BTC USD 47,253.0 Gold USD 1,752.90
Time now: Jun 1, 12:00 AM

[HELP] Motor EX5 Problem

Abdullah

Active Member
Joined
Jul 7, 2007
Messages
1,294
Reaction score
11
Points
25
Salam bro2 skalian,

Begini citernya, dalam 1 tahun nih dah 3 kali motor aku jadi camni.

Skali tu saya tengah sedap menunggang motor EX5 pada kelajuan 80km/h , kemudian tiba2 enjin semput dan mati , motor kehilangan sumber kuasa tiba-tiba , macam minyak petrol x dapat masuk enjin , padahal minyak penuh lg .

Sy matikan enjin , free gear pastu star enjin balik , kemudian pulas full trottle , mengaum enjin motor, lepas tuh masuk gear satu dan pulas tapi belum jer sampai separuh trottle enjin semput tiba dan mati!

sy matikan enjin , free gear pastu start enjin balik, kemudian masuk gear 1 pulas lagi pelan2 , masuk jer jarum kat nombor 40 enjin semput! pulas sampai habis enjin semput lgi , kemudian bila jer aku kurangkan pulasan trottle ke suku enjin kembali normal .

Dah banyk kali jadi camni , boleh bg tau x kenapa enjin motor ex5 jadi camni?
 
Last edited:
Sponsored Post

kalau

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Mar 4, 2008
Messages
48,563
Reaction score
127
Points
123
aku congak2 float/pelampung kat carb tu ada masalah tu......
 

kalau

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Mar 4, 2008
Messages
48,563
Reaction score
127
Points
123
err....time tunggang tu cuaca macam mana? ada hujan tak?

ada lalu lopak air tak?
 

Abdullah

Active Member
Joined
Jul 7, 2007
Messages
1,294
Reaction score
11
Points
25
semuanya waktu kering dan jalan normal .

1 kali kena kat motor lama (22 tahun)

2 kali kena kat motor baru (2 tahun)

Sebenarnya sy cari sbab mslah kerna nak elak teori mistik .

Yer lah , xkan asyik2 masalah nak salahkan jin pendamping aku kan?
 

kalau

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Mar 4, 2008
Messages
48,563
Reaction score
127
Points
123
semuanya waktu kering dan jalan normal .

1 kali kena kat motor lama (22 tahun)

2 kali kena kat motor baru (2 tahun)

Sebenarnya sy cari sbab mslah kerna nak elak teori mistik .

Yer lah , xkan asyik2 masalah nak salahkan jin pendamping aku kan?

aku cuma suspect ianya ada kena mengena ngan carb ngan air

filter.

pas tu aku suspect karan ke spark plug,

paling last sekali moto tu merajuk pasal ko tak basuh dia....:eek:
 

endingman86

Legendary Member
Joined
Jun 5, 2008
Messages
11,492
Reaction score
61
Points
120
aku cuma suspect ianya ada kena mengena ngan carb ngan air

filter.

pas tu aku suspect karan ke spark plug,

paling last sekali moto tu merajuk pasal ko tak basuh dia....:eek:

telahan aku sama seperti diatas....aku pun x basuh motor wooo....bila hujan macam basuh ler...kekekeke
 

kalau

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Mar 4, 2008
Messages
48,563
Reaction score
127
Points
123
aku punya EX5 pun penah ada masalah camni (bapak aku punya la, dia beli

lam tahun '92 dulu).

kena lopak air gerenti mengelepur enjin dia.
 

Overclock

Legendary Member
Joined
Dec 1, 2006
Messages
14,056
Reaction score
42
Points
120
Karburator tu.. Tukar baru.. pakai TS terus.. baru bleh terbang..:))
Aku muda2 dulu dok Ipoh rajin ler main ex5 nih.. Beratus habis modified moto.. Stok buat main punya.. nak kasi sampai boleh terbang..:))
 

kalau

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Mar 4, 2008
Messages
48,563
Reaction score
127
Points
123
Karburator tu.. Tukar baru.. pakai TS terus.. baru bleh terbang..:))
Aku muda2 dulu dok Ipoh rajin ler main ex5 nih.. Beratus habis modified moto.. Stok buat main punya.. nak kasi sampai boleh terbang..:))

cuba tarok sayap A380.....gerenti zzzzoooommmmmm........:))
 

Overclock

Legendary Member
Joined
Dec 1, 2006
Messages
14,056
Reaction score
42
Points
120
cuba tarok sayap A380.....gerenti zzzzoooommmmmm........:))

Tak pun TT upgrade engin GSX.. Tu hari aku ade nampak video kat pesbuk honda C70 pakai engine GSX250... Mantap!!!! :)paid
 
Last edited:
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register