Himpunan teknik teknik loan ASB

CG Sponsors




Sponsored Post

macellsprvive

Active Member
Joined
Mar 25, 2013
Messages
1,508
Reaction score
273
Points
41
Apa diaorang diskusi? Tengah kerja tak dapat dengar.
Sorry tadi pun dengar sepintas lalu sebab tengah tunggu motor siap tukar minyak hitam dan tukar tayar.
Yg sempat dengar dan ingat :
Hukum Harus, hanya jumlah dividen yg dikenakan zakat.
 

d_conan

CG Top Poster Club
Joined
Aug 24, 2011
Messages
24,170
Reaction score
866
Points
161
ok, ni dari pengalaman sendiri.. klu korgming nk buat loan asb, buatlah dgn maybank. cimb sucks. tu je nk ckp
 

buggie

Junior Member
Joined
Jun 30, 2013
Messages
90
Reaction score
110
Points
19
Sedikit update perjalanan ASBf saya kepada yg sudi mendengar. Panjang cerita sikit

Selama last few years ni sejak PNB cap 200k loan, sy dah tak pakai strategi terminate dan reapply sebab sy ada 400k loan (dulu dibenarkan). So kalau sy terminate, hanya dibenarkan amik balik 200k loan shj. Dulu sy akan pakai strategi ini tiap 3thn utk amik balik modal capital dari ammortization utk di laburkan di tempat lain.

Dengan kadar dividen yg rendah sy whatsapp RM sy untuk negotiate interest. Loan sy 5.0% malah dividen 5.5%. Macam rugi sj saya kata kat dia. Kalau tak boleh revise mungkin sy terminate aje. (walaupun sy tiada niat nak terminate). RM sy mintak banker call sy dan kita pun berbincang. Dalam perbincangan itu, dapat tahu yg kalu nak revise rate, kena terminate dan reapply. Tak boleh nak turun mcm tu sj. Sy beritahu dia yg sy tak boleh terminate sebab sy ada 400k loan. kalau sy terminate, PNB benarkan amik balik 200k sj.

Jawapan beliau buat saya terkejut. Dia kata, sekarang dah tak payah surrender sijil bila terminate dan reapply. Sijil itu dibiarkan dalam akaun dan tak dikacau. Satu lagi kelebihan sijil dibiarkan ialah saya tidak akan rugi 1 bulan dividen apabila terminate dan reapply!

Dia kata pulak rate sy boleh turn ke 4.8% shj. Kira kira dapat merendah kan repayment saya sebanyak 2 ringgit utk 21 thn loan (umur sy 44 - max tenure 21shj sy dapat). So di situ saya jimat RM 1,920 dah utk 21thn tu. Takat sini shj pun dah berbaloi.

So buat appointment jumpa depa. seluruh process amik 5 minit shj utk sign borang. Lepas tu saya tanya dia, berapa yg saya boleh dapat balik? dah lama tak terminate reapply ni.... beliau kata RM 70k lebih kurang. Senyum lebar sy!

So... 70k ni, kalau di letakkan dalam ASD lah katakan atau tabung haji atau epf, biar kompaun 20 thn akan menjadi 185k (tambahan 115k!!). Tambah dengan 2k savings dari repayment tadi, dapat la nett gain RM 117k dengan langkah santai aje yg amik 5 minit shj masa kita dan hampir zero cost. (ada stamp duty kita nak bayar)

Jangan lupa capital tu kalau boleh kita amik balik. kalau sy tak buat ni, 70k tu parking kat MBB utk depa buat duit. Baik kita amik balik utk ia bekerja utk kita.

Dengan zaman kegawatan ni, dan dividen rendah sekarang adalah masa terbaik kita review balik loan kita. Banyak bank dah turun rate dorang. Lepas sy sign, besok BNM umum turun OPR. saya whatsapp balik RM sy, dia kata rate saya akan turun lagi ke 4.75% dari 4.8% utk penjimatan yg lebih.

Kalau tuan tak pasti samaada ia langkah yg terbaik, tanya aje banker kalau rate baru berapa repayment bulanan. Kalau angka itu lebih rendah daripada repayment anda sekarang walau pun seringgit sekali pun, memang dah berbaloi dan langkah yg bijak. Belum kira pembalikan modal nanti. Jangan lupa confirm ngan banker yg sijil itu akan dibiarkan dalam ASB apabila melalui process ini.

