Harga kereta tak turun

CG Sponsors




eboss

CG Hardcore
Platinum Member
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,894
Points
591
KUALA LUMPUR - Jika anda berhajat membeli kereta dan mengharapkan harganya turun tahun ini, elok lupakan sahaja.

Ini kerana ia sukar dilaksanakan walaupun syarikat-syarikat kenderaan bersaing hebat mencari pelanggan pada waktu ekonomi meleset tahun ini.

Menurut Presiden Persatuan Automotif Malaysia (MAA), Datuk Aishah Ahmad, pengukuhan nilai yen Jepun serta dolar Amerika Syarikat berbanding Ringgit Malaysia menyebabkan kos pengeluaran kenderaan naik.

"Jika ada syarikat menurunkan harga kereta, itu mungkin sebab mereka nak habiskan stok atau kerana pakej promosi sedia ada," katanya kepada Kosmo! ketika dihubungi semalam.

Kosmo! baru-baru ini melaporkan pengedar kereta Subaru, Motor Image Sdn. Bhd., telah menurunkan harga model Subaru WRX STi 2.5 sebanyak 13 peratus kepada RM258,475 bagi pendaftaran persendirian, manakala RM260,328 bagi pendaftaran syarikat daripada harga asalnya sekitar RM298,000.

Menurut Aishah, cara terbaik untuk menarik pelanggan dan merangsang industri automotif adalah dengan melonggarkan syarat pinjaman dan tempoh bayaran ansuran dilanjutkan.

Sementara itu, beberapa syarikat mengakui sukar menurunkan harga melainkan tawaran insentif bagi merangsang jualan.

Timbalan Presiden Naza Group of Companies, Datuk Zulkifli Amin berkata, antara strategi syarikat itu ialah melanjutkan tempoh bayaran balik pembelian model Naza Bistari dari sembilan kepada 12 tahun

Turunkan cukai import tu baru kereta laku....
 
Sponsored Post

budu

Super Active Member
Joined
Jan 1, 2008
Messages
7,162
Reaction score
14
Points
75
KUALA LUMPUR - Jika anda berhajat membeli kereta dan mengharapkan harganya turun tahun ini, elok lupakan sahaja.

Ini kerana ia sukar dilaksanakan walaupun syarikat-syarikat kenderaan bersaing hebat mencari pelanggan pada waktu ekonomi meleset tahun ini.

Menurut Presiden Persatuan Automotif Malaysia (MAA), Datuk Aishah Ahmad, pengukuhan nilai yen Jepun serta dolar Amerika Syarikat berbanding Ringgit Malaysia menyebabkan kos pengeluaran kenderaan naik.

"Jika ada syarikat menurunkan harga kereta, itu mungkin sebab mereka nak habiskan stok atau kerana pakej promosi sedia ada," katanya kepada Kosmo! ketika dihubungi semalam.

Kosmo! baru-baru ini melaporkan pengedar kereta Subaru, Motor Image Sdn. Bhd., telah menurunkan harga model Subaru WRX STi 2.5 sebanyak 13 peratus kepada RM258,475 bagi pendaftaran persendirian, manakala RM260,328 bagi pendaftaran syarikat daripada harga asalnya sekitar RM298,000.

Menurut Aishah, cara terbaik untuk menarik pelanggan dan merangsang industri automotif adalah dengan melonggarkan syarat pinjaman dan tempoh bayaran ansuran dilanjutkan.

Sementara itu, beberapa syarikat mengakui sukar menurunkan harga melainkan tawaran insentif bagi merangsang jualan.

Timbalan Presiden Naza Group of Companies, Datuk Zulkifli Amin berkata, antara strategi syarikat itu ialah melanjutkan tempoh bayaran balik pembelian model Naza Bistari dari sembilan kepada 12 tahun
Turunkan cukai import tu baru kereta laku....
kereta dah buruk baru abis bayar....
 

asrul07

Active+ Member
Joined
Jul 17, 2008
Messages
3,055
Reaction score
3
Points
25
postponed lg la hajat den..
 

tEnuKLang

Super Active Member
Joined
Nov 6, 2007
Messages
5,656
Reaction score
3
Points
65
KUALA LUMPUR - Jika anda berhajat membeli kereta dan mengharapkan harganya turun tahun ini, elok lupakan sahaja.

Ini kerana ia sukar dilaksanakan walaupun syarikat-syarikat kenderaan bersaing hebat mencari pelanggan pada waktu ekonomi meleset tahun ini.

Menurut Presiden Persatuan Automotif Malaysia (MAA), Datuk Aishah Ahmad, pengukuhan nilai yen Jepun serta dolar Amerika Syarikat berbanding Ringgit Malaysia menyebabkan kos pengeluaran kenderaan naik.

"Jika ada syarikat menurunkan harga kereta, itu mungkin sebab mereka nak habiskan stok atau kerana pakej promosi sedia ada," katanya kepada Kosmo! ketika dihubungi semalam.

Kosmo! baru-baru ini melaporkan pengedar kereta Subaru, Motor Image Sdn. Bhd., telah menurunkan harga model Subaru WRX STi 2.5 sebanyak 13 peratus kepada RM258,475 bagi pendaftaran persendirian, manakala RM260,328 bagi pendaftaran syarikat daripada harga asalnya sekitar RM298,000.

Menurut Aishah, cara terbaik untuk menarik pelanggan dan merangsang industri automotif adalah dengan melonggarkan syarat pinjaman dan tempoh bayaran ansuran dilanjutkan.

Sementara itu, beberapa syarikat mengakui sukar menurunkan harga melainkan tawaran insentif bagi merangsang jualan.

Timbalan Presiden Naza Group of Companies, Datuk Zulkifli Amin berkata, antara strategi syarikat itu ialah melanjutkan tempoh bayaran balik pembelian model Naza Bistari dari sembilan kepada 12 tahun


Turunkan cukai import tu baru kereta laku....
aku sukung...kete buatan msia kualiti 2nd class juai kat sini mahai...biler tak support (mcm kjaan negeri PR nak beli camry) kata tak patriotik...tapi company2 kete msia nih juai tak agak2 mahai...

kalau ikut kan kos sebenar, sebijik viva lagi mahai dari harga sebijik toyota vios...

cukai import mmg :(scam
 

ratusanRM

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Apr 8, 2007
Messages
22,686
Reaction score
359
Points
131
ekonomi dok gawat skrg pun diorang nak demand lebih pulak :-w:-w
 

AshFaQue

Active+ Member
Joined
Aug 10, 2008
Messages
3,262
Reaction score
27
Points
30
sampai bile lar harga kete mahal nih???

mungkin sampai ke tua pon harga kete import mahal lg....
 

ADI78

Super Active Member
Joined
Aug 26, 2008
Messages
6,298
Reaction score
17
Points
65
apo la durang ni....duk tekan rakyat jor la...
kang kalu aden doa durang ni dapek balo..aden gak doso..tapi durang ni duk tokan ni tak dapek plak balo
 

arieyos

Fun Poster
Joined
Nov 9, 2008
Messages
694
Reaction score
0
Points
10
aii bila nak boleh beli keta murah.. dok langkawi ngn labuan gak untung
 

ejoybaik

Super Active Member
Joined
May 22, 2008
Messages
5,534
Reaction score
29
Points
70
hurmmm bagi aje 2 AP pada setiap penduduk warganegara malaysia yang berumur 21 tahun ke atas...

sure leh beli beli luar ngan harga yang lebih murah...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register