BTC USD 49,116.7 Gold USD 1,783.44
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Hanya Satu (1) BUMP Sahaja Dibenarkan Dalam Sehari

zolympus

Elite Member
Messages
3,417
Paid Membership
Joined
Dec 21, 2005
Messages
3,417
Reaction score
244
Points
33
"Bringing Up My Post" atau dikenali sebagai BUMP ialah teknik dalam forum Internet untuk meletakkan kembali sesuatu thread dalam senarai thread yang aktif.

Dalam kami menggalakkan setiap thread sentiasa aktif, pos BUMP yang berlebihan bagaimanapun akan menyebabkan thread dari pengguna lain tenggelam. Lebih-lebih lagi sekiranya tuan punya thread (TT) tersebut mempunyai jaringan ramai rakan yang boleh membantu untuk turut serta melakukan BUMP.

Secara UMUM,

1. Hanya Tuan Thread (TT) iaitu orang yang memulakan thread sahaja boleh menggunakan BUMP kepada thread mereka.
2. Hanya satu (1) BUMP sahaja yang boleh digunakan dalam sehari oleh TT untuk setiap thread mereka. Bermaksud, jika ada 10 thread, boleh guna 10 BUMP di 10 thread berlainan. Bukan 10 BUMP dalam 1 thread yang sama.

UNTUK TT
3. Jika anda memulakan satu-satu thread, dan anda letak 10 posting untuk meletakkan 10 model berbeza untuk produk tersebut, itu bukan BUMP, dan juga bukan SPAM.
4. Jika ada pertanyaan dari prospek pelanggan, anda boleh menjawab persoalan tersebut. Tidak perlu multi-quote. Anda boleh guna satu posting untuk satu user. Ini juga bukan BUMP, dan diperbolehkan.

UNTUK BUKAN TT
5. Anda dibenarkan untuk bertanya tentang produk/servis yang diiklankan dengan syarat ada keinginan untuk mengetahui lebih lanjut mengenai produk/servis berkenaan, apa lagi jika anda ingin membeli produk tersebut. Ini untuk melindungi peniaga daripada meluangkan masa daripada menjawab persoalan-persoalan rawak dari "pembeli" yang sekadar main-main.

BUMP ialah:
- Mengepos "up" atau "BUMP!" atau yang sama waktu dengannya, mahupun dari segi salinan informasi yang sedia ada dalam laman-laman sebelumnya dalam thread yang sama.

Penggunaan BUMP lebih dari sekali dalam sehari, lebih-lebih lagi dari TT boleh mewajarkan pos tersebut dianggap sebagai pos SPAM. Tindakan seperti mengunci thread, membuang thread, mahupun "mengunci akses pengguna tersebut" adalah antara tindakan yang akan dilakukan oleh pihak pengurusan sekiranya mengabaikan peraturan ini.

Harap maklum.
 
Last edited:

CG Sponsors
Top
Log in Register