Sekian. Terima kasih mendengar/membaca.
 

oso050

Fun Poster
Joined
Feb 25, 2018
Messages
995
Reaction score
121
Points
33
Sedikit update perjalanan ASBf saya kepada yg sudi mendengar. Panjang cerita sikit

Selama last few years ni sejak PNB cap 200k loan, sy dah tak pakai strategi terminate dan reapply sebab sy ada 400k loan (dulu dibenarkan). So kalau sy terminate, hanya dibenarkan amik balik 200k loan shj. Dulu sy akan pakai strategi ini tiap 3thn utk amik balik modal capital dari ammortization utk di laburkan di tempat lain.

Dengan kadar dividen yg rendah sy whatsapp RM sy untuk negotiate interest. Loan sy 5.0% malah dividen 5.5%. Macam rugi sj saya kata kat dia. Kalau tak boleh revise mungkin sy terminate aje. (walaupun sy tiada niat nak terminate). RM sy mintak banker call sy dan kita pun berbincang. Dalam perbincangan itu, dapat tahu yg kalu nak revise rate, kena terminate dan reapply. Tak boleh nak turun mcm tu sj. Sy beritahu dia yg sy tak boleh terminate sebab sy ada 400k loan. kalau sy terminate, PNB benarkan amik balik 200k sj.

Jawapan beliau buat saya terkejut. Dia kata, sekarang dah tak payah surrender sijil bila terminate dan reapply. Sijil itu dibiarkan dalam akaun dan tak dikacau. Satu lagi kelebihan sijil dibiarkan ialah saya tidak akan rugi 1 bulan dividen apabila terminate dan reapply!

Dia kata pulak rate sy boleh turn ke 4.8% shj. Kira kira dapat merendah kan repayment saya sebanyak 2 ringgit utk 21 thn loan (umur sy 44 - max tenure 21shj sy dapat). So di situ saya jimat RM 1,920 dah utk 21thn tu. Takat sini shj pun dah berbaloi.

So buat appointment jumpa depa. seluruh process amik 5 minit shj utk sign borang. Lepas tu saya tanya dia, berapa yg saya boleh dapat balik? dah lama tak terminate reapply ni.... beliau kata RM 70k lebih kurang. Senyum lebar sy!

So... 70k ni, kalau di letakkan dalam ASD lah katakan atau tabung haji atau epf, biar kompaun 20 thn akan menjadi 185k (tambahan 115k!!). Tambah dengan 2k savings dari repayment tadi, dapat la nett gain RM 117k dengan langkah santai aje yg amik 5 minit shj masa kita dan hampir zero cost. (ada stamp duty kita nak bayar)

Jangan lupa capital tu kalau boleh kita amik balik. kalau sy tak buat ni, 70k tu parking kat MBB utk depa buat duit. Baik kita amik balik utk ia bekerja utk kita.

Dengan zaman kegawatan ni, dan dividen rendah sekarang adalah masa terbaik kita review balik loan kita. Banyak bank dah turun rate dorang. Lepas sy sign, besok BNM umum turun OPR. saya whatsapp balik RM sy, dia kata rate saya akan turun lagi ke 4.75% dari 4.8% utk penjimatan yg lebih.

Kalau tuan tak pasti samaada ia langkah yg terbaik, tanya aje banker kalau rate baru berapa repayment bulanan. Kalau angka itu lebih rendah daripada repayment anda sekarang walau pun seringgit sekali pun, memang dah berbaloi dan langkah yg bijak. Belum kira pembalikan modal nanti. Jangan lupa confirm ngan banker yg sijil itu akan dibiarkan dalam ASB apabila melalui process ini.

Sekian. Terima kasih mendengar/membaca.
Bang 75 k..pokok dr loan 400k ke...dah brp tahun tu
 

oso050

Fun Poster
Joined
Feb 25, 2018
Messages
995
Reaction score
121
Points
33
Yes... Pokok. Saya pakai ammortization calculator utk kira balik... Lebih kurang 10 thn
Apa.pandangan abg..kalau lasb yg ada insuran ni...di seimbangkan dgn loan asb tanpa insuran
 

buggie

Junior Member
Joined
Jun 30, 2013
Messages
90
Reaction score
110
Points
19
Apa.pandangan abg..kalau lasb yg ada insuran ni...di seimbangkan dgn loan asb tanpa insuran
insurans akan menaikan pembayaran bulanan tuan. matlamat teknik lasb ini ialah utk mendapatkan pulangan dividend dengan kos yg serendah yg boleh.

