Himpunan teknik teknik loan ASB

CG Sponsors




blankoguy85

Super Active Member
Joined
Dec 14, 2011
Messages
7,558
Reaction score
64
Points
70
mengarut lah loan ASB ni. dividen makin turun. interest bank je yg tetap. bank juga buat duit. ko bayar installment tiap2 bulan, mostly pergi kat interest je utk 10 tahun pertama. ciput je pergi kat pokok.

jauhi loan bila nak melabur.

Yea SETUJU..pusing kot tang mana pun..mmg pegi ke bank juga ler untungnya..
sbb ramai pemain ASB, buat kiraan..keuntungan 8% .. mmg la nmpak untung..

bank plak.. tiap2 tahun.. interest turun naik.. untung nya ciput jer lar..
hurmmmm... simpan jer lar pelan pelan..
 
Sponsored Post

macellsprvive

Active Member
Joined
Mar 25, 2013
Messages
1,532
Reaction score
282
Points
41
mengarut?
mengarut2 pun, ade yg dah berjaya ada simpanan cash lebih 500k dengan teknik2 yg dikongsi dalam ni.
kuncinya = long term + disiplin.
anggap lah Loan ASB ni sebagai salah satu cara untuk force saving.
satu je la nak cakap, kalau Loan ASB ni dibuka kepada semua kaum,
lama kuota habis dah.
 

mrvx

Super Active Member
Joined
Feb 20, 2009
Messages
9,949
Reaction score
486
Points
91
aku bukan nak condem seller LASB dalam ni.. mamandangkan ekonomi sekarang tenat, pekerja bank pun ramai yg kena buang/ diberhentikan secara vss, sebaikkan simpan sendiri lagi baik..aku blh blh simpan suka2 jer.. 1k ke 2k ker.. tgk rezeki juga
 

Encik Sponge

Active+ Member
Joined
Jul 22, 2013
Messages
4,501
Reaction score
465
Points
51
Kadar dividen rasanya skrg xpadan dengan bayar loan

kadang2 kira xjauh lari untung loan dengan simpan sendiri...

Cuma bila kira tu kita lupa yg labur sendiri tu betul2 kita punya dan avaiable bila2 masa diperlukan, dan yg loan tu nmpak full akaun tapi bukan kita punya

Cuma masalah simpan sendiri nie DISIPLIN tu la... tapi skrg dah ada auto labur dalam MyASNB

Rasanya yang terbaik buat auto labur ikut jumlah bayaran sebagaimana loan punya bayaran... mau kata kalau loan 200k bayar bulan2 1500, buat jer auto labur 1500 tiap2 bulan
 

mrvx

Super Active Member
Joined
Feb 20, 2009
Messages
9,949
Reaction score
486
Points
91
Kadar dividen rasanya skrg xpadan dengan bayar loan

kadang2 kira xjauh lari untung loan dengan simpan sendiri...

Cuma bila kira tu kita lupa yg labur sendiri tu betul2 kita punya dan avaiable bila2 masa diperlukan, dan yg loan tu nmpak full akaun tapi bukan kita punya

Cuma masalah simpan sendiri nie DISIPLIN tu la... tapi skrg dah ada auto labur dalam MyASNB

Rasanya yang terbaik buat auto labur ikut jumlah bayaran sebagaimana loan punya bayaran... mau kata kalau loan 200k bayar bulan2 1500, buat jer auto labur 1500 tiap2 bulan
betul tu.. mmg tak sepadan, jika lewat bayar, kena caj lagi
 

aiman27

Active+ Member
Joined
May 14, 2010
Messages
4,602
Reaction score
729
Points
71
Kadar dividen rasanya skrg xpadan dengan bayar loan

kadang2 kira xjauh lari untung loan dengan simpan sendiri...

Cuma bila kira tu kita lupa yg labur sendiri tu betul2 kita punya dan avaiable bila2 masa diperlukan, dan yg loan tu nmpak full akaun tapi bukan kita punya

Cuma masalah simpan sendiri nie DISIPLIN tu la... tapi skrg dah ada auto labur dalam MyASNB

Rasanya yang terbaik buat auto labur ikut jumlah bayaran sebagaimana loan punya bayaran... mau kata kalau loan 200k bayar bulan2 1500, buat jer auto labur 1500 tiap2 bulan
setuju dgn tuan.
 

tet

Active Member
Joined
Aug 30, 2012
Messages
2,383
Reaction score
501
Points
81
Dulu...... Aku pon ada buat lasb ni..... buat teknik peram dividen (teknik 1 ke?). Lepas 3 tahun kensel dpt nak 100k kot. Buat dp umah and anta org tua g umrah..

Pastu, bila nak buat lasb lg, rasa cam x untung dah. Satu, sebab umur. Max 23 ke 24 tahun je.....dua...dividen lasb makin berkurang...tiga...rasa cam terbeban... So, amik keputusan, simpan sendiri....

Simpan sendiri ni.. Disiplin kena tinggi la plak... Cam tahun lepas, target 40k, dpt simpan cuma 20k kot. Tahun ni, disiplin lebih skit. Target 60k, alhamdulillah.... Lebih dr target.... Tu bab disiplin... Yg bestnya, x rasa terbeban....x yah takut kena cas lebih ke apa ke....lg best skang dgn mebengtuyu buleh check setiap masa... Bukak n tgk je da tau kurang ke lebih dr target.....

Honestly, aku rasa kalu muda lg, ada masa, ada duit, amik je lasb and pejam mata byr dan jgn sentuh dividen. Tp kalu kepala da ujung2 kepala 3, and awal kepala 4, disiplinkan diri dan push simpan sendiri sebanyak yg boleh.....
 

rheumatoid

Fun Poster
Joined
Oct 21, 2009
Messages
658
Reaction score
15
Points
15
aku bukan nak condem seller LASB dalam ni.. mamandangkan ekonomi sekarang tenat, pekerja bank pun ramai yg kena buang/ diberhentikan secara vss, sebaikkan simpan sendiri lagi baik..aku blh blh simpan suka2 jer.. 1k ke 2k ker.. tgk rezeki juga
ala sembang lebat la brader ni.. ( aku bukan seller Lasb)
 

alphaOne

Super Active Member
Joined
Apr 19, 2012
Messages
7,695
Reaction score
2,059
Points
176
Banyak page kat depan yang masih bole anda lawati.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register