Himpunan teknik teknik loan ASB

CG Sponsors




Encik Sponge

Active+ Member
Joined
Jul 22, 2013
Messages
4,552
Reaction score
524
Points
81
Kalau PL offer 4% annually.

Kalau ASBF offer 5% annually.

Sebenarnya PL yang 4% tu lagi mahal dari ASBF 5% tu. Cara kira PL 4% tak sama dengan ASBF 5%.
Bukan apple-to-apple comparison.
Kalau nak bagi apple-to-apple, perlu convert PL tu dulu.
PL 4% sama dengan ASBF 7.11%
Yup betul xleh compare... ASBF ikut reducing balance... lagi murah pada PL fixed....

so, 200k (100k asbf + 100k personal) utk selamat takut emergency nak pakai duit..

bagusnya kalau dah lepas rumah... beli rumah pon ada org cakap liabiliti😅😅... terpulang
 
Sponsored Post

MatDev

Fun Poster
Joined
Nov 9, 2016
Messages
301
Reaction score
69
Points
30
Nampak macam ramai duk menyoal samada loan ini berbaloi ke tak lagi. Otai2 lama pun tak nampak dah.

Saya copy paste post sy dulu:

200k asbf

Kalau nak 1k monthly, selalu tenure kena max 30 thn.

Kalau u biar kompaun dividen 10 tahun, modal u ialah 1k x 12bln x 10thn = 120K. Dividend shj tanpa kira 200k sijil ialah 193k. UNTUNG 73K

Kalau u biar kompaun 20 thn, modal u ialah 1k x 12bln x 20thn = 240k. Dividend shj tanpa kira 200k sijil ialah 574k. UNTUNG 334k

1k x 12bln x 30thn = 360k modal
Dividend shj 1.3M! UNTUNG 1M!!! Tambah pula sijil 200k dah u punya utk simpan

Power of compounding interest



Kalau kita amik tenure 5 tahun berbaloi x? mana lagi untung tenure panjang ke tenure pendek?
 

buggie

Junior Member
Joined
Jun 30, 2013
Messages
90
Reaction score
110
Points
19
Kalau kita amik tenure 5 tahun berbaloi x? mana lagi untung tenure panjang ke tenure pendek?
tak berbaloi.... amik max loan is the best

kalau max loan 1k monthly dapat 200k loan

kalau 5thn loan, 1k monthly dapat berapa?
 

buggie

Junior Member
Joined
Jun 30, 2013
Messages
90
Reaction score
110
Points
19
Tgh pertimbang yang nie

Riso nak guna kecemasan. kalau PL 200k, ia available dalam akaun dan boleh dikeluarkan... berbanding ASBF

Wpon katanya rate PL lagi rendah, kalau tgk jadual untuk nilai dan tempoh bayaran sama nampak ASBF lebih rendah bayaran dia

Rasanya kalau betol payslip xdak dan xperlukan apa2 komitmen masa depan boleh balun ASBF

So, sapa2 boleh share benda nie?
kalau emergency boleh terminate.

lagipun lepas tahun pertama, u ada 12k (daripada dividen) utk emergency fund. boleh amik kuar bila bila saje. tambah lagi setiap tahun berlalu. So kebarangkalian emergency dalam tahun pertama? kecik kot.

kalau boleh, elak PL. big mistake
 

Akidemure

Freshie
Joined
Oct 15, 2012
Messages
13
Reaction score
7
Points
8
Seronok jgk bila ada "pengacau2" ni.. xlah sunyi sgt thread ni hehe

Alhamdulillah sejak mula lasb dari tahun 2012, saya dah boleh generate 36k dividen setahun dan beli 2 rumah serentak tahun ini dan insyaAllah akan byr guna hasil dividen sahaja (3k sebulan). Ini semua berkat tunjuk ajar bro Ikeda, alphaone.. dan byk lagi and latest bro Buggie yg sgt2 inspiring. Terima kasih atas sharing yg sangat2 membantu. Doakan saya mampu ckupkan 1juta lasb juga pastu nk pencen awal hehehe aminnn
 

MatDev

Fun Poster
Joined
Nov 9, 2016
Messages
301
Reaction score
69
Points
30
Seronok jgk bila ada "pengacau2" ni.. xlah sunyi sgt thread ni hehe

Alhamdulillah sejak mula lasb dari tahun 2012, saya dah boleh generate 36k dividen setahun dan beli 2 rumah serentak tahun ini dan insyaAllah akan byr guna hasil dividen sahaja (3k sebulan). Ini semua berkat tunjuk ajar bro Ikeda, alphaone.. dan byk lagi and latest bro Buggie yg sgt2 inspiring. Terima kasih atas sharing yg sangat2 membantu. Doakan saya mampu ckupkan 1juta lasb juga pastu nk pencen awal hehehe aminnn

Macam mana cara tu, aku duk tengah baca balik thread lama2 dan masih kaji lagi ni cara jadi jutawan dgn lasb
 

Yuzia

Fun Poster
Joined
May 11, 2008
Messages
103
Reaction score
4
Points
25
Jangkaan jatuh bawah 7sen.
Harap atas dr 6sen termasuk bonus. ASB2 bagi 6sen tahun ni
 

Akidemure

Freshie
Joined
Oct 15, 2012
Messages
13
Reaction score
7
Points
8
Macam mana cara tu, aku duk tengah baca balik thread lama2 dan masih kaji lagi ni cara jadi jutawan dgn lasb
Study dari m/s 1-100 lah atleast.. pastu baca post start dari januari tahun ni.. insyaAllah akan jumpa jawapan. Semoga dapat ilham nak guna teknik mana dan yg bersesuaian dgn keadaan kewangan masing2.

Dan saya sangat menyesal sebab tak start lebih awal. Betullah asb ni, semakin lambat semakin rugi.

Kalau umur encik masih layak buat loan 30tahun, g lah cepat2 buat.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register