Himpunan teknik teknik loan ASB

CG Sponsors




d_conan

CG Top Poster Club
Joined
Aug 24, 2011
Messages
24,170
Reaction score
866
Points
161
dulu mak pernah jadi cmni...bank stil deduct..rupanya pegawai tak submit form terminate mak kita....then pergi branch lain...sebulan lebih dh terminate..tgok branch & pegawai jgk yg buat kerja jgk...
masalahnya masa tanya pegawai bank yg terminate, xde pape resit @ bukti yg kata kita dh submit terminate form ke...dia kata xde ..so kat situ boleh pikir la dia nk submit tak form terminate kita tu nnt...hmmmm
adoi.. better jgn amik dgn cimb.. amik je bank lain.. diaorg pelahap duit customer..
 
Sponsored Post

macellsprvive

Active Member
Joined
Mar 25, 2013
Messages
1,508
Reaction score
273
Points
41
Tu kelebihan orang banyak duit.
Sampai tang zakat pun orang lain volunteer tolong kirakan.
Terima kasih sebab tolong kirakan.
Concern pada ummah, syukur.

Beza orang yg memang betul2 simpan berbanding 'alah kalau dah penuh xkan nak tunjuk', selamba je kongsi screenshot untuk naikkan semangat yg lain.
Nothing to hide.
Bukan sembang punya orang.

Bila faham power of compounding interest,
xde pun nak heboh bila dividen declare sekian2.
#no.salak.sendiri.xde.simpan.eh

Oh dengar cerita bank muamalat ada juga buat financing utk ASB mula tahun ni.
 

macellsprvive

Active Member
Joined
Mar 25, 2013
Messages
1,508
Reaction score
273
Points
41
Masih ade lebihan lps tgk penyata..
Boleh la buat bayar bulan2 balik.
Lasb + saving yg dh ada dlm asb.

Utk yg baru dlm Lasb.. Kne tahan sikit.
Mmg nmpk rugi. At least try 3tahun..nmpk hasil sikit..
Hehehe
Mana boleh macam ni bro.
Orang kita kalau boleh bayar tahun ni tahun depan dah jutawan.

Aptb
 

macellsprvive

Active Member
Joined
Mar 25, 2013
Messages
1,508
Reaction score
273
Points
41
Dividen atas 643k. 400k sijil + 243k hasil dividen tahun2 sebelumnya yg tak pernah kacau kecuali 200k yg terpaksa dikeluarkan (masuk asb2) utk amik 400k loan.

Malah yg 200k yg dimasukkan dlm asb2 pun terpaksa dikeluarkan bila sy amik ASB2f (masuk ASD)

So sebenarnya, sejak sy amik asbf ni telah menjanakan lebih 500k dividen secara keseluruhan.

Sebab kuasa kompaun, thn depan dividen atas 678k
Minta izin quote utk dijadikan semangat.
Xmustahil kalau boleh konsisten , faham power of compounding interest, dan paling penting bukan game simpan tahun ni tahun depan dah kaya.

Bukti hidup lagi nyata dah ditunjukkan.
Perkara2 mcm ni yg perlu lebih dikongsikan utk kebaikan bersama.

Ini betul xde sembang punya orang.
 

katani17

Active+ Member
Joined
Dec 3, 2007
Messages
4,831
Reaction score
204
Points
33
adik ipar aku dia buat loan 150k,masa tu dia amek insuran.
awal tahun 2019 dia refinance tak amek insuran.
bulan 7/2019 dia meninggal eksiden
bila cek dpt sikit shj principal...kalaulah dia amek insuran.


so pilihan masing2.
Betul tue tuan. Insurans asb nie saya jadikan sebagai protection. Jika saya mati awal at least bukan meninggalkan hutang utk pasangan dan ada duit insurans yang dapat utk kelangsungan hidup
 

katani17

Active+ Member
Joined
Dec 3, 2007
Messages
4,831
Reaction score
204
Points
33
Adakah sebab faktor banyak ustaz jadian dalam cg ni bro?

Sorry bnyk quote, baru nak dan login.
dalam group banyak certified financial gurus. Senang jer bagi saya. Sapa yang yakin proceed dan sapa risau boleh terminated jer
 

katani17

Active+ Member
Joined
Dec 3, 2007
Messages
4,831
Reaction score
204
Points
33
Dividen atas 643k. 400k sijil + 243k hasil dividen tahun2 sebelumnya yg tak pernah kacau kecuali 200k yg terpaksa dikeluarkan (masuk asb2) utk amik 400k loan.

Malah yg 200k yg dimasukkan dlm asb2 pun terpaksa dikeluarkan bila sy amik ASB2f (masuk ASD)

So sebenarnya, sejak sy amik asbf ni telah menjanakan lebih 500k dividen secara keseluruhan.

Sebab kuasa kompaun, thn depan dividen atas 678k
Nie ada contoh orang yang long term plan dan pandai mengambil peluang. Sapa yang dah buat lama akan faham maksud nie mcm tuan buggie. Saya pun dah revise planning based on ekonomi situation dan target utk pencen awal. Long way to go
 

alphaOne

Super Active Member
Joined
Apr 19, 2012
Messages
7,693
Reaction score
2,057
Points
176
Salam warga thread sekalian.
Promo ASBf Affin Bank.. rate serendah 4.75%
Bole hubungi saya untuk khidmat nasihat dan memohon. Terima kasih.

 

Attachments

macellsprvive

Active Member
Joined
Mar 25, 2013
Messages
1,508
Reaction score
273
Points
41
Dekat suria.fm sekarang tengah bincangkan pasal ASBf.

Jom dengar mana tahu ada latest info.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register