Himpunan teknik teknik loan ASB

Recommended Brokers


Poll : CariGold new board 2019

  • Fonts terlampau besar, boleh kecilkan sedikit

    Votes: 24 22.4%
  • Warna terlampau terang

    Votes: 8 7.5%
  • Sidebar besar agak mengganggu

    Votes: 44 41.1%
  • Sangat berminat dengan theme baru ini

    Votes: 29 27.1%
  • Serius, tak minat langsung

    Votes: 34 31.8%

Latest Threads

alphaOne

Super Active Member
Joined
Apr 19, 2012
Messages
7,688
Reaction score
2,055
Points
0
Location
Mutiara Damansara
alphaOne rasa2 ada peluang tak nak buat loan lasb2 hujung tahun ni? Ke memang tak dapat tau?

Saya ada sedikit simpanan dekat lasb tapi tak nak pindah duit tu ke lasb2 (kalau pindah nanti baki akan jadi kosong pada bulan tu dan kita akan rugi kan?).

Katakan saya ada simpanan wang dalam 100-150K kat lasb, ok ke kalau saya buat lasb 100-150K untuk memenuh kan akaun lasb tu? Saya tak past strategi mana yang elok:

Option 1:
Pindah semua simpanan dari lasb1 ke lasb2 dan buat loan lasb1 i.e. 200K.
Tapi saya rasa nanti macam ada "ruang" di mana pindahan tu akan "menglubang" kan akaun sementara dan akan rugi kat situ

Option 2:
Mohon lasb separa supaya penuhkan lasb tu cth: loan 100-150K.

Option 3:
Tunggu lasb2 bukak ...
Lasb2 mmg takkan ditawarkan oleh pihak bank lagi disebabkan dana yang sudah penuh. Utk makluman, pelaburan melalui epf akaun 1 pon dah xboleh utk asb2.

Jika ada anak, better buka akaun asb utk mereka dan pindahkan cash yg ada dlm akaun bro ke anak2. Lakukan transaksi pada 1hb hari bekerja. Inn sha Allah xilang dividen.

Cadangan saya, maksimumkan asbf 200k sebab modal dah ada tu. Yang kosong dlm asb kita tu slow2 lah penuhkan balik.
 
Sponsored Post

ResellerMaxis

Active+ Member
Joined
May 12, 2013
Messages
4,108
Reaction score
346
Points
0
hurm. cuma takut terputus je compounding tu (ye la sebab keluar kan semua pada bulan 'x', terus jadi RM0 pada bulan tu).

tapi kebarangkalian tinggi buat option 1 ni.
Kalau mcm tu wat lah berapa boleh utk penuhkan 200k. January nanti baru buat balance tu..nanti bank suruh kosongkan baru pindah ke asb2..

Asb2 dividen dia setiap mac..
 

kebabom

Super Active Member
Joined
Mar 13, 2007
Messages
8,621
Reaction score
21
Points
0
salam, nak tanya, mcm mane proses nk terminate asb loan dengan BSN...

sbb tanya pegi bsn branch selayang, dia cakap kena pegi HQ kt ampang...leceh nya mcm tu...time amek loan, mane2 branch pn boleh.. nk terminate leceh pulak...
 

ARe-BeaR

Junior Member
Joined
Mar 23, 2014
Messages
63
Reaction score
0
Points
0
salam, nak tanya, mcm mane proses nk terminate asb loan dengan BSN...

sbb tanya pegi bsn branch selayang, dia cakap kena pegi HQ kt ampang...leceh nya mcm tu...time amek loan, mane2 branch pn boleh.. nk terminate leceh pulak...
mmg leceh bro... saya dulu pernah buat... kena pergi BSN HQ Jalan Ampang tingkat berapa ntah dah lupa... isi form je pun then nnt diorg proses dan hantar ke cawangan mana yg tuan buat dulu... then tuan kena follow up dgn cawangan tu pulak....
 

Abg Wan

Fun Poster
Joined
May 17, 2011
Messages
351
Reaction score
47
Points
28
mmg leceh bro... saya dulu pernah buat... kena pergi BSN HQ Jalan Ampang tingkat berapa ntah dah lupa... isi form je pun then nnt diorg proses dan hantar ke cawangan mana yg tuan buat dulu... then tuan kena follow up dgn cawangan tu pulak....
Mmg la bank akan susahkan utk terminate loan asb tu sebagai usaha terakhir utk elak hilang customer :D
 

malaysiamaju

Fun Poster
Joined
Aug 27, 2009
Messages
305
Reaction score
65
Points
0
asb dividen dalam 6%

tapi loan asb dalam 4%

6-4=2%

so kat mana yg untung? ada pakar boleh jelaskan?
 

mrvx

Super Active Member
Joined
Feb 20, 2009
Messages
9,324
Reaction score
388
Points
0
mmg susah nak terminate sekarang, silap2 masih kena bayar 3 bulan
 

alphaOne

Super Active Member
Joined
Apr 19, 2012
Messages
7,688
Reaction score
2,055
Points
0
Location
Mutiara Damansara
Kuota asnb utk bank release loan dah tak banyak.. ati2 kalau nk jual.. takut kena tgu tahun dpn baru bole tambah balik.
 

ResellerMaxis

Active+ Member
Joined
May 12, 2013
Messages
4,108
Reaction score
346
Points
0
asb dividen dalam 6%

tapi loan asb dalam 4%

6-4=2%

so kat mana yg untung? ada pakar boleh jelaskan?
Untungnya setiap tahun bro leh withdraw dividen tu n berbelanja..hihi

Lepas abis tempoh loan ada lah 200k kat akaun..

Kalau xde nak guna duit..biar je dalam akaun..supaya bayak sikit dividen dapat tahun depannya kan..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register