Hartawan air botol pintas kedudukan Jack Ma sebagai orang paling kaya di China

CG Sponsors




hiduprakyat

Active Member
Joined
Dec 6, 2010
Messages
1,870
Reaction score
139
Points
33
Hartawan air botol pintas kedudukan Jack Ma sebagai orang paling kaya di China


BEIJING: Hartawan yang juga pengasas Alibaba.com Jack Ma bukan lagi orang paling kaya di China.

Kedudukannya itu dipintas pemilik perniagaan air botol Zhong Shanshan yang kini digelar hartawan terkaya di negara itu.

Syarikat air botol Nongfu Spring Co miliknya cukup popular dalam kalangan pelabur runcit di Hong Kong, sekali gus mendorong Zhong tersenarai antara tiga terkaya di China awal bulan ini.

Bagaimanapun, kekayaan Zhong bukan hanya datang daripada perniagaan air botol.

Beliau tersenarai selepas syarikat pengeluar vaksin miliknya Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise Co berjaya menjana kekayaan lebih AS$20 bilion pada awal Ogos.

Zhong kini berada sebaris dengan hartawan dunia lain yang seringkali dikuasai kalangan yang berjaya dalam industri teknologi.

Menurut laporan Bloomberg Billionaires Index, nilai pendapatan bersih diperoleh Zhong mencapai AS$58.7 bilion, iaitu lebih AS$2 bilion mengatasi Jack Ma.

Kedudukannya itu juga meletakkan Zhong orang kedua terkaya di Asia di belakang Mukesh Ambani dari India.

Dalam senarai hartawan dunia, Zhong berada di kedudukan ke-17 di hadapan usahawan Charles Koch dan Phil Knight.

Terkenal dengan nama jolokan "Lone Wolf", keuntungan perniagaan Zhong melonjak AS$51.9 bilion tahun ini.

Jumlah itu jika dihitung lebih banyak berbanding aset yang dimiliki hartawan lain seperti Jeff Bezos dari Amazon.com Inc dan Elon Musk dari Tesla Inc.


== astro awani
 
Sponsored Post

HakuLar

Active Member
Joined
Feb 5, 2011
Messages
1,129
Reaction score
34
Points
40
ada kilang vaksin, mau nya tak untung ratus billion setahun.
tahun dpn mau boleh jd org terkaya didunia..
 

puyol

CG Top Poster Club
Joined
Jun 28, 2011
Messages
22,023
Reaction score
2,071
Points
201
Pernah minum air nongfu spring masa kat China.

983963a4-e680-11ea-8600-abe4f45458c9_image_hires_162456.jpg
 

cccpoh

Internet SEO Mercenaries
Joined
Jul 11, 2013
Messages
85
Reaction score
0
Points
6
pehhhh kemain bisnes untung sampai berbillion. kalau aku ada duit byk tu tak tahu lah nak buat apa en hihihi kepala serabut gak duit byk sangat and tk tahu nak beli apa dh
 

cccpoh

Internet SEO Mercenaries
Joined
Jul 11, 2013
Messages
85
Reaction score
0
Points
6
ada kilang vaksin, mau nya tak untung ratus billion setahun.
tahun dpn mau boleh jd org terkaya didunia..
tahu tkpe ingat senang ke nak buat vaksin. dia punya modal pun kena padu wei. bukan senang nak buat vaksin research mcm mcm nak kena buat
 

hafizahsd

Freshie
Joined
Jan 7, 2020
Messages
7
Reaction score
0
Points
3
Hartawan air botol pintas kedudukan Jack Ma sebagai orang paling kaya di China


BEIJING: Hartawan yang juga pengasas Alibaba.com Jack Ma bukan lagi orang paling kaya di China.

Kedudukannya itu dipintas pemilik perniagaan air botol Zhong Shanshan yang kini digelar hartawan terkaya di negara itu.

Syarikat air botol Nongfu Spring Co miliknya cukup popular dalam kalangan pelabur runcit di Hong Kong, sekali gus mendorong Zhong tersenarai antara tiga terkaya di China awal bulan ini.

Bagaimanapun, kekayaan Zhong bukan hanya datang daripada perniagaan air botol.

Beliau tersenarai selepas syarikat pengeluar vaksin miliknya Beijing Wantai Biological Pharmacy Enterprise Co berjaya menjana kekayaan lebih AS$20 bilion pada awal Ogos.

Zhong kini berada sebaris dengan hartawan dunia lain yang seringkali dikuasai kalangan yang berjaya dalam industri teknologi.

Menurut laporan Bloomberg Billionaires Index, nilai pendapatan bersih diperoleh Zhong mencapai AS$58.7 bilion, iaitu lebih AS$2 bilion mengatasi Jack Ma.

Kedudukannya itu juga meletakkan Zhong orang kedua terkaya di Asia di belakang Mukesh Ambani dari India.

Dalam senarai hartawan dunia, Zhong berada di kedudukan ke-17 di hadapan usahawan Charles Koch dan Phil Knight.

Terkenal dengan nama jolokan "Lone Wolf", keuntungan perniagaan Zhong melonjak AS$51.9 bilion tahun ini.

Jumlah itu jika dihitung lebih banyak berbanding aset yang dimiliki hartawan lain seperti Jeff Bezos dari Amazon.com Inc dan Elon Musk dari Tesla Inc.


== astro awani
air hausboom sedap lagi. buatan malaysia lg au
 

cccpoh

Internet SEO Mercenaries
Joined
Jul 11, 2013
Messages
85
Reaction score
0
Points
6
lagi kaya kalau dpt buat vaksin covid19, satu dunia beli
mmg auto kaya lah. dlm hidup ni kena pandai cari peluang. sama mcm bisnes lah. nampak sikit kalau mcm ada lubuk or peluang terus grab jgn tunggu lama lama. siapa cepat bertindak dia lah yg menang
 
Sponsored Post
Top
Log in Register