BTC USD 36,020.6 Gold USD 1,813.28
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Harga Sebuah Penulisan Yang Jujur

Xploit Machine

CG Top Poster Club
gem
Messages
34,141
Joined
Nov 23, 2012
Messages
34,141
Reaction score
4,391
Points
296
Awards
1
01.12.2021 - Kuala Lumpur, Baru - baru ini, seorang pengguna Facebook, Mohd Fadli Salleh memuat naik hantaran di Facebook berhubung isu golongan murid di negara ini terpaksa membawa beg yang berat ketika ke sekolah. Menurutnya, walaupun murid di negara ini membawa beg yang besar serta mempunyai silibus pembelajaran yang tinggi dan padat, namun beliau mengatakan tahap pendidikan Malaysia masih jauh ketinggalan berbanding negara maju seperti United Kingdom (UK).
1638324435757.png

Golongan murid negara ini (kanan) terpaksa memikul beg yang berat ke sekolah setiap hari.

"Realitinya, anak-anak kita tertekan nak pergi sekolah. Takut. Sekolah membosankan. Semua benda menyeronokkan untuk kanak-kanak tak boleh. Mereka perlu jadi macam robot. Berbeza dengan sistem luar negara yang anak-anak mereka tak sabar-sabar nak pergi sekolah. Sekolah adalah tempat menyeronokkan bagi mereka. Hal ni kena ubah. Dah bertahun-tahun asyik kaji kaji, kaji saja bila isu beg berat, bila isu subjek banyak, bila isu silibus padat bila isu sekolah tempat membosankan bagi anak-anak," ujarnya pada Isnin.
1388039.jpg

Hantaran Mohd Fadli di Facebook miliknya

Bagaimanapun, pada Selasa, Mohd Fadli yang bertugas sebagai seorang guru, dipanggil oleh Kementerian Pendidikan (KPM) berhubung hantarannya itu. Berdasarkan surat makluman yang dihantar kepada beliau, Unit Integriti KPM mahu melaksanakan pengesahan tentang suatu maklumat aduan yang diterima oleh pihak mereka.
1388043.jpg

Surat makluman yang dihantar oleh KPM kepada Mohd Fadli

Menurut Mohd Fadli, beliau tidak takut dipanggil kerana apa yang ditulisnya adalah realiti yang berlaku dalam sistem pendidikan negara ini.

"Harga sebuah penulisan yang jujur mengenai sistem pendidikan negara kita. Tak apa, dia panggil, kita pergi saja. Dia tanya, kita jawab sejujurnya. Nak takut apa," tegasnya.

Berita asal https://majoriti.com.my/berita/2021/12/01/harga-sebuah-penulisan-yang-jujur
 
Sponsored Post

stonz

Active+ Member
Messages
4,945
Paid Membership
Joined
Sep 18, 2008
Messages
4,945
Reaction score
233
Points
43
good luck bro......
 

Penbiru

CG Top Poster Club
gem
Messages
24,677
Joined
Jan 12, 2008
Messages
24,677
Reaction score
4,113
Points
261
Awards
1
Setuju dgn bro tu.......golongan tertentu dalam KPM yg kononya digelar "Pemikir"kena tidak kreatif dalam bab pendidikan...semua beku je...sudah sudahnya tekan cikgu dgn dasar yg ntah apa apa...
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register