HELP : Siapa ada buat servis tune alignment dish astro?

CG Sponsors




sat_core

Banned
Joined
Nov 11, 2011
Messages
2,888
Reaction score
110
Points
33
Bantuan, aku ada 2 rumah dan kedua2 nya ada astro, cuma 1 astro dh x function sbb x bayar.
Jadi bolehke kalau bila aku nk pg rumah yg astro x bayar ni aku just bwk kar astro dr rumah lg 1? boleh function ke astro tu? Kl boleh, safe la sikit duit xpyh bayar 2 astro utk 2 rumah :D
decoder astro yg colour silver + gold card lama (system lama) = gold cardnya masih boleh digunakan dimana2 silver decoder(decoder jenis lama), tidak berfungsi jika digunakan di decoder astro byond (utk decoder baru yg hitam tu mungkin boleh - tak sure la). decoder njoi yg lama ok.

system baru astro = yg mana gold card dikawinkan dengan hanya 1 decoder sahaja, gold cardnya tidak lagi berfungsi dimana2 decoder sekali pun. waima byond decoder jiran anda sekali pun, pull stop.

kesimpulan: jika anda menggunakan astro system lama, yes anda boleh gunakan gold card tersebut dimana2 sahaja. selagi anda tidak upgrade ke system baru. yg sedang diprovokasikan/promosikan oleh astro.
 
Last edited:
Sponsored Post

sat_core

Banned
Joined
Nov 11, 2011
Messages
2,888
Reaction score
110
Points
33
ndak tanya wayar kabel panjang sangat pon efek juga dekat box ke? sampai no signal musim2 hujan nie

rumah aku drop sampai snr5%
panjang cable astro tidak akan memberi kesan secara jelas jika panjang cable masih dibawah 200 meter......apa lagi klu dibawah 100 meter.....standard ukuran cable astro yg biasa astro bagi adalah 20 meter.

signal hilang waktu hujan, disebabkan hujan itu sendiri yg telah menghalang signal ke piring/lnb astro anda tersebut.

cable yg terlah berusia terlalu lama juga contribute kepada hilangnya signal atau intermittent signal.
 
Last edited:

sat_core

Banned
Joined
Nov 11, 2011
Messages
2,888
Reaction score
110
Points
33
selain cara manual setting ni, klu guna gadget berbaloi tak dgn regenya?
hari keje memang takde masa la nk buat, sabtu ni nk try lagi masa cuaca tgh cerah. buat hari tu pon masa agak mendung. awan tebal effect tak utk dapat signal?

tq :)cgrock
berbaloi ke tak? terpulang kepada diri sendiri, ada org cakap berbaloi. ada org cakap tak berbaloi.....

gadget yg ko pakai yg mahal2 tu, sama je functionya dgn manual setting, cuma ia lebih memudahkan pegerakan dan meringankan kerja ko, nak kata mempercepatkan kerja tracking tak juga, cara manual pun klu ko dah terrer, kejab je masa yg ko ambik nak lock signal....tak perlu lah ko pikul tv 14 inchi bersama decoder kehulu ke hilir....cuba bayangkn bertapa mudahnya anda memanjat bumbung rumah jika hanya bersama gadget tu.....dan bila dah turun kebawah tak perlu lagi dah memanjat semula utk kerja2 finetune.

kesimpulananya: jika ada duit, aku galakan korang beli dan ambik expiriance-nya....masa tu korang boleh bandingkan antara manual setting dgn pakai gadget ni, masa ni tentu korang dah boleh buat kesimpulan dah, sama ada berbaloi ke tidak....

maaf aku sampai sekarang tak penah pakai gadget2 yg canggih manggih tu, bukan sebab dah terror! tapi sebab tak ada budget la!:D

"Kemiskinan mampu mengkreatifkan kita, kekadang ia mampu memahirkan kita"
 
Last edited:

sat_core

Banned
Joined
Nov 11, 2011
Messages
2,888
Reaction score
110
Points
33
SI tu signal strenght ke?
SQ tu signal quality kan?

Sq dapat full.

tq :)cgrock

SI = signal intensity = keamatan isyarat

signal strenght = isyarat kekuatan

The signal intensity (power per unit area)

hehehehe:D
 
Last edited:

shah79

Active Member
Joined
Dec 24, 2007
Messages
1,667
Reaction score
5
Points
25
ada sape otai area puncak alam...?? aku dah habis adjust dah astro beyong ni..tapi tak dpt detect signal...
 

Newneo5879

Junior Member
Joined
Jul 6, 2015
Messages
81
Reaction score
1
Points
11
Dengarnya mmg senang. Tp terlalu susah utk mereka yg pertama kali cuba. U all cuma ada radius 2 inci utk mencari signal terkuat astro.
Kalau nak tips saya bg. Pertama sekali pastikan conection cable kukuh. Buka channel ria sebab ria berada dlm transponder terkuat utk astro. Adjust tiang astro 90° tegak kelangit. Piring astro di adjust pada dongakan 75° +- 2°. Kemudian talakan piring itu kearah barat. Adjust drp kiri kekanan atau kanan ke kiri dgn anggaran kelajuan siput sedut bergerak (jgn gelak sebab itulah kelajuan gerakan yg sepatutnya utk cari signal satelite atau lg perlahan. ) . utk pengetahuan astro adalah signal terkuat di malaysia dan sebegitu rumit utk dicari bg mereka yg tiada pengalaman. Sekiranya pergerakan mencari terlalu laju anda akan terlepas radius signal tu dan responder memerlukan masa lebih kurang setengah saat atau lebih utk membaca signal satelite.
 

Hypnosis-Diri

Super Active Member
Joined
Sep 22, 2014
Messages
8,232
Reaction score
653
Points
111
Kalau nak cuci tangan,tt cari jer student networking yg dah pg practical.

Kalau nak tips,sy pernah fix kes alignment astro ni kat rumah orang.

Equipment:
1)tangga
2)screw driver, nat, and skru nak letak disc tu.
3)kene ade 2 org buat keje.

Langkah2:
1)Sorang cari line kat luar rumah (agak2 jer.nak mudah tgk disc astro rumah jiran sebagai guideline) n sorang tgk tv tgk line masuk atau x.

2)Lepas dapat siaran,ambik tangga n pasang ape yg patut untuk letak disc astro tu.

3)Surat khabar tu lipat kecik2 bentuk segi empat untuk jadi penyendal tempat pasang disc tu.

4)siap ler.kalau tt x jadi,sorry.usaha tangga kejayaan. :eek:
 
Sponsored Post
Top
Log in Register