Hak sebagai pengguna yg sudah membeli sebuah apartmen

CG Sponsors




smartrader

Fun Poster
Joined
Mar 17, 2007
Messages
498
Reaction score
0
Points
20
SALAM.
Di sini sy ada sedikit masalah yg ingin ditanya kepada para otai yg lebih mengetahui. Masalah sy adalah bilik air yg bocor disebabkan oleh lantai bilik air dari rumah atas tidak dibuat dgn sempurna. So syiling bilik air sy menjadi mangsa keadaan. Ia bocor dan bertakung pada mentol lampu dan sy terpaksa membuat wiring baru utk bilik air tersebut..
Soalan yg ingin saya tanya adalah apakah sy ada hak untuk menuntut ganti rugi atas kecuaian developer yg buat apartmen sy tue @ menyuruh dieorg tampal balik.. Utk pengetahuan sy dah report pada admin mantainen dan diorg ckp developer hanya tggung setahun dlm tmpoh warranty. Skrg sy kene deal ngan tuan rumah atas apartmen sy tue nk wat baik pulih.. Tensennye.........

~X(~X(


tolong warga cg yg ada pengalaman bagi pendapat skit...
 
Sponsored Post

moneymaker3000

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Mar 24, 2007
Messages
25,267
Reaction score
526
Points
176
aku pun ada masalah yg serupa, siling bilik air rosak sebab paip dari umah atas bocor. Benda macam ni mmg kene deal ngan org tingkat atas
 

ezis2u

Super Active Member
Joined
Aug 1, 2008
Messages
9,747
Reaction score
22
Points
75
klu masih dalam warranty suh developer repair arr...
 

smartrader

Fun Poster
Joined
Mar 17, 2007
Messages
498
Reaction score
0
Points
20
aku pun ada masalah yg serupa, siling bilik air rosak sebab paip dari umah atas bocor. Benda macam ni mmg kene deal ngan org tingkat atas
ye ke bro?
aku ingat leh la sruh developer yg repair syiling bcor tue..
coz itu bukan kecuaian dari pihak kita. klu punca dari kite mmg kene tggung sendiri.. tq bro
ada x sape2 lg yg pernah kene camni tp solution ada lain..
:-?:-?
 

Ridzuan_AIA

Active+ Member
Joined
Jan 26, 2008
Messages
3,021
Reaction score
241
Points
33
developer mmg xkn amik tahu satu benda pas warranty period habis...aku dulu pernah kerja maintence opis tuk apartment dan masalah2 ni mmg salu terjadi..solution terbaik, diskus dgn org atas mcmana nak selesaikn masalah tu....kalau ikut pengalaman aku, salunya org bawah and atas akan tong2 membaiki benda tu(walaupun bukan salah org bawah dan org bawah terpaksa kuar duit tanggung rugi)
 

ahmadazam

Fun Poster
Joined
Oct 16, 2008
Messages
195
Reaction score
10
Points
15
klu ikt pengalaman aku... building exec....

umah lu bro... pihak pemaju xkan buat apa2... melainkn lu pernah buat complain dlm masa warrenty....

selalunya dlm kes mcm nie lu kena tong2 dgn org atas..... utj jimatkn duit lu kena buat kajian dengan dengan masalah nie....

ade byk sebab blh waterprofing.... selalunya berpunca dari "floor trap", mozek pecah, paip bocor n sebagainya...

ade byk cara utk selesaiknnya... biasanya buat balik waterprofing dengan pecah balik bilik air, guna kaedah injection tp x thn lama, guna penampal waterprofing sementara n sebagainya..

kebiasaannya costing utk pecah atau injection dlm 750 - 2500 ikut kepada kemasan bilik air tersebut...
 

smartrader

Fun Poster
Joined
Mar 17, 2007
Messages
498
Reaction score
0
Points
20
developer mmg xkn amik tahu satu benda pas warranty period habis...aku dulu pernah kerja maintence opis tuk apartment dan masalah2 ni mmg salu terjadi..solution terbaik, diskus dgn org atas mcmana nak selesaikn masalah tu....kalau ikut pengalaman aku, salunya org bawah and atas akan tong2 membaiki benda tu(walaupun bukan salah org bawah dan org bawah terpaksa kuar duit tanggung rugi)
ok tq bro atas feedback hang..
 

smartrader

Fun Poster
Joined
Mar 17, 2007
Messages
498
Reaction score
0
Points
20
klu ikt pengalaman aku... building exec....

umah lu bro... pihak pemaju xkan buat apa2... melainkn lu pernah buat complain dlm masa warrenty....

selalunya dlm kes mcm nie lu kena tong2 dgn org atas..... utj jimatkn duit lu kena buat kajian dengan dengan masalah nie....

ade byk sebab blh waterprofing.... selalunya berpunca dari "floor trap", mozek pecah, paip bocor n sebagainya...

ade byk cara utk selesaiknnya... biasanya buat balik waterprofing dengan pecah balik bilik air, guna kaedah injection tp x thn lama, guna penampal waterprofing sementara n sebagainya..

kebiasaannya costing utk pecah atau injection dlm 750 - 2500 ikut kepada kemasan bilik air tersebut...

mak ooii.. pecah kpala aku nk cari duit nie..
leh thn byk.. nampak gaya ini saje solution yg aku ada..
tq bro atas feedback yg berguna utk aku..
 

ADI78

Super Active Member
Joined
Aug 26, 2008
Messages
6,298
Reaction score
17
Points
65
bro...bincang ngan org ateh la...mmg masalah umah flat camni la...tak kira kondo ko apartment ko...so berbincang sebaik mungkin
 
Sponsored Post
Top
Log in Register