harga unit trust makin turun

Recommended Brokers


mytrade

Super Active Member
Joined
Dec 29, 2007
Messages
7,065
Reaction score
237
Points
73
This year genap 10 thn saya dlm UT under publicmutual.
PIEF
PIDF
Dan PIMMF masa swicthing dr PIEF...
 
Sponsored Post

KasimXp

Super Active Member
Joined
Aug 8, 2008
Messages
5,992
Reaction score
25
Points
70
Pendapat saya..
UT ni kena tgk time...timing yg betul untuk entry dan exit..
Sebab UT pun invest ke KLCI dan harga NAV UT terdedah pada turun naik indeks.Jadi klu nk maxima return, entry masa indeks bottom atau rendah...
My fund PIEF, entry masa 2009 slps klci bottom to 800++ point...tp saya switch out ke moneymarket masa minor correction 2012...reinvest back to PIEF 2014,....
Return pada value terkini 50% lbh...
Itu pun sbb saya switch pd 2012...klu still stay until now dan consistent topup, return boleh more 200%...
Even klu switch dr ekuiti ke moneymarket atau bond fund pun , return around 2-3% utk moneymarket dan bond 3-4%...
Ini dia performance PIEF, di rekod kan oleh Bloomberg.

Detail boleh pi terus ke link ni

Perhatikan RETURN untuk 3 dan 5 tahun ...
1569982317872.png



Ini pula untuk performance PIDF, di rekod kan oleh Bloomberg.

Detail boleh pi terus ke link ni

Perhatikan RETURN untuk 3 dan 5 tahun ...

1569982560940.png



Ini pula untuk performance PIMMF, di rekod kan oleh Bloomberg.


Perhatikan RETURN untuk 3 dan 5 tahun ... Not BAD



1569982781940.png




Now compare these against EPF dividen. Mana lagi UNTUNG



Bagi saya, saya akan treat Unit Trust macam saham biasa.. Bila harga rendah beli, bila harga naik JUAL.
 

Attachments

Last edited:

mytrade

Super Active Member
Joined
Dec 29, 2007
Messages
7,065
Reaction score
237
Points
73
Ini dia performance PIEF, di rekod kan oleh Bloomberg.

Detail boleh pi terus ke link ni

Perhatikan RETURN untuk 3 dan 5 tahun ...
View attachment 207945


Ini pula untuk performance PIDF, di rekod kan oleh Bloomberg.

Detail boleh pi terus ke link ni

Perhatikan RETURN untuk 3 dan 5 tahun ...

View attachment 207946


Ini pula untuk performance PIMMF, di rekod kan oleh Bloomberg.


Perhatikan RETURN untuk 3 dan 5 tahun ... Not BAD



View attachment 207949



Now compare these against EPF dividen. Mana lagi UNTUNG



Bagi saya, saya akan treat Unit Trust macam saham biasa.. Bila harga rendah beli, bila harga naik JUAL.
B
Ini dia performance PIEF, di rekod kan oleh Bloomberg.

Detail boleh pi terus ke link ni

Perhatikan RETURN untuk 3 dan 5 tahun ...
View attachment 207945


Ini pula untuk performance PIDF, di rekod kan oleh Bloomberg.

Detail boleh pi terus ke link ni

Perhatikan RETURN untuk 3 dan 5 tahun ...

View attachment 207946


Ini pula untuk performance PIMMF, di rekod kan oleh Bloomberg.


Perhatikan RETURN untuk 3 dan 5 tahun ... Not BAD



View attachment 207949



Now compare these against EPF dividen. Mana lagi UNTUNG



Bagi saya, saya akan treat Unit Trust macam saham biasa.. Bila harga rendah beli, bila harga naik JUAL.
nice sharing..
Sbb tu saya tk rekemen ut dr epf..risk high.
Klu ada option boleh invest saham guna epf, i will..
Back to 2007, masa market peak sblm crash 2008, ramai yg promote ut guna 5,10 years performance....tp masuk 2008 market crash all negatif 100%.....
Sama bila market peak 2-3 years ago...ut sales berduyun promote...
 

YtigaK

Freshie
Joined
Oct 2, 2019
Messages
18
Reaction score
2
Points
8
Masa agent gesyor saya beli PUBLIC INDUSTRY GROWTH FUND 4 dulu guna duit EPF 20k, UT price dkt 0.498. Harga semalam RM0.4722. Termasuk dividen jumlah pulangan setakat 2.3% saje dlm 4 tahun ni :(.

MorningStar:public Industry Growth Fund

Klau kira opportunity kos EPF agak loss saya hampir -18%?! Kesimpulannya, timing jugak penting utk beli UT. High risk-high return
 

ipins

Active+ Member
Joined
Dec 20, 2009
Messages
4,723
Reaction score
100
Points
33
Masa agent gesyor saya beli PUBLIC INDUSTRY GROWTH FUND 4 dulu guna duit EPF 20k, UT price dkt 0.498. Harga semalam RM0.4722. Termasuk dividen jumlah pulangan setakat 2.3% saje dlm 4 tahun ni :(.

MorningStar:public Industry Growth Fund

Klau kira opportunity kos EPF agak loss saya hampir -18%?! Kesimpulannya, timing jugak penting utk beli UT. High risk-high return
ya. mmg kena pandai pilih dana yg nak diinvestnya dan kena betul timing nk invest tu
tu yg pentingnye agen yg betul2 tahu selok belok keadaan pasaran (utk timing) dan pro cons dana yg nak dilaburkn tu
 

arizo razzo

Active Member
Joined
Nov 23, 2011
Messages
2,488
Reaction score
68
Points
30
skarang tak payah ejen dah, buat sendiri je pakai web kwsp
 

namza68

Freshie
Joined
Sep 26, 2017
Messages
17
Reaction score
0
Points
3
Saya dah invest 30K daripada akaun 1 EPF untuk PB ni..boleh tak saya ambil balik separuh daripada investment ( 15K) dah masuk balik dalam akaun EPF manakala selebihnya biarkan terapung..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register