Harga emas catat permulaan terburuk dalam sedekad

CG Sponsors
hiduprakyat

Active+ Member
Joined
Dec 6, 2010
Messages
2,902
Reaction score
220
Points
33
gold999_1611813581.jpg


SINGAPURA: Harga emas menjunam selepas Rizab Persekutuan (Fed) mengekalkan penanda aras kadar faedah dan paras pembelian bon.

Perkembangan itu sekali gus mengukuhkan nilai dolar Amerika Syarikat (AS) serta meletakkan harga emas dalam laluan mencatatkan permulaan tahun terburuk dalam tempoh sedekad.

Fed mengulangi bahawa ia akan mengekalkan pembelian bon bernilai AS$120 sebulan sehingga 'perkembangan besar selanjutnya' berkaitan sasaran inflasi dan pengambilan pekerja dicapai.

Selepas mesyuarat pertama Jawatankuasa Pasaran Terbuka Persekutuan tahun ini, Pengerusinya, Jerome Powell berkata ia akan mengambil masa untuk mencapai ambang yang membolehkan jumlah pembelian bon diubah, sekali gus memberi petunjuk jelas bahawa bank pusat itu tidak akan mengubahnya dalam masa terdekat.

Harga logam berharga susut lebih tiga peratus tahun ini, prestasi Januari terburuknya sejak 2011, apabila pelabur mempertimbangkan pengukuhkan dolar, prospek lebih banyak program rangsangan serta trajektori pandemik COVID-19.

Powell berkata, kesediaan vaksin adalah asas kepada keyakinan, dengan menegaskan bahawa beberapa perkembangan terarah kepada tinjauan lebih baik akhir tahun ini.

"Pelabur tertumpu kepada nada keyakinan Fed terhadap vaksinasi, yang membayangkan pemulihan mantap pada separuh kedua," kata Penganalisis Pasaran Kanan Oanda Group, Edward Moya.

"Emas sukar mendapatkan rentaknya semula sehingga peningkatan dolar berakhir. Fasa pengukuhan emas berterusan dan faktor bulis akan kekal jika harganya dapat bertahan di paras AS$1,800 dalam beberapa minggu akan datang."

Harga spot emas susut 0.4 peratus kepada AS$1,837.29 di Singapura hari ini selepas turut berakhir 0.4 peratus lebih rendah pada Rabu.

Harga perak dan platinum juga merosot, manakala palladium kekal.

Indeks Spot Dolar Bloomberg menokok 0.1 peratus selepas melonjak 0.6 peratus sehari sebelumnya.


== bharian
 
Sponsored Post

notepad

Super Active Member
Joined
Sep 17, 2011
Messages
8,655
Reaction score
615
Points
126
ini satu berita yang baik.
 

maxpda

Super Active Member
Joined
Jan 15, 2007
Messages
7,261
Reaction score
168
Points
83
Yeke junam..macam canak je ni.. 2hari lepas 1830..harini dah 1856
 

hiduprakyat

Active+ Member
Joined
Dec 6, 2010
Messages
2,902
Reaction score
220
Points
33
'Penurunan harga emas mengejutkan'

gold-rich_1613722942.jpg


NEW YORK: Emas memulakan 2021 dengan jangkaan tinggi susulan harganya mencecah rekod tertinggi dan mencatatkan kenaikan tahunan terbesar dalam tempoh sedekad.

Sebaliknya, logam berharga itu mencatatkan permulaan terburuk dalam tempoh 30 tahun.

Emas bagi penghantaran segera susut ke paras terendah tujuh bulan hari ini, dengan niaga hadapannya juga merosot.

Ia sekali gus memperdalamkan lagi penurunan harganya melepasi paras sokongan yang dikatakan penganalisis berpotensi menjerumuskannya lagi kepada kerugian selanjutnya.

Harga logam itu, yang pada tahun lalu melonjak berikutan pembelian aset selamat susulan pandemik, kadar faedah rendah dan perbelanjaan rangsangan, merosot lebih daripada enam peratus tahun ini, prestasi terburuk di Bloomberg Commodity Index.