Jadi pada saya insurans/takaful tidak patut diambil
 

Akidemure

Freshie
Joined
Oct 15, 2012
Messages
13
Reaction score
7
Points
8
Sedikit update perjalanan ASBf saya kepada yg sudi mendengar. Panjang cerita sikit

Selama last few years ni sejak PNB cap 200k loan, sy dah tak pakai strategi terminate dan reapply sebab sy ada 400k loan (dulu dibenarkan). So kalau sy terminate, hanya dibenarkan amik balik 200k loan shj. Dulu sy akan pakai strategi ini tiap 3thn utk amik balik modal capital dari ammortization utk di laburkan di tempat lain.

Dengan kadar dividen yg rendah sy whatsapp RM sy untuk negotiate interest. Loan sy 5.0% malah dividen 5.5%. Macam rugi sj saya kata kat dia. Kalau tak boleh revise mungkin sy terminate aje. (walaupun sy tiada niat nak terminate). RM sy mintak banker call sy dan kita pun berbincang. Dalam perbincangan itu, dapat tahu yg kalu nak revise rate, kena terminate dan reapply. Tak boleh nak turun mcm tu sj. Sy beritahu dia yg sy tak boleh terminate sebab sy ada 400k loan. kalau sy terminate, PNB benarkan amik balik 200k sj.

Jawapan beliau buat saya terkejut. Dia kata, sekarang dah tak payah surrender sijil bila terminate dan reapply. Sijil itu dibiarkan dalam akaun dan tak dikacau. Satu lagi kelebihan sijil dibiarkan ialah saya tidak akan rugi 1 bulan dividen apabila terminate dan reapply!

Dia kata pulak rate sy boleh turn ke 4.8% shj. Kira kira dapat merendah kan repayment saya sebanyak 2 ringgit utk 21 thn loan (umur sy 44 - max tenure 21shj sy dapat). So di situ saya jimat RM 1,920 dah utk 21thn tu. Takat sini shj pun dah berbaloi.

So buat appointment jumpa depa. seluruh process amik 5 minit shj utk sign borang. Lepas tu saya tanya dia, berapa yg saya boleh dapat balik? dah lama tak terminate reapply ni.... beliau kata RM 70k lebih kurang. Senyum lebar sy!

So... 70k ni, kalau di letakkan dalam ASD lah katakan atau tabung haji atau epf, biar kompaun 20 thn akan menjadi 185k (tambahan 115k!!). Tambah dengan 2k savings dari repayment tadi, dapat la nett gain RM 117k dengan langkah santai aje yg amik 5 minit shj masa kita dan hampir zero cost. (ada stamp duty kita nak bayar)

Jangan lupa capital tu kalau boleh kita amik balik. kalau sy tak buat ni, 70k tu parking kat MBB utk depa buat duit. Baik kita amik balik utk ia bekerja utk kita.

Dengan zaman kegawatan ni, dan dividen rendah sekarang adalah masa terbaik kita review balik loan kita. Banyak bank dah turun rate dorang. Lepas sy sign, besok BNM umum turun OPR. saya whatsapp balik RM sy, dia kata rate saya akan turun lagi ke 4.75% dari 4.8% utk penjimatan yg lebih.

Kalau tuan tak pasti samaada ia langkah yg terbaik, tanya aje banker kalau rate baru berapa repayment bulanan. Kalau angka itu lebih rendah daripada repayment anda sekarang walau pun seringgit sekali pun, memang dah berbaloi dan langkah yg bijak. Belum kira pembalikan modal nanti. Jangan lupa confirm ngan banker yg sijil itu akan dibiarkan dalam ASB apabila melalui process ini.

Sekian. Terima kasih mendengar/membaca.
So tuan reapply 400k ke? Boleh tau bank mana?

Saya pun sama buat dgn cimb 235k rate 5%. Check tadi tak turun pun.. loan asb2 buat dgn maybank dah turun dh ke 4.55%
 

buggie

Junior Member
Joined
Jun 30, 2013
Messages
90
Reaction score
110
Points
19
So tuan reapply 400k ke? Boleh tau bank mana?

Saya pun sama buat dgn cimb 235k rate 5%. Check tadi tak turun pun.. loan asb2 buat dgn maybank dah turun dh ke 4.55%
Ya, 400k ngan maybank

Kalau cimb tak mau turun tukar je bank. Dengar khabar ada bank dah offer 4.5% dengan tenure selama 35 atau 40 thn
 
Sponsored Post
Top
Log in Register