hard disk...

CG Sponsors




trigger_86

Active Member
Joined
Nov 23, 2007
Messages
1,428
Reaction score
6
Points
25
salam.

nak tanye sket ni, bole tak mase pc tgh on( tgh stanby windows), tibe2 kite cucuk hardisk. bole tak ? computer detect atau tak hardisk ni. ade effect ke kat ape2 hardware computer kalo kite wat camtu ?

sy tak penah wat camni tapi nak try wat dan nak tau dulu pendapat pakar2 sekalian.

reason: nak bukak hardisk yg dah jadi blue screen. hardisk blue screen ni sy dah test dekat 3 pc same gak. mmg keluar blue screen. jadi slave atau master ttp bluescreen.
 
Sponsored Post

matagas

Super Active Member
Joined
Feb 2, 2007
Messages
8,217
Reaction score
30
Points
110
salam.

nak tanye sket ni, bole tak mase pc tgh on( tgh stanby windows), tibe2 kite cucuk hardisk. bole tak ? computer detect atau tak hardisk ni. ade effect ke kat ape2 hardware computer kalo kite wat camtu ?

sy tak penah wat camni tapi nak try wat dan nak tau dulu pendapat pakar2 sekalian.

reason: nak bukak hardisk yg dah jadi blue screen. hardisk blue screen ni sy dah test dekat 3 pc same gak. mmg keluar blue screen. jadi slave atau master ttp bluescreen.
lebih baik off dulu:D
 

private_eye217

Active+ Member
Joined
Aug 12, 2008
Messages
2,724
Reaction score
47
Points
30
mane boleh,melainkan external hardisk..
klu internal ko cucuk mati keras lah..
 

ezis2u

Super Active Member
Joined
Aug 1, 2008
Messages
9,747
Reaction score
22
Points
65
takleh detect kena reboot gak...

klu kat usb port boleh lar sebagai external h/d
 

nokaki

Active Member
Joined
May 26, 2008
Messages
2,159
Reaction score
2
Points
25
tak prnh dibuat org ne
external bolehlh :D
 

aHmadDaniEL

Banned
Joined
Jul 20, 2008
Messages
18,080
Reaction score
6
Points
115
kalau external cucuk kat USB leh la...:)):))

IDE ko nak wat camtu...gilos....:))
 

khairulkaya

Fun Poster
Joined
Dec 9, 2006
Messages
619
Reaction score
0
Points
10
gilo ape nak main cucuk ajer...
member aku pernah wat cucuk ngan CD-ROM dia...
abis meletup terus CD-ROM dia...
kalau berani test la...
 

sanz

Super Active Member
Joined
Jul 30, 2008
Messages
5,911
Reaction score
481
Points
81
actually boleh. kalau pakai SATA la. kalau pakai IDE jangan buat. cara2 dia. PC tu mula2 offkan dulu. pastu cucuk power cable. onkan PC. then bila dah ade power masuk kat hard disc tu baru boleh nak cucuk kabel sata.

tapi kene ingat. nak cucuk boleh. tapi bile nak cabut kene offkan PC dku. HDD IDE jangan buat camtu.
 

otaida00taj

Legendary Member
Joined
Apr 4, 2007
Messages
10,516
Reaction score
62
Points
120
dekat buku motherboard pun ada cakap benda nie tak boleh buat...

so, berhati² la...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register