Himpunan teknik teknik loan ASB

Recommended Brokers


blankoguy85

Super Active Member
Joined
Dec 14, 2011
Messages
7,545
Reaction score
64
Points
70
Ini saya x pasti.
Tapi berdasarkan statement, daripada 280 yg sy bayar tu, sekitar 25% pergi ke principal.
Lebih kurang RM70+.
Nanti saya rujuk statement semula.
Oh. Sy bukan tahun pertama.

okay tuan.. terima kasih atas info..

pemain LASB pasti ada hujah2 tertentu kan..
secara mata kasar.. mmg nmpak menguntung kan..
tetapi bila di buat kiraan.. tidak terlalu menguntungkan.. tp still beri profit..walaupun sedikit..

cuma apa yg di war2 kan jika LASB ni ialah.. teknik OPM - Other People Money..
tak lari jauh dengan jika kita beli rumah ...sama jugak kita guna teknik OPM..

guna duit bank.. utk beli rumah.. bayar bulanan.. kita dapat ASET..
(tp situasi di sini.. ASET yg kita dpt tu.. akan bertambah nilainya dari tahun ke tahun)

wallahualam.. cuma apa yg saya nmpak..

1) Ambil masa utk jana profit yg di ingini (long term)
2) Tak stabil (dari segi interest rate dan profit rate tahunan)
3) Faktor umur ( lagi dh berumur, lagi singkat kita ikat.. lagi tinggi bayarannya)

tapi ada juga yg ajar teknik hybrid.. itu saya masih teliti lagik...

kot ada pakar2 LASB kt sini.. bleh huraikan.. tq
 
Sponsored Post

alphaOne

Super Active Member
Joined
Apr 19, 2012
Messages
7,692
Reaction score
2,056
Points
176
Untung buat asbf.. dpt byr zakat lagi byk.. haha.. selalunya org nk kurangkan tax.. takkan korang nk kurangkan zakat kan?
 
Last edited:

dell

Super Active Member
Joined
Apr 29, 2007
Messages
8,008
Reaction score
64
Points
70
ASB LOAN ni nampak besar untungnya apabila kita ada simpanan sendiri

Sebagai contoh

Dalam ASN mmg dah ada RM,50,000

Buat LOAN RM50,000

Mmg sgt besar untung nya

Lepas 5 tahun matikan, dapat lagi cash back

Dan buat balik loan baru
 

oso050

Fun Poster
Joined
Feb 25, 2018
Messages
872
Reaction score
55
Points
20
okay tuan.. terima kasih atas info..

pemain LASB pasti ada hujah2 tertentu kan..
secara mata kasar.. mmg nmpak menguntung kan..
tetapi bila di buat kiraan.. tidak terlalu menguntungkan.. tp still beri profit..walaupun sedikit..

cuma apa yg di war2 kan jika LASB ni ialah.. teknik OPM - Other People Money..
tak lari jauh dengan jika kita beli rumah ...sama jugak kita guna teknik OPM..

guna duit bank.. utk beli rumah.. bayar bulanan.. kita dapat ASET..
(tp situasi di sini.. ASET yg kita dpt tu.. akan bertambah nilainya dari tahun ke tahun)

wallahualam.. cuma apa yg saya nmpak..

1) Ambil masa utk jana profit yg di ingini (long term)
2) Tak stabil (dari segi interest rate dan profit rate tahunan)
3) Faktor umur ( lagi dh berumur, lagi singkat kita ikat.. lagi tinggi bayarannya)

tapi ada juga yg ajar teknik hybrid.. itu saya masih teliti lagik...

kot ada pakar2 LASB kt sini.. bleh huraikan.. tq

jika rumah..penyewa lari..lasb ..div kecik kot2 dpt mcm div th

rumah..amik masa nak jual @ cari pembeli

lasb..g bank..isi borang..dah bole jual

rumah..takut terbengkalai..modal mula besar( downpayment dll)

lasb..modal kecik..
 

blankoguy85

Super Active Member
Joined
Dec 14, 2011
Messages
7,545
Reaction score
64
Points
70
jika rumah..penyewa lari..lasb ..div kecik kot2 dpt mcm div th

rumah..amik masa nak jual @ cari pembeli

lasb..g bank..isi borang..dah bole jual

rumah..takut terbengkalai..modal mula besar( downpayment dll)

lasb..modal kecik..
yea.. apa tuan cakap tu betul..tiada salahnya..
memang benar kalau kata nk jual apa semua.. rumah bkn senang nk jual..dan ambil masa..
rumah ada risiko terbengkalai (jika rumah dalam pembinaan)


maksud saya di sini.. cuma nk highlight teknik OPM tu sahaja (other people money)..

thank atas pencerahan yg lebih detail..
 

aiman27

Active+ Member
Joined
May 14, 2010
Messages
4,602
Reaction score
729
Points
71
Ini saya x pasti.
Tapi berdasarkan statement, daripada 280 yg sy bayar tu, sekitar 25% pergi ke principal.
Lebih kurang RM70+.
Nanti saya rujuk statement semula.
Oh. Sy bukan tahun pertama.
principal tak sampai nilai tu sbb bila sy terminate nilai yg dpt xsbyk tu pun.
 

macellsprvive

Active Member
Joined
Mar 25, 2013
Messages
1,459
Reaction score
250
Points
41
berbaloi lg ke loan asb zmn skrg?
Mungkin ini jawapan yg sesuai untuk soalan encik.

Saya copy paste pandangan tet :

Honestly, aku rasa kalu muda lg, ada masa, ada duit, amik je lasb and pejam mata byr dan jgn sentuh dividen. Tp kalu kepala da ujung2 kepala 3, and awal kepala 4, disiplinkan diri dan push simpan sendiri sebanyak yg boleh.....
principal tak sampai nilai tu sbb bila sy terminate nilai yg dpt xsbyk tu pun.
jadi dapat anggaran berapa? minta share sikit figure. anggaran pun boleh. untuk dibincangkan.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register