Himpunan teknik teknik loan ASB

CG Sponsors




Sponsored Post

ss_izal

Fun Poster
Joined
Mar 25, 2011
Messages
918
Reaction score
4
Points
15
Bayaran bulanan 3300 @ 40k setahun

Dividen tahunan 6% @ 60k keatas

ROI tahunan >50%! Belum ambil kira pendapatan balik prinsipal.

Asbf masih relevant.. Kena mula dari awal. Secepat mungkin. Masa itu kawan sebab kompaun dividend. Tidak menyebelahi kita kalau melengahkan.
tuan buat termasuk insurans sekali ke?

mcm mana boleh buat 400k asbf ? 1 nama kan tu
 

buggie

Junior Member
Joined
Jun 30, 2013
Messages
90
Reaction score
110
Points
19
Salam...

Time dulu2 boleh amik 400k loan lepas yg 200k pertama dah membiak ke 400k. Nak kena tunggu 10tahun nak capai ni. jadi keluar kan 200k cash dividen tu dan ganti dengan loan. Jadi 400k loan. And then bila asb2 loan bukak, terus amik lagi... So sekarang 600k loan

Sekarang lagi advantage sebab boleh amik 400k loan dari mula (asb2) tapi saya dengar quota dah habis.. So pengajarannya, jangan tunggu lama lama... Amik peluang bila dah ada.
 

sepam

Fun Poster
Joined
Feb 22, 2014
Messages
159
Reaction score
68
Points
30
Salam...

Time dulu2 boleh amik 400k loan lepas yg 200k pertama dah membiak ke 400k. Nak kena tunggu 10tahun nak capai ni. jadi keluar kan 200k cash dividen tu dan ganti dengan loan. Jadi 400k loan. And then bila asb2 loan bukak, terus amik lagi... So sekarang 600k loan

Sekarang lagi advantage sebab boleh amik 400k loan dari mula (asb2) tapi saya dengar quota dah habis.. So pengajarannya, jangan tunggu lama lama... Amik peluang bila dah ada.



Betul tu..dulu saya pun sempat la buat loan asb dekat 300k..Sebab dulu xde limit nak buat loan asb asalkan limit asb tu belum maksimum pakai..Sebab limit asb akan meningkat setiap tahun berkadar dgn dividen yg dapat..

Kalo xsilap mungkin 2011 atau 2012 kot dah limit loan asb kepada 200k. tak bole lebih..Lepas dah terminate loan tu dulu baru tau..Bile nak apply balik, xbole maksimum limit asb, cuma bole apply maksimum loan je iaitu 200k..Nasib baik jugak la tahun lepas sempat sapu asb2 maksimum skali dgn wife..
 
Last edited:

buggie

Junior Member
Joined
Jun 30, 2013
Messages
90
Reaction score
110
Points
19
Betul tu..dulu saya pun sempat la buat loan asb dekat 300k..Sebab dulu xde limit nak buat loan asb asalkan limit asb tu belum maksimum pakai..Sebab limit asb akan meningkat setiap tahun berkadar dgn dividen yg dapat..

Kalo xsilap mungkin 2011 atau 2012 kot dah limit loan asb kepada 200k. tak bole lebih..Lepas dah terminate loan tu dulu baru tau..Bile nak apply balik, xbole maksimum limit asb, cuma bole apply maksimum loan je iaitu 200k..Nasib baik jugak la tahun lepas sempat sapu asb2 maksimum skali dgn wife..
Saya pun hampir terminate dan reapply. Nasib baik banker bagi tau tak boleh apply balik full 400k sebab PNB dah limit. So terus cancel.

So tuan diri sendiri dan wife boleh terus on 800k loan asb/asb2? Awesome... And smart move. Sayang saya single lagi... Haiz
 

ownz

Fun Poster
Joined
Sep 24, 2010
Messages
771
Reaction score
16
Points
15
skrg average brapa lama nak settle kalau terminate loan?
 
Sponsored Post
Top
Log in Register