Hati-hati beli handphone 2nd

CG Sponsors




zalnet

Super Active Member
Joined
Feb 13, 2006
Messages
5,155
Reaction score
286
Points
81
Just nak share smalam aku beli handphone nokia 2nd disebuah kedai ca ya nun beserta free 512 memory card. Mula-mula aku pelik bnyk software game dia letak dalam MC tu..So aku belek2 aku jumpa beberapa fail nama pelik-pelik..Aku rasa x sedap hati aku install software antivirus avira dari hp lama aku ke hp 2nd tu..dan scan punya scan aku jumpa lebih kurang 4 hingga 5 virus dalam hp tu...So I wonder if virus tu dari owner lama hp tu atau penjual tu sengaja letak virus tu atau buat2 x tau...x taulah...
So kawan2 kalau beli hp 2nd pastikan standby software antivirus for mobile kalau x nak hp yng baru anda beli tu jadi 3rd, 4th atau 5th hand...#:-S
 
Sponsored Post

fix90

Active Member
Joined
Mar 19, 2009
Messages
2,167
Reaction score
11
Points
25
info yang bagus..tapi lagi bagus hp china.. dah 2tahun setengah pakai selepas kecewa dengan fon sony ..
fon china xde virus cam linux pulak..
original fon cam windows
 

rizalstudio

Active+ Member
Joined
Jan 8, 2009
Messages
2,663
Reaction score
690
Points
71
format je balik lepas tu install semula... adat la beli 2nd... org biasanya takut kalo hardware rosak. kalo takat virus2 ni.. hp aku xde pun antivirus.. ok je aku pakai smapai skrang janji jgn on bluetooth atau accept je apa2 msg masuk... virus hp bukan cam pc... rilek le bro..
 

Overclock

Legendary Member
Joined
Dec 1, 2006
Messages
14,056
Reaction score
42
Points
120
Virus hp nih macam kurap jer..:)) X rosak mane pun hp.. Klu teruk sgt buat hard reset jer..:)
 

fix90

Active Member
Joined
Mar 19, 2009
Messages
2,167
Reaction score
11
Points
25
format je balik lepas tu install semula... adat la beli 2nd... org biasanya takut kalo hardware rosak. kalo takat virus2 ni.. hp aku xde pun antivirus.. ok je aku pakai smapai skrang janji jgn on bluetooth atau accept je apa2 msg masuk... virus hp bukan cam pc... rilek le bro..
xpun restore je.. dulu member rajin restorekan hp orang.. jad bisnes dah sekarang..
 

zalnet

Super Active Member
Joined
Feb 13, 2006
Messages
5,155
Reaction score
286
Points
81
Sapa kata x rosak bro. Dia mkn dalam bro huhu...Dia punya effect lama2 hp ko akan cepat hang dan jangka hayat selepas caj akan jadi kurang...Ni lah yng ku alami...

Format pun x bleh dia ada jugak
 

akecema

CG Top Poster Club
Joined
Jan 26, 2007
Messages
20,827
Reaction score
1,873
Points
206
biasenye aku kalo dah beli hpone 2nd ni aku buat beberapa perkara
1- check2 gambo kot owner lama tetingal.. kot awek cun :D
2- keluarkan and format memori guna komputer.. biasenye virus hpone xley masuk komputer.
3 flash firmware hpone tu ke latest patch. secara automatic virus pun akan hilang kalo ader dalam memory phone. dan bagi performance sbb latest firmware.
4. masukkan sim and memory. format balik memory guna phone
 

RazerCopperhead

Fun Poster
Joined
Oct 14, 2009
Messages
399
Reaction score
2
Points
15
Sapa kata x rosak bro. Dia mkn dalam bro huhu...Dia punya effect lama2 hp ko akan cepat hang dan jangka hayat selepas caj akan jadi kurang...Ni lah yng ku alami...

Format pun x bleh dia ada jugak
hang ni sebab 3gp sampai 3-4GB kot dalam hp tu.. hehehe
and jangka hayat bateri ni, normal la.. bukan pasai virus...
komputer gua pun byk virus gak.. jangka hayat bateri ok je.. XD
 

akuslamberjer

Super Active Member
Joined
Jan 5, 2008
Messages
5,287
Reaction score
103
Points
73
info yang bagus..tapi lagi bagus hp china.. dah 2tahun setengah pakai selepas kecewa dengan fon sony ..
fon china xde virus cam linux pulak..
original fon cam windows
hehe aku cuak henpon cina ni bukan apa..dari segi radiation safety jerk aku risau..diaorang monitor ke tak ek.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register