Himpunan teknik teknik loan ASB

Recommended Brokers


Encik Sponge

Active+ Member
Joined
Jul 22, 2013
Messages
4,117
Reaction score
290
Points
41
Kalau PL offer 4% annually.

Kalau ASBF offer 5% annually.

Sebenarnya PL yang 4% tu lagi mahal dari ASBF 5% tu. Cara kira PL 4% tak sama dengan ASBF 5%.
Bukan apple-to-apple comparison.
Kalau nak bagi apple-to-apple, perlu convert PL tu dulu.
PL 4% sama dengan ASBF 7.11%
Yup betul xleh compare... ASBF ikut reducing balance... lagi murah pada PL fixed....

so, 200k (100k asbf + 100k personal) utk selamat takut emergency nak pakai duit..

bagusnya kalau dah lepas rumah... beli rumah pon ada org cakap liabiliti😅😅... terpulang
 
Sponsored Post

MatDev

Freshie
Joined
Nov 9, 2016
Messages
31
Reaction score
1
Points
11
Nampak macam ramai duk menyoal samada loan ini berbaloi ke tak lagi. Otai2 lama pun tak nampak dah.

Saya copy paste post sy dulu:

200k asbf

Kalau nak 1k monthly, selalu tenure kena max 30 thn.

Kalau u biar kompaun dividen 10 tahun, modal u ialah 1k x 12bln x 10thn = 120K. Dividend shj tanpa kira 200k sijil ialah 193k. UNTUNG 73K

Kalau u biar kompaun 20 thn, modal u ialah 1k x 12bln x 20thn = 240k. Dividend shj tanpa kira 200k sijil ialah 574k. UNTUNG 334k

1k x 12bln x 30thn = 360k modal
Dividend shj 1.3M! UNTUNG 1M!!! Tambah pula sijil 200k dah u punya utk simpan

Power of compounding interest



Kalau kita amik tenure 5 tahun berbaloi x? mana lagi untung tenure panjang ke tenure pendek?
 

buggie

Junior Member
Joined
Jun 30, 2013
Messages
68
Reaction score
83
Points
16
Kalau kita amik tenure 5 tahun berbaloi x? mana lagi untung tenure panjang ke tenure pendek?
tak berbaloi.... amik max loan is the best

kalau max loan 1k monthly dapat 200k loan

kalau 5thn loan, 1k monthly dapat berapa?
 

buggie

Junior Member
Joined
Jun 30, 2013
Messages
68
Reaction score
83
Points
16
Tgh pertimbang yang nie

Riso nak guna kecemasan. kalau PL 200k, ia available dalam akaun dan boleh dikeluarkan... berbanding ASBF

Wpon katanya rate PL lagi rendah, kalau tgk jadual untuk nilai dan tempoh bayaran sama nampak ASBF lebih rendah bayaran dia

Rasanya kalau betol payslip xdak dan xperlukan apa2 komitmen masa depan boleh balun ASBF

So, sapa2 boleh share benda nie?
kalau emergency boleh terminate.

lagipun lepas tahun pertama, u ada 12k (daripada dividen) utk emergency fund. boleh amik kuar bila bila saje. tambah lagi setiap tahun berlalu. So kebarangkalian emergency dalam tahun pertama? kecik kot.

kalau boleh, elak PL. big mistake
 
Sponsored Post
Top
Log in Register