High Commitment...Boleh ke beli rumah??

CG Sponsors




mier

Junior Member
Joined
Nov 18, 2010
Messages
82
Reaction score
0
Points
6
Salam Semua

Okay...di sini sy nak buat pertanyaan skit kepada sapa2 yg terror ttg property loans...and those yg nak contribute idea pun dipersilakan...

Ok mcm ni...gaji sya lebih kurang RM4k lah...tpi lepas tolak personal loan rm1300k and kereta rm1740...tinggal rm940...

actually loan kereta jumlah untuk 3 biji atas nama saya...(rm 960 + rm 630 + rm 150)..kereta beli untuk family sebab nama parents and adik tak lepas...walaupun diaorang bayar...tpi still atas nama saya and saya tahu bank tetap anggap itu sebgai commitment sya...

Soalan sya...boleh tak saya cakap kat bank yang kereta atas nama saya tuh kereta sewa...so bulan2 income dari duit kereta tu sya bayar untuk kereta...so kalau boleh mcm mana procedure dia..tolong lah...saya nak beli rumah ni...
 
Sponsored Post

tuanbri

Fun Poster
Joined
Aug 2, 2009
Messages
218
Reaction score
4
Points
15
senang je...kau pergi jumpa banker dan cerita benda ni ..kalau dia nak tolong kau, sure dia share..

kalau tak, kena bayar la sikit kat penasihat kewangan eg Aziz Cfp utk terangkan cara kau nak beli rumah tu...

Kereta sewa - boleh! apa masalahnya ?
 

airden

Active Member
Joined
Mar 22, 2007
Messages
1,183
Reaction score
2
Points
25
betul kata tuan bri...xpun buat surat sumpah bagitau yg loan kete tu adik ko bayar...ni org dlm bank bgtau...cubalah...
 

soulsix

Super Active Member
Joined
Mar 31, 2009
Messages
5,863
Reaction score
8
Points
65
pinjam je dgn mbsb, diorang tak tgk commitment pun. janji bulan2 byr
 

gheezz

Fun Poster
Joined
Nov 9, 2010
Messages
713
Reaction score
7
Points
15
pinjam je dgn mbsb, diorang tak tgk commitment pun. janji bulan2 byr
betul ke mbsb xtgk commitment?

Tt..klu bersih tinggal 940 biasenya bank akan bg loan 1/3 dari gaji yang tinggal shj. 940/3.. sbb terlalu byk commitment tu..
 

marineblue

Permanently Banned - , Spamming in Private Message
Joined
Apr 13, 2008
Messages
1,180
Reaction score
3
Points
25
aku pun nak tau gak solution...

sbb aku pun nak ambik umh sebijik

hmmm
 

gedebuk

Junior Member
Joined
Sep 28, 2007
Messages
68
Reaction score
0
Points
6
Oppss..jangan gi MBSB dulu...sebab rate dia maybe a bit tinggi.....

Since u berkorban untuk adik pakai kereta..saya asume diaorang pun ada kerja kan?

Why not u beli rumah combined income dengan dia orang pulak...apa salah nye....

So win-win situation...sebab itu kita hidup berkeluarga.....
 

jediey

Junior Member
Joined
Sep 9, 2012
Messages
67
Reaction score
0
Points
6
mmm susah jugak camni...
tolong family tapi kite pun dapat masalah jugak...
pegi jer jumpe aziz cfp
 

xalimx

Super Active Member
Joined
Sep 14, 2006
Messages
6,921
Reaction score
61
Points
70
1300k???????

gile banyak tt pinjam... Rm1.3 juta ke???
 

StanNero

Super Active Member
Joined
Mar 12, 2006
Messages
7,442
Reaction score
164
Points
73
combine loan la buat 2-3 nama dgn adik beradik,,,
 
Sponsored Post
Top
Log in Register