BTC USD 60,219.3 Gold USD 1,792.47
Time now: Jun 1, 12:00 AM

harga property masa kini~munasabah atau tidak?

ayip

Active Member
Joined
May 6, 2009
Messages
2,294
Reaction score
371
Points
41
salam semua,

nak tanya lar...aku skrg nie tgh mencari apartment untuk diduduki...dah hampir 4 bulan aku riki harganya...cuma kebelakangan nie...aku ghasa harga terlampau tidak munasabah. aku pun tak sure lar sama ada pandangan aku tu betul atau tidak kerana macam dah tak logik harga yang ditawarkan...bukan underconstruction...ttp dibawah subsale..

contoh yang berlaku..ada satu apartment yg dalam radar aku nie..harga masa bulan 9 baru 160K...ttp lar nie harga bagi bulan-12 shj dah cecah smpi RM 210K-220K...dalam masa 3 bulan nie shj...kenaikan sehingga RM 50K tu..banyak tu...trend apa yang terjadi nie...??tuk pengetahuan korang..umah nie dah siap dibina pada thn 2008..tak silap aku..harga masa tu..hanya 130K-145K shj...bukan tempat nie shj..ada 3-4 tempat yang aku survey...harga naik terlalu mendadak...apa dah terjadi?

tu bagi apartment 790-800sqt shj...kenapa ini berlaku..sedangkan byk diperbincangkan property bubble bagi prime area...sedangkan harga di prime area utk searching aku nie...dah semakin mencanak..

i. pandangan korang...adakah harga berkenaan akan drop balik...utk tahun hadapan?
ii. apa punca dalam masa 3 bulan shj dah mencecah sehingga 50K..apa sebabnya?
iii. ada kah aku perlu tunggu dan lihat..atau proceed shj dengan harga berkenaan..

mari kita bincangkan..
 
Last edited:
Sponsored Post

gheezz

Fun Poster
Joined
Nov 9, 2010
Messages
713
Reaction score
7
Points
15
aku noob dlm properties nih..tp aku try bg pendapat aku.

i.takde tanda2 yang menunjukan harga rumah akan drop tahun dpn..yg aku baca&dengar 2014 baru harga akan drop..tp xtahula..

ii.aku rasa puncanye permintaan dan 1 lg.speculation..

iii.aku rase xpyhla tunggu..klu nak beli dlm masa terdekat nih beli jela.sbb mmg lama2 akan mhl.tapi klu plan nk beli 5tahun lagi ke..mungkin blhla tunggu..
aku pun mcm tt jgk survey2, cepat sangat naik harga rumah.so aku decided untuk beli je skrg..dlm proses nk byr booking.
 

haudli

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Jul 15, 2009
Messages
47,314
Reaction score
442
Points
136
x munasabah jika di bandingkan ngan tangga gaji rakyat..
 

ayip

Active Member
Joined
May 6, 2009
Messages
2,294
Reaction score
371
Points
41
aku noob dlm properties nih..tp aku try bg pendapat aku.

i.takde tanda2 yang menunjukan harga rumah akan drop tahun dpn..yg aku baca&dengar 2014 baru harga akan drop..tp xtahula..

ii.aku rasa puncanye permintaan dan 1 lg.speculation..

iii.aku rase xpyhla tunggu..klu nak beli dlm masa terdekat nih beli jela.sbb mmg lama2 akan mhl.tapi klu plan nk beli 5tahun lagi ke..mungkin blhla tunggu..
aku pun mcm tt jgk survey2, cepat sangat naik harga rumah.so aku decided untuk beli je skrg..dlm proses nk byr booking.

i. bacaan daripada bro?
ii. padangan aku sebegitu jua..tambahan dengan perantaraan agent yang memainkan harga melampau..
iii. aku tak berapa stuju lar bro..beli dengan harga yang tinggi..maksud aku...perkataan..'lagi lama ditunggu market harga lagi naik...jadi beli je lar..'

adakah prinsip iaitu harga yang tinggi..pasti akan drop nnti? available lagik ke utk property nie...
 

jejantas

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Sep 1, 2007
Messages
24,648
Reaction score
920
Points
161
Kita bukan HK atau Jepun yang rumah perlu sampai juta2 di KL tuh .. Masalah utama kurangnya pengawalan dari Kerajaan ...
 

ayip

Active Member
Joined
May 6, 2009
Messages
2,294
Reaction score
371
Points
41
x munasabah jika di bandingkan ngan tangga gaji rakyat..

tu lagik saya stuju sesangat...harga yang terlampau tidak munasabah.. bagi pemilikan hartanah..

p.s : ada lagi ke konsep 1 rakyat 1 rumah lagi??
 

sawamura

Legendary Member
Joined
Mar 24, 2010
Messages
12,479
Reaction score
925
Points
161
hari tuh teman pi riki rumah area puncak alam.. (area kayangan height)

rumah teres 2tingkat kecik ja pon.. harga 450k.. ~X(

gilos.. parent teman beli kt ipoh Semi-D baru 290k..
 

ayip

Active Member
Joined
May 6, 2009
Messages
2,294
Reaction score
371
Points
41
Kita bukan HK atau Jepun yang rumah perlu sampai juta2 di KL tuh .. Masalah utama kurangnya pengawalan dari Kerajaan ...

di singapore lagik teruk...

kerajaan dah kawal iaitu loan ke-3 hanya layak 70% shj...bagi mengelakkan speckulasi dan permainan harga hartanah..

tp tiada apa kesan pun terjadik..
 

ayip

Active Member
Joined
May 6, 2009
Messages
2,294
Reaction score
371
Points
41
hari tuh teman pi riki rumah area puncak alam.. (area kayangan height)

rumah teres 2tingkat kecik ja pon.. harga 450k.. ~X(

gilos.. parent teman beli kt ipoh Semi-D baru 290k..

kawan pernah riki area kajang..harga semi-D mencecah RM 800K..

p.s : kajang nie termasuk prime area ke??#:-S
 

ezis2u

Super Active Member
Joined
Aug 1, 2008
Messages
9,747
Reaction score
22
Points
75
kt prime area belum ada tanda2 reger akan turun...klu naik lagi itu kemungkinan besar...

selagi pembinaan baru masih develop kt prime area selagi tu lah reger x turun...

itu pandangan aku yg x pandai pasal property nih..
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register