harga unit trust makin turun

Recommended Brokers


SeMart

Junior Member
Joined
Dec 20, 2018
Messages
63
Reaction score
12
Points
11
sy kurang faham.

contoh jika sehingga masa umur bersara graf UT downtrend, macamana boleh dikata melabur lama2 pn untung ? sy fikir dividen pn xleh cover harga seunit semasa wd.


contoh.
kalau start melabur, harga unit trust turun sampai 10 tahun, mmg malanglah anda...
normally, kena nasib tak baik pun, start melabur, harga turun tak sampai 3 tahun...
bila turun akan naik balik sbb follow pasaran saham dunia...
kalau fund tak follow pasaran saham dunia tu, boleh tukar fund lain atau company lain yg lebih reliable...

satu lagi kena ada ejen yg betul2 faham pasal ekonomi semasa...
contohnya masa Trump umum trade war china-usa pada awal tahun lepas, ejen sepatutnya nasihat pelabur jual atau switch pada fund bond/sukuk utk lock profit kekalkan keuntungan 4-5%

(terpakai utk pelabur lama yg dah untung lebih 10% setahun masa ekonomi uptrend)

 
Sponsored Post

stonz

Active+ Member
Platinum Member
Joined
Sep 18, 2008
Messages
4,214
Reaction score
110
Points
33
kalau start melabur, harga unit trust turun sampai 10 tahun, mmg malanglah anda...
normally, kena nasib tak baik pun, start melabur, harga turun tak sampai 3 tahun...
bila turun akan naik balik sbb follow pasaran saham dunia...
kalau fund tak follow pasaran saham dunia tu, boleh tukar fund lain atau company lain yg lebih reliable...

satu lagi kena ada ejen yg betul2 faham pasal ekonomi semasa...
contohnya masa Trump umum trade war china-usa pada awal tahun lepas, ejen sepatutnya nasihat pelabur jual atau switch pada fund bond/sukuk utk lock profit kekalkan keuntungan 4-5%

(terpakai utk pelabur lama yg dah untung lebih 10% setahun masa ekonomi uptrend)

:eek::eek::eek:

tak paham sangat.. tapi bunyi cam ohsem... tuan agent unit trust ke?
 

Name:

Active Member
Joined
Dec 25, 2012
Messages
1,655
Reaction score
165
Points
33
Salam,

update sikit UT tahun ni mmg downtrend entah sampai bila.#:-S

Acc CWA utk tempoh 670 days - Loss 13.44%

menanti sinar lebih baik untuk tahun mendatang

chat buat sendiri atau ajen bagi?
 

mytrade

Super Active Member
Joined
Dec 29, 2007
Messages
7,065
Reaction score
237
Points
73
Klu public mutual dh ada detail...guna PMO..
 

Actifast

Super Active Member
Joined
Sep 11, 2008
Messages
5,861
Reaction score
75
Points
70
bleeding badly huhuhuhu.

everanging ja selagi boleh, invest ke china region.
 

Actifast

Super Active Member
Joined
Sep 11, 2008
Messages
5,861
Reaction score
75
Points
70
baca propectus lebih kurang mana yang di invest.

kalu invest di Felda agaknya nak ke untung ? lebih kurang macam tu la.

sekarang market ke arah China. so pandai pilih area sana.
 

Duit Tepi

Fun Poster
Joined
Dec 24, 2013
Messages
467
Reaction score
18
Points
15
We are in the end of cycle, expect to bleed even more.. harga unit Akan turun lebih rendah.. Tak perlu average.. dah turun byk nanti baru pump Dan average up.. jgn ikut strategy saya.. saya mungkin salah.. but this is the way I make money
 
Sponsored Post
Top
Log in Register