BTC USD 69,744.9 Gold USD 2,421.08
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Harga buah-buahan dan sayur-sayuran sudah banyak turun. Kenapa pasar masih jual mahal ?

notepad

Legendary Member
gem
Messages
14,938
Joined
Sep 17, 2011
Messages
14,938
Reaction score
1,988
Points
206
Lagu tragis petani: semakin banyak mereka menghasilkan, semakin banyak mereka rugi!

Permintaan menurun selepas Tahun Baru, dan ditambah dengan hasil tuaian yang banyak, harga banyak sayur-sayuran jatuh disebabkan lebihan bekalan.


Wu Guanghe, naib pengerusi dan setiausaha agung Persatuan Sayur-sayuran Yunbing, menegaskan bahawa pada bulan lalu, harga pelbagai tembikai dan sayur-sayuran telah menjunam seperti mengambil julap, malah harga beberapa tembikai dan buah-buahan telah menjunam sebanyak 95% .

KT240226PA03.jpg

Wu Guanghe: Harga tembikai dan buah-buahan telah jatuh ke tahap beku. Lebih banyak kita menghasilkan, lebih banyak kita rugi.
Beliau memberi contoh.Sebulan yang lalu, harga belian borong timun masih pada RM3 sekilogram, minggu ini harga belian ialah 20 sen sekilogram, dan harganya menjunam sebanyak 95%.

"Sekarang jika kita menuai kumpulan sayur-sayuran ini, kos buruh dan pengangkutan akan menelan kos 40 sen. Ini bermakna semakin banyak kita mengeluarkan, semakin banyak kita akan kehilangan wang."

Beliau berkata, kini beberapa petani sayur yang lebih tegas akan hanya memotong semua usaha mereka untuk mengurangkan kerugian, dan kemudian melabur secara langsung dalam penanaman semula, dan menunggu harga stabil suku tahun depan sebelum mengeluarkan semula.

Beliau mendedahkan bahawa bukan sahaja timun, tetapi juga terung, loofah, tembikai, labu, kacang panjang dan tembikai semuanya mempunyai situasi yang sama.Harga semua jatuh mendadak sebelum Tahun Baru Cina, tetapi jatuh ke tahap beku minggu ini.

Beliau menganalisis bahawa harga kumpulan tembikai dan buah-buahan ini dijangka kekal pada paras terendah untuk satu tempoh masa, terutama pada bulan Ramadhan akan datang. Harga tidak akan melantun. Mungkin lebih baik semasa tempoh Aidilfitri , tetapi ia tidak akan segera memulihkan tenaga petani.

"Paling mengecewakan, harga buah-buahan dan sayur-sayuran yang dijual di pasar raya kekal pada harga yang tinggi. Harga belian borong hanya 20 sen, tetapi buah-buahan dan sayur-sayuran di pasaran tidak murah. Jadi di mana untung kononnya. margin pergi?"

Beliau meminta Kementerian Pertanian memberi perhatian yang serius terhadap perkara ini yang telah merugikan asas pertanian negara kita.

Katanya Yunbing boleh mengeluarkan lebih 100 metrik tan buah-buahan dan sayur-sayuran setiap bulan. Kali ini, harga akan diturunkan secara menyeluruh. Dijangka hampir 50% atau 50 metrik tan sayur-sayuran akan musnah.

KT240226PA04.jpg

Timun turun kepada 20 sen sekilogram berbanding RM3 sebulan lalu.

KT240226PA05.jpg

Harga kacang panjang menjunam daripada RM3 kepada RM4 sekilogram kepada 80 sen sekilogram

KT240226PA06.jpg

Harga borong terung semasa ialah kira-kira 70 sen sekilogram.

Berikut adalah perbandingan harga jualan borong tembikai dan buah-buahan sebulan yang lalu dan harga minggu ini :

menaipharga sebulan lepasHarga hari ini
terungRM270 sen
timunRM320 sen
loofahRM2 60 sen20 sen
ShuipuRM1.50 sen-RM1.70 sen20 sen
labuRM1.50-RM2.3060 sen
Kacang panjang3 hingga 4 ringgit80 sen
Momordica charantiaRM3 hingga RM12 (terapung antara Disember)70 sen-80 sen

Dalam satu temu bual, Mitzi, seorang peniaga sayur di Pasar Besar Mentakab, berkata semasa Tahun Baru Imlek sebelum ini, permintaan terhadap pelbagai jenis sayuran melambung tinggi, dan harga beberapa sayuran dengan hasil tuaian yang teruk meningkat. Kini tempoh jualan puncak telah berlalu, dan harga sayur-sayuran yang banyak telah kembali stabil.
mp240227cysz01.jpg

Miz mempamerkan pelbagai jenis sayur yang dijual di gerai tersebut.
"Selain itu, hasil tuaian sayur-sayuran juga agak stabil. Dengan bekalan yang mencukupi, harga sayur-sayuran banyak turun."

Beliau berkata, harga pasaran timun ketika ini adalah yang paling rendah kerana pengeluaran yang banyak menyebabkan timun yang dijual di gerai ini ialah RM1 sekilogram.

“Terung berharga RM8 hingga RM10 sekilogram, peria RM6, labu RM3, cili merah dan kecil RM15, dan cili hijau RM10 sekilogram.
mp240227cysz04.jpg

Peria dijual pada harga RM6 sekilogram.

Beliau berkata sayur-sayuran berdaun seperti salad, ketumbar dan choy sum berharga RM5 sekilogram, manakala kobis berharga RM3 sekilogram. "


Beliau berkata, harga sayur-sayuran sering berubah-ubah, dan peningkatan permintaan pada bulan Ramadan akan datang, selain jika cuaca terus kering, turut menjejaskan harga sayur-sayuran.
mp240227cysz05.jpg

Selepas Tahun Baru , jualan sayur merosot.

"Kami menanam sayur-sayuran kami sendiri, dan kami akan memberikan harga terbaik kepada pelanggan tetap kami."


Seorang lagi penjual sayur mendedahkan bahawa harga semasa beberapa sayur-sayuran, seperti timun dan terung, telah turun sebanyak 10 hingga 50% berikutan penurunan permintaan pasaran baru-baru ini.

Katanya, banyak pasar raya boleh menawarkan harga yang lebih menguntungkan kerana mereka menikmati harga borong yang lebih rendah.

“Kami mengharapkan Ramadan merangsang pasaran dan membawa lebih banyak pendapatan kepada peniaga sayur-sayuran.”


 
Sponsored Post

Kan aku ckp... Arituh rege sayur naik giler babi BG alasan cuti CNY... Xada pengangkutan... Skrg rege dah turun sebab permintaan kurang... Melalak minta gorment bantu...
Sat isu kt sini dari ladang memang dh turun harga....cuma harga jualan kt kedai xturun bkn mcm tu ka....jd nmpk x permainan sapa sebenarnya kt sini
 
Sponsored Post

Back
Top
Log in Register