Hidden Message & Teori Konspirasi - Adakah realiti atau illusi?

CG Sponsors




syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,372
Reaction score
2,085
Points
141
Salam...

Kita (manusia) tak kisah dari bangsa/kaum/agama apa sekali pun di seluruh dunia ni,, kita semua suka mencari hidden message sehingga tercetusnya pelbagai teori konspirasi...

contohnya: NOMBOR coordinate pyramid giza adalah sama dengan NOMBOR nilai kelajuan cahaya
- so adakah ini kebetulan? atau ada sesuatu di sebalik itu?
- perkara ini akan menyebabkan berlakunya teori konspirasi...

contoh lain paling senang:
- aku pakai baju merah brand Padini
- rakan sekerja aku pun kebetulan pakai baju merah brand Padini jugak (baju yang sebijik sama)
- tiba-tiba orang lain yang tengok akan fikir "eh, dua orang ni pakai baju yg sama?"..
- dan muncul lah sangkaan "oohh,, mungkin mereka berdua ni kapel kot??"


kalau nak cerita contoh sebenarnya mmg banyak...

tapi adakah apa yg kita temui itu betul-betul membawa sesuatu makna
atau
ianya hanya KEBETULAN?

wallahualam...

Michael Vsauce ada menerangkan tentang benda ni..

 
Sponsored Post

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,372
Reaction score
2,085
Points
141
By the way, kalau korang tanya pendapat aku...

Macam biasa aku jenis neutral..

Bagi aku, dalam banyak-banyak teori konspirasi yang ada di dunia, ada yang betul....
dan ada juga yang salah (yg hanya kebetulan)....

Bagi aku, seseuatu teori konspirasi tu kalau takda bukti yang jelas, aku susah nak terima....
Aku tak perlu nak taksub percaya 100%...
Tapi ianya menarik untuk aku ambil tahu dan ambil pengajaran dari situ....

Sekali lagi, aku ulang, kalau korang tanya aku, aku neutral...
Teori-teori konspirasi ni boleh jadi betul, dan boleh jadi juga salah....


So itu terpulang pada korang untuk menilai mana satu betul mana satu salah....


 
Last edited:

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,372
Reaction score
2,085
Points
141
ni contoh teori-teori konspirasi yang popular di dunia...

 
Sponsored Post
Top
Log in Register