BTC USD 38,658.2 Gold USD 1,810.49
Time now: Jun 1, 12:00 AM

HBO Max Pula Bakal Di Lancar Di Malaysia Dalam Masa Terdekat

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Joined
Nov 23, 2012
Messages
30,304
Reaction score
4,104
Points
236
Minggu ini Disney+ Hotstar dilancarkan di Malaysia selepas penantian hampir dua tahun. Sambutan dari orang ramai adalah bercampur baur dengan ada yang gembira dan tak kurang juga yang kecewa kerana sokongan aplikasi yang tidak memuaskan. Menurut laporan Campaign Asia hari ini, selepas ini giliran HBO Max pula dilancarkan di rantau Asia Tenggara.

Amit Malhotra baru sahaja dilantik sebagai pengarah urusan HBO Max untuk rantau Asia Tenggara. Sebelum ke HBO Max, Amit Malhotra bertugas sebagai pemimpin pasaran Asia Tenggara dan India untuk Disney+. Beliau bertanggungjawab dalam pelancaran perkhidmatan Disney+ dan Disney+ Hotstar di rantau ini.

HBO Max telahpun mengesahkan perkhidmatan mereka akan ditawarkan di Filipina, Hong Kong, Indonesia, Malaysia, Singapura, Taiwan, Thailand dan Vietnam cuma tarikh rasmi masih belum diumumkan. Menjelang penghujung 2021, HBO Max dijangka akan ditawarkan di 61 pasaran. Apabila dilancarkan kelak, HBO Max akan menggantikan HBO GO di pasaran-pasaran tersebut.

Perkhidmatan yang dilancarkan Mei tahun lalu dengan kandungan bukan sahaja daripada HBO tetapi juga daripada Cinemax, New Line, DC Entertainment, Warner Bros, The CW, CNN, TNT, TBS, TruTV, Turner Classic Movies, Crunchyroll, Adult Swim, Cartoon Network, Rooster Teeth, Looney Tunes dan banyak lagi.

Ini sekaligus akan menimbulkan wujudnya kandungan eksklusif dengan siri seperti Friends (milik Warner Media) tidak lagi boleh ditawarkan di perkhidmatan lain seperti Netflix.

HBO-Max-Screen-950x534.jpg.webp
 
Sponsored Post

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Joined
Nov 23, 2012
Messages
30,304
Reaction score
4,104
Points
236
Warner Bros. Akan Hasilkan 10 Filem Pada Tahun 2022 Eksklusif Untuk HBO Max

Pandemik mengubah landskap dunia perfileman dengan bukan sahaja proses menghasilkan filem menjadi lebih sukar tetapi panggung wayang ditutup, penayangannya juga berubah. Sebelum pandemik idea menawarkan filem terus ke rumah seperti strategi Netflix dipandang rendah tetapi selepas pendapatan terjejas teruk studio besar akur dengan kehendak pengguna.

Warner-Bros-Pictures-Logo-950x534.jpg.webp

Menurut laporan Variety, studio Warner Bros. kini akan menghasilkan 10 filem pada tahun 2022 eksklusif untuk platform penstriman mereka HBO Max. Tayangan di panggung masih lagi penting untuk Warner Bros. tetapi filem menerusi platform penstriman dilihat sebagai keperluan semasa kerana perubahan dunia pasca Covid-19.

Warne Bros. juga akan mula menawarkan filem-filem yang ditayangkan di wayang ke rumah menerusi VOD, penstriman dan medium fizikal 45 hari selepas ia mula ditayangkan di panggung. Sebelum ini mereka menunggu di antara 75-90 hari sebelum perkara yang sama dilakukan.

Strategi Warner Bros. menawarkan filem lebih awal ke rumah sudahpun menerima kritikan pengarah seperti Christopher Nolan yang melihat filem beliau harus ditonton di wayang untuk dinikmati dengan betul. Tetapi dunia sudah berubah dan tidak akan kembali ke norma lama. Ramai peminat filem lebih selesa menonton di rumah berbanding di panggung. Dengan Netflix mengaut keuntungan yang tinggi sepanjang pandemik, studio tidak mahu terus ketinggalan.
 
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register