RM25,000 = RM6900
RM6,900/RM25,000 = 27%

adakah kentungan melabur ni 27%

..mana dapat surrender value sampai RM 12,600????? tinggi betui
 

kebabom

Super Active Member
Joined
Mar 13, 2007
Messages
8,625
Reaction score
23
Points
65
Total Kos : 25,000 - 12,600 = 12,400
Total Dividen : 19,300

Untung : Dividen - Kos = 19,300 - 12,400 = 6,900

ROI = Untung/Kos = 6,900/12,400 = 55.65%

Sayang Terminate. Mana lagi nak dapat ROI 55.65%???
memang pengiraan dia 6900/12400 ke?

..mana dapat surrender value sampai RM 12,600????? tinggi betui
sy ni pun 1st ni terminate, sbb x tahan dividen rendah. skali bile call bank, dia bgtau 12k. mule terkejut gk, skali pg ni dah masuk pn duit dlm account, tu yg minta pendapat tu. btul ke pengiraan saya tu..
 

kebabom

Super Active Member
Joined
Mar 13, 2007
Messages
8,625
Reaction score
23
Points
65
saya baru je terminate asb loan RM51k (selepas 5 tahun ++)
Total byr kepada bsn (monthly +- RM410) = RM25,000
Total dividen sepanjang 5 tahun = RM19,300
Lepas terminate, surrender value = RM12,600

Nak tanya, kalau nk kira keuntungan, adakah mcm ni??

total dividen + surrender value = RM31,900
RM31,900 - RM25,000 = RM6900
RM6,900/RM25,000 = 27%

adakah kentungan melabur ni 27%
dan satu lagi, semalam ada baca kat page belakang pasal zakat.

72% x RM19300 (dividen) x 2.5% zakat = RM347
dan 28% (kena pegi ke baitulmal) x RM19300 = RM5404
Total kena bayar zakat + baitulmal = RM5751

macam byk pulak kena byr...:cry::cry::cry:
 

buggie

Junior Member
Joined
Jun 30, 2013
Messages
90
Reaction score
110
Points
19
memang pengiraan dia 6900/12400 ke?



sy ni pun 1st ni terminate, sbb x tahan dividen rendah. skali bile call bank, dia bgtau 12k. mule terkejut gk, skali pg ni dah masuk pn duit dlm account, tu yg minta pendapat tu. btul ke pengiraan saya tu..
betul la... kan dah summarise utk u... simple je.... duit keluar vs duit masuk.

psal duit dpt balik tu baru2 ni, sy refinance (continue loan) 400k loan sy, dapat balik 70k lebih. selepas 10thn
 
Sponsored Post
Top
Log in Register