Secara tiba-tiba ia berhadapan beberapa halangan tidak dijangka.

Paling utama adalah daya tahan mengejutkan dolar dan rali dalam pulangan Perbendaharaan Amerika Syarikat (AS), apabila beberapa petunjuk ekonomi menunjukkan pemulihan daripada pandemik sedang berlaku.

"Memandangkan kadar sedang meningkat dan inflasi dijangka bermula, kami melihat pengambilan untung besar-besaran dalam emas dan pelabur beralih daripada emas kepada logam industri seperti tembaga," kata Naib Presiden Kanan Zaner Group di Chicago, Peter Thomas.

"Ia cabaran yang benar-benar sempurna."

Penurunan 6.7 peratus harga spot emas pada 2021 adalah permulaan terburuk tahunan sejak 1991, menurut data dikumpulkan oleh Bloomberg.

Kenaikan pulangan Perbendaharaan 10-tahun mempengaruhi permintaan bagi logam itu yang tidak menanggung faedah, dengan harga emas meneruskan penurunan selepas membentik corak dipanggil 'death-cross' awal minggu ini.

Pulangan Perbendaharaan 10-tahun melonjak ke paras tertinggi dalam tempoh kira-kira setahun minggu ini.


== bharian
 

dloanman

CG Top Poster Club
Joined
Apr 15, 2012
Messages
24,209
Reaction score
1,872
Points
206
Ptg smlm ado urusn di pkns shahalam, tengok2 kek Kedai emas beratur pnjang org.... Bli emas murah2 gamaknyo ekekeke 😁
 

fms

CG Top Poster Club
Joined
Feb 10, 2007
Messages
20,677
Reaction score
366
Points
141
pelabur simpan modal..
nak tgk kesan vaksin pada dunia..
rasanya sume jenis pasaran saham terkesan..
cuma paling teruk emas..
 

i4u

Legendary Member
Joined
Sep 13, 2010
Messages
17,360
Reaction score
59
Points
130
pnh dgr quantum metal?
kalo rse gold leh up lg..
blh try pakej leveraj 10x tu..
bli 1unit dpt 10unit..
kalo gold down..
jgn jual
 
Last edited:

hiduprakyat

Active+ Member
Joined
Dec 6, 2010
Messages
2,902
Reaction score
220
Points
33
Harga emas dijangka tidak stabil dalam tempoh enam bulan

KEDAI_EMAS_SENTIASA_DISERBU_1614572381.jpg


KUALA LUMPUR: Harga emas dijangka kekal kurang memberangsangkan untuk tempoh enam bulan pertama tahun ini susulan persekitaran kadar faedah dan inflasi yang rendah di seluruh dunia termasuk Amerika Syarikat (AS).

Ketua Strategi Pasaran Global ATFX, Alejandro Zambrano, berkata harga emas berada di bawah tekanan selepas hasil bon 10 tahun kerajaan AS meningkat mendadak, sekali gus membayangi program rangsangan yang diumumkan Presiden AS, Joe Biden baru-baru ini.

Katanya, dari satu sudut, pakej rangsangan AS sepatutnya akan menyokong kenaikan harga emas di mana peruntukan besar yang diumumkan akan melemahkan dolar AS, namun pergerakan ketara dalam hasil bon kerajaan melemahkan logam berharga itu.

Beliau berkata, harga emas mencecah paras rendah AS$1,784 (RM7,201.98) seauns pada Februari dan ia boleh menyebabkan komoditi ini terus menyusut sehingga paras AS$1,698 (RM6,854.80).

Namun, katanya, jika harga berjaya kekal di atas paras AS$1,784, ia akan memacu pergerakan lebih positif kepada AS$1,840 (RM7,428.05) seauns.

"Pada dasarnya, program perbelanjaan baharu Joe Biden akan menyebabkan harga emas melonjak memandangkan peruntukan besar ini akan menyebabkan peningkatan kadar inflasi.

