Himpunan teknik teknik loan ASB

Recommended Brokers


macellsprvive

Active Member
Joined
Mar 25, 2013
Messages
1,454
Reaction score
249
Points
33
okay tuan.. terima kasih atas info..

pemain LASB pasti ada hujah2 tertentu kan..
secara mata kasar.. mmg nmpak menguntung kan..
tetapi bila di buat kiraan.. tidak terlalu menguntungkan..
1]
tp still beri profit..walaupun sedikit
..

cuma apa yg di war2 kan jika LASB ni ialah.. teknik OPM - Other People Money..
tak lari jauh dengan jika kita beli rumah ...sama jugak kita guna teknik OPM..

2]
guna duit bank.. utk beli rumah.. bayar bulanan.. kita dapat ASET..
(tp situasi di sini.. ASET yg kita dpt tu.. akan bertambah nilainya dari tahun ke tahun)


wallahualam.. cuma apa yg saya nmpak..

3]
1) Ambil masa utk jana profit yg di ingini (long term)
2) Tak stabil (dari segi interest rate dan profit rate tahunan)
3) Faktor umur ( lagi dh berumur, lagi singkat kita ikat.. lagi tinggi bayarannya)


tapi ada juga yg ajar teknik hybrid.. itu saya masih teliti lagik...

kot ada pakar2 LASB kt sini.. bleh huraikan.. tq
sy bukan pakar. tapi sekadar kongsi pengalaman yg x seberapa.
point 1 - sangat setuju dgn pandangan tuan. sy bukan reti nak beranakkan duit dgn business, so force saving je lah yg mampu.
point 2 - setuju. saya buat ASBf hanya selepas ada loan rumah. termasuklah wife. tu pun x bnyk, sekadar yg boleh diluluskan dgn maksimum DSR. satu lagi, lepas ada loan rumah ni, barulah tahu ia sebenarnya bagai penjara kewangan.
hukuman berbaki 31 tahun, 30 tahun, 26 tahun, menangis lah dihukum. nilai aset bertambah? tambah tapi susah cair pun x boleh jugak.
point 3 - rasanya apa2 urusan yg melibatkan duit bank, memang itu lah sifirnya.
 
Sponsored Post

blankoguy85

Super Active Member
Joined
Dec 14, 2011
Messages
7,539
Reaction score
62
Points
70
sy bukan pakar. tapi sekadar kongsi pengalaman yg x seberapa.
point 1 - sangat setuju dgn pandangan tuan. sy bukan reti nak beranakkan duit dgn business, so force saving je lah yg mampu.
point 2 - setuju. saya buat ASBf hanya selepas ada loan rumah. termasuklah wife. tu pun x bnyk, sekadar yg boleh diluluskan dgn maksimum DSR. satu lagi, lepas ada loan rumah ni, barulah tahu ia sebenarnya bagai penjara kewangan.
hukuman berbaki 31 tahun, 30 tahun, 26 tahun, menangis lah dihukum. nilai aset bertambah? tambah tapi susah cair pun x boleh jugak.
point 3 - rasanya apa2 urusan yg melibatkan duit bank, memang itu lah sifirnya.

TERBAIK...kita bincang secara Berhemah..tambah2 ILMU
 

oso050

Fun Poster
Joined
Feb 25, 2018
Messages
868
Reaction score
55
Points
20
saya div lasb ni buat

blnja raya
roadtax kreta
duit balik kg
servis kreta
enjoi sikit beli brg2 cth kasut mahal.ke..minyak wangi ke..dll


kalau tak da lasb pon..tetap.kena simpan utk perkara perkara tersebut..

buat lasb sampai lasb 100k...utk dpt div..kaver perkara2 tersebut..

dari direct simpan...apa pon tak dpt akhirnya..

baik saya opm lasb 100 k..utk byr perkara2 tersebut..

bg saya..saya rasa mcm.untung..pndgn tuan/puan lak mcm.na

apa pon..saya nerves jgk tahun ni..risau div bawah 6%...

mothly lasb 100k (45 k + 54k) =rm 565/sebulan
 

blankoguy85

Super Active Member
Joined
Dec 14, 2011
Messages
7,539
Reaction score
62
Points
70
saya div lasb ni buat

blnja raya
roadtax kreta
duit balik kg
servis kreta
enjoi sikit beli brg2 cth kasut mahal.ke..minyak wangi ke..dll


kalau tak da lasb pon..tetap.kena simpan utk perkara perkara tersebut..

buat lasb sampai lasb 100k...utk dpt div..kaver perkara2 tersebut..

dari direct simpan...apa pon tak dpt akhirnya..

baik saya opm lasb 100 k..utk byr perkara2 tersebut..

bg saya..saya rasa mcm.untung..pndgn tuan/puan lak mcm.na

apa pon..saya nerves jgk tahun ni..risau div bawah 6%...

mothly lasb 100k (45 k + 54k) =rm 565/sebulan

buat 2 akaun ka..??
 
Sponsored Post
Top
Log in Register