BTC USD 36,015.4 Gold USD 1,842.20
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Harga rumah naik melonjak berbanding gaji

lau_kau

Legendary Member
gem
Messages
18,161
Top Poster #4
Joined
Aug 2, 2007
Messages
18,161
Reaction score
3,153
Points
261
Awards
1
5-6 tahun dulu ada rumah pusaka (kategori rumah busuk), malay reserved, nak jual, rumah corner, lompat pagar tu dah masuk kampung orang cina,

Buyer cina-cina bagan tanjong karang, kiranya taman perumahan dibuat atas sempadan kampung melayu dgn tanah bagan. Mohon consent dah 4 kali tak lepas-lepas sbb dalam deretan rumah tu masih ada beberapa unit malay reserved yang masih lagi milik owner asal dan belum ada rekod lepas consent.. tak tahu la apa cerita rumah tu skg. Orang melayu tak nak duk situ sbb bau asap kilang ikan tu kuat hanya orang-orang cina je selesa dengan bau tu.

tapi kalau hulur cepat SPRM datang hahahaha.

* maksud rumah busuk. rumah yg dah usang tak berpenghuni kadang dalam rumah ada pokok besar tumbuh. so harga murah tapi nak repair pun kene ada modal.
Hulur jgn riuh sekampung, tu org kerjaan malas nk terima hulur org melayu jenis riuh xbertempat padahal tolong bg cepat.. jenis cina rileks hulur xckp bnyk dh xdk nk smbg kedai kopi ka apa ka hahaha
 
Sponsored Post

SMI6

Active+ Member
Messages
3,876
Joined
Jan 3, 2016
Messages
3,876
Reaction score
920
Points
86
kalau ikut market value tu...untung besar dah previous owner...betul tu kalau subsale...cash buyer mmg akan tekan serendah mungkin...sbb byk proses dah boleh skip terutamanya melibatkan loan
yep betul tu, sbb tu amalan biasa dekat malaysia beli rumah subsale kene ada 10% deposit.

loan maksimum 90% dari market value + 10% deposit.

"Orang kata mark up loan" maksudnya dia dapat beli rumah dgn discount lebih 10%-50% dari market value

contoh market value rumah 400k owner nak jual 320k , kita blh markup loan 90% dari 400k. tapi owner kene muhasabah dan terima hakikat lah buyer nak markup loan.

kita loan dgn bank dapat 360k beli rumah SPA RM 288k + deposit 10% duit sendiri or KWSP akaun 2.

Bila dah 2nd disrbusement lawyer akan bagi pada pembeli rumah balance markup loan 72k dan kunci rumah.

ada 72k blh reno rumah, kawin lagi satu, trade forex ke ASB dll..

Sbb keyword nak beli property ni nego sehabis mungkin. jgn pembaris nak ikut market value sgt. :LOL:

Hal market value ni kita blh guna 100% bila tanah nak kene amek kerajaan utk pembangunan.
 

SMI6

Active+ Member
Messages
3,876
Joined
Jan 3, 2016
Messages
3,876
Reaction score
920
Points
86
Hulur jgn riuh sekampung, tu org kerjaan malas nk terima hulur org melayu jenis riuh xbertempat padahal tolong bg cepat.. jenis cina rileks hulur xckp bnyk dh xdk nk smbg kedai kopi ka apa ka hahaha
fuwahh jgn boss cina pun kuat drama....nanti dia cakap ari tu saya punya kawan beli sanan rumah pun blh lepas wo.

cina yg tak campur orang je dia buat keje senyap2.
 

CyberMachine

CG Top Poster Club
gem
Messages
23,060
Joined
Oct 1, 2009
Messages
23,060
Reaction score
643
Points
171
Klu nak tau.. kempen pembelian rumah akan sebbkan rumah akan naik mencanak

1. 0%dawnpayment full loan
2. HCO (wave cukai tax kerajaan time beli Rumah) tak kesah rumah ke 3 ke 4

Kita boikot mcm mane pon akan side pada developer

tula.. kempen mcm ni la buat harga rumah naik

sebab developer amek peluang 0% deposit

dah alang alang boleh full loan... lulus plak tu. naikkan harga rmh terus. dah naik sekali... faktor harga bahan binaan, harga minyak, ni semua pemangkin je.

tapi apa boleh buat... aku beli rumah 10 tahun lepas 160k je... sekarang kalau boleh nak jual 450k. 🤣🤣

sama gak perangai dgn developer...
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register