Hard disk acer 4920g tak boleh detected

CG Sponsors




fitxleaf

Super Active Member
Joined
Jan 15, 2009
Messages
5,476
Reaction score
225
Points
73
kawan2.. aku newbies kat sini.. :D aku ada mslh ni.. aku nak format acer aspire 4920g pkai xp.. sprtimn yg korg kta laptop ni pkai sata.. tp aku rs dah jd ide sbb dia tulis IDEO tp kat hjung dia ad tulis(s1).. jd aku try mcm2 x leh detect gak.. ap yg ptut aku bt.. dah saket otak da ni.. ~X(
 
Sponsored Post

tokputih

CG Top Poster Club
Joined
Apr 24, 2008
Messages
27,208
Reaction score
828
Points
176
kalau nak format guna winxp PASTIKAN ianya dari service pack2 and above... kalau ada service pack 3 lagi baik...
 

Tokera

Elite Member
Platinum Member
Joined
Dec 31, 2005
Messages
11,299
Reaction score
162
Points
123
Untuk model2 latest mmg susah sikit nak format or downgrade ke
XP coz kena install SATA Controller untuk detect HDD.

Cara 1.
Cari SATA Driver yg sesuai ngan model laptop.
Rasanya dalam Acer punya site ada kot. kemudian download then copy semua file dan paste ke dalam disket.

Sebelum nak format laptop..
pastikan external floppy disk disambung pada laptop menggunakan USD connection.
Masa on laptop tu.. tekan F2.
Tukarkan mode IDE kepada AHCI dan pada menu Boot tu yang atas sekali letak CD/DVD punya boot.. 2nd floppy disk external tu then 3rd baru HDD then tekan F10 and Enter.

Masa CD dah boot tu.. cam biasa tekan Enter..
Pastu kena Tekan F6 dan tunggu la sampai dia mintak driver.. klik button S (for specify driver) then enter pastu enter sekali lagi.
Kalau kat sini xde masalah dia akan copy file dalam external floppy tu dan overwrite sampai kuar blue windows startup.

Sampai sini cam biasa la.. setup.. create partition pastu jalan..
Better buat 2 salinan Driver Sata aachi dalam 2 disket berlainan untuk backup coz selalunya mesti ada kondem gak disket tetiba.. ade satu file ko kena skip je.. aku dah lupa dah. nanti kasi tau.

teruskan sampai restart..
cabut floppy disk tu lepas restart.

Cara 2.
Kadang-kadang ada sesetengah model 4920/G ni mmg x leh nak install SATA AACHI driver if nak install win XP.

Just tekan F2 then tukarkan kepada mode IDE sahaja.
Make sure 1st boot tu CD/DVD k.

Tekan F10 pastu jalan seperti biasa.

Kalau nak install Vista..
just make sure dalam BIOS mode tu AHCI sahaja.
x perlu driver AAHCI Sata Controller pasal dalam vista complete ada seme ni.

Harap dapat membantu.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register