"Namun, kita telah melihat pergerakan besar hasil bon 10 tahun kerajaan AS iaitu dari sekitar 0.91 peratus kepada 1.26 peratus.

"Analisis teknikal menunjukkan hasil bon ini boleh mencecah 1.37 peratus di mana kos faedah lebih tinggi ini akan memberi tekanan ke atas emas. Dolar AS juga sebenarnya terlebih jual untuk tempoh sangat lama sejak 2011 sebelum melonjak dan terus menekan emas," katanya ketika dihubungi BH.

Baru-baru ini, emas menghampiri paras terendah dalam tempoh lebih dua bulan apabila peningkatan nilai dolar dan isyarat selanjutnya pemulihan ekonomi menjejaskan permintaan terhadap aset selamat itu.

Harga logam berharga itu susut buat hari kelima pada 17 Februari lalu, tempoh penurunan paling lama sejak Mac tahun lalu, apabila data menunjukkan jualan runcit AS mencatatkan peningkatan tertinggi dalam tempoh tujuh bulan pada Januari.

Selain itu, pengeluaran meningkat lebih tinggi berbanding unjuran apabila kilang-kilang terus pulih daripada gangguan berkaitan pandemik.

Emas, yang mencatatkan kenaikan tahunan tertingginya dalam sedekad tahun lalu, merosot lebih enam peratus setakat tahun ini di tengah-tengah keyakinan terhadap pertumbuhan, yang dicetuskan oleh jangkaan kemajuan vaksinasi dan lebih banyak bantuan ekonomi.

Mengulas lanjut, Zambrano berkata prospek harga emas semakin menurun ketika ini, namun selepas kadar faedah stabil dan inflasi meningkat, ia akan mendorong aset selamat itu kembali meningkat.

"Sebagai contoh, harga emas naik mendadak dari paras rendah tahun lalu, dan ini mungkin akan ditunjukkan dalam laporan inflasi dalam tempoh dua bulan akan datang.

"Emas akan sentiasa menjadi sebahagian daripada portfolio yang seimbang, dan saya rasa trend jangka panjang harga emas tetap meningkat. Tetapi sebagai peniaga, saya rasa bukan masanya untuk membeli emas sekarang," katanya.

Beliau menjelaskan, kejatuhan harga emas turut disorong oleh program vaksinasi yang dilaksanakan di seluruh dunia yang menyebabkan peniaga melepaskan pegangan dalam emas dan beralih kepada ekuiti.

"Saya berpendapat ia menjadi antara sebab mengapa orang menjual emas, dan membeli saham. Tetapi pada satu ketika inflasi akan meningkat disebabkan program vaksinasi, dan kemudian emas akan menarik lagi," katanya.

Sementara itu, Ketua Perbendaharaan Ace Innovate Asia Bhd, Liew Kim Fung, berkata ketika ini harga emas berlegar dalam lingkungan AS$50 (RM201.85) seauns yang mana ia dianggap tahap kurang memberangsangkan kecil atau 'mini bearish'.

Katanya, trend berada pada unjuran menurun tetapi dari segi jangka masa, ia perlu melihat daripada beberapa faktor seperti kestabilan keadaan ekonomi global dan dasar yang akan dilaksanakan AS.

"Paras sokongan pertama emas adalah AS$1,780 (RM7,185.83) seauns, paras sokongan kedua pula AS$1,725 (RM6,963.80). Bagi paras rintangan pula, pertama AS$1,830 (RM7,387.68) dan kedua AS$1,875 (RM7,569.35) seauns," katanya.

Kim Fung berkata, prospek harga emas dijangka menurun di mana sebelum ini, Pilihanraya Presiden AS menjadi faktor utama pergerakan emas yang kukuh.

"Namun strategi Demokrat di bawah Biden dilihat lebih mesra berbanding Donald Trump yang menyaksikan perdagangan dunia lebih tenang, selain program vaksin juga berjalan lancar menyebabkan emas menerima impak negatif," katanya."


== bharian
 
Sponsored Post
Top
Log in Register