BTC USD 62,574.1 Gold USD 1,804.43
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Harga barangan tidak dikawal sepanjang masa

balqis07

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Jan 27, 2010
Messages
30,953
Reaction score
294
Points
136
ne_02.1.jpg


PENGUNJUNG sebuah pasar raya besar memilih ayam bersih yang merupakan antara barangan di bawah skim kawalan harga musim perayaan di Kuala Lumpur baru-baru ini. - Gambar hiasan

KUALA LUMPUR - Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menjelaskan, selain produk yang terdapat dalam senarai subsidi, kerajaan tidak mengawal harga barangan keperluan pengguna sepanjang masa.

Beliau berkata, sebagai negara yang mengamalkan pasaran bebas, harga barangan pengguna adalah berdasarkan permintaan dan penawaran yang berlaku dalam sesebuah pasaran.

"Ini yang rakyat perlu faham, kerajaan hanya kawal harga produk subsidi dan barangan keperluan sewaktu musim tertentu serta untuk tempoh yang telah ditetapkan sahaja.

"Itu pun terhad kepada beberapa barangan sahaja. Contohnya pada sambutan Hari Raya Aidilfitri lepas terdapat 20 barangan dimasukkan di bawah skim kawalan harga musim perayaan," katanya kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Rumah Terbuka Suruhanjaya Koperasi Malaysia di sini semalam.

Beliau yang diminta mengulas mengenai dakwaan yang mengatakan harga barangan keperluan naik selepas sambutan Aidilfitri baru-baru ini berkata, sehingga hari ini kementeriannya tidak menerima laporan mengenai perbezaan harga barang yang tinggi daripada pengguna.

Bagaimanapun, Ismail Sabri mengingatkan bahawa pihak kementerian sentiasa mengadakan pemantauan bagi mengelakkan kenaikan mendadak harga sesuatu barangan tanpa alasan yang munasabah sehingga boleh membebankan rakyat sebagai pengguna. - Bernama
 

CG Sponsors
Top
Log in Register