harga unit trust makin turun

Recommended Brokers


Name:

Active Member
Joined
Dec 25, 2012
Messages
1,655
Reaction score
165
Points
33
ajen UT nak jumpa aq...

nak pump balik kot...

aq malas nak jumpa sebab lawa..haha..
 
Sponsored Post

Duit Tepi

Fun Poster
Joined
Dec 24, 2013
Messages
467
Reaction score
18
Points
15
Tunggu lepas recession la baru start pump in..
 

mytrade

Super Active Member
Joined
Dec 29, 2007
Messages
7,064
Reaction score
237
Points
73
Baru topup lg dr EPF...
Current NAV sama dgn average cost fund..so topup utk tambah unit...
KLCI 1600 mata adalah baseline fund saya...
 

pudins70

Super Active Member
Joined
Mar 28, 2011
Messages
6,851
Reaction score
311
Points
81
Orang yang bijak sentiasa tahu bila masa yang sesuai untuk tambah pelaburan.
Bukan nya ikut nasihat agen yang setiap masa dikatakan sesuai untuk tambah unit.
 

mytrade

Super Active Member
Joined
Dec 29, 2007
Messages
7,064
Reaction score
237
Points
73
Orang yang bijak sentiasa tahu bila masa yang sesuai untuk tambah pelaburan.
Bukan nya ikut nasihat agen yang setiap masa dikatakan sesuai untuk tambah unit.
Agent suruh aku invest kt fund lain...aku ckp xnak...still nk stay kat fund ni...target utk meet 100k unit...lgpun fund aku ni dividebd fund...most kaunter yg fund ni invest ada dividen....so fund aku distribute 2x setahun...
Lg pun aku mmg dh ada fund lain dlm ekuiti...
So in hand...
Dividebd Fund...
Equity Fund..
Both local market..
 

moore426559

Super Active Member
Joined
May 11, 2012
Messages
6,906
Reaction score
185
Points
73
bleeding...bleeding..bleeding
main teruk klci sekarang ni.
mmg pelabur tak nak masuk malaysia dah ke
 

moore426559

Super Active Member
Joined
May 11, 2012
Messages
6,906
Reaction score
185
Points
73
PIEMOF dulu bagus gila. sempat sampat 0.3094.sekarang nak naik satu mata pun susah
 

KasimXp

Super Active Member
Joined
Aug 8, 2008
Messages
5,992
Reaction score
25
Points
70
Komisyen 2% je.. untung apenye...drp acc 1 mereput dlm kwsp tu.. baik gandakan nya... acc 1 mmg la duit kita, tp tak bole keluarkan kecuali sampai umur 55 taun, berlaku kematian, berlaku jd orang hilang upaya..

So, pilih la nak yg mana🥥
Bagi saya mereput dlm kwsp lagi untung... purata dividen kwsp adlh lebih kurang 5% setahun.. kalau 10 tahun , dah lebih drpd 50% dividennya, atau lebih tepat lagi 62.8%

Contoh... kalau simpan rm100k , lepas 10 tahun jadi RM162.8k...

Ada Unit trust yg boleh bagi return yg lebih drpd kwsp utk tempoh yg sama?

Lagi satu, bila dah capai rm1 juta dlm kwsp, dividen nya boleh di keluarkan setahun skali.. tak kira umur brape pun
 
Last edited:

mytrade

Super Active Member
Joined
Dec 29, 2007
Messages
7,064
Reaction score
237
Points
73
Bagi saya mereput dlm kwsp lagi untung... purata dividen kwsp adlh lebih kurang 5% setahun.. kalau 10 tahun , dah lebih drpd 50% dividennya, atau lebih tepat lagi 62.8%

Contoh... kalau simpan rm100k , lepas 10 tahun jadi RM162.8k...



Ada Unit trust yg boleh bagi return yg lebih drpd kwsp utk tempoh yg sama?

Lagi satu, bila dah capai rm1 juta dlm kwsp, dividen nya boleh di keluarkan setahun skali.. tak kira umur brape pun
Pendapat saya..
UT ni kena tgk time...timing yg betul untuk entry dan exit..
Sebab UT pun invest ke KLCI dan harga NAV UT terdedah pada turun naik indeks.Jadi klu nk maxima return, entry masa indeks bottom atau rendah...
My fund PIEF, entry masa 2009 slps klci bottom to 800++ point...tp saya switch out ke moneymarket masa minor correction 2012...reinvest back to PIEF 2014,....
Return pada value terkini 50% lbh...
Itu pun sbb saya switch pd 2012...klu still stay until now dan consistent topup, return boleh more 200%...
Even klu switch dr ekuiti ke moneymarket atau bond fund pun , return around 2-3% utk moneymarket dan bond 3-4%